Догори
Дати відгук

Макарони об’єднують світ: 25 жовтня святкуємо день улюблених «ниточок»

Свято макаронів — це не лише про італійську кухню, а про багатство форм, рецептів та культур, які об’єднує ця проста, але геніальна страва.

4 хв на прочитання4 години тому
Всесвітній день макаронів — 25 жовтня: історія, рецепти, любов до пасти Всесвітній день макаронів — 25 жовтня: історія, рецепти, любов до пасти
Поділитись:

Щороку 25 жовтня відзначається Всесвітній день макаронів (World Pasta Day). Його засновано у 1995 році, коли близько 40 виробників макаронних виробів зібралися на перший World Pasta Congress у Римі й оголосили дату. З 2005 року координацією святкування займається Міжнародна організація макаронних виробів (International Pasta Organisation (IPO)).

Походження макаронів веде корінням до стародавніх цивілізацій: згадки про подібні страви є вже у римських і грецьких джерелах. Італія стала країною, яка найбільше асоціюється із макаронами, перетворивши їх на символ культури, гастрономії та домашнього затишку.

Міжнародний день макаронів покликаний не лише святкувати смак, але й підкреслити харчову, економічну й культурну важливість цього продукту: це доступна, практична, універсальна страва. Згідно з даними IPO, світове виробництво макаронів нині складає близько 17 мільйонів тонн на рік.

Паста класифікується за формою, складом та основним призначенням у страві. Знання цих різновидів допомагає швидше підібрати ідеальний варіант для соусу, супу чи запіканки.

Різновиди пасти

1. За формою та розміром (Pasta Lunga, Corta, Ripiena)

КатегоріяОпис формиПопулярні видиПризначення
ДовгіНитки або стрічки різної ширини та товщини.Спагеті, лінгвіні (плоскі спагеті), тальятеле, папарделле (широкі смужки).Ідеально для легких томатних, вершкових, олійних та морських соусів. Зручно намотувати на виделку.
КороткіСпіральки, бантики, невеликі трубочки (часто ребристі).Пенне (косо зрізані трубочки), рігатоні (великі ребристі трубочки), ротіні/фузилі (спіральки/пружини).Добре тримають густі соуси (м'ясні, вершкові), підходять для запіканок.
ДрібніМаленькі фігурки або дуже тонка вермішель."Зірочки", тонка вермішель, орзо (різоні, як рис/ячмінь).Варіант для супів та бульйонів. Швидко варяться.
ФігурніНезвичайні форми, як-от метелики, черепашки, бантики.Фарфале (бантики), конкільє (черепашки).Використовують у салатах, гарнірах або як цікавий елемент у дитячому меню.
Великі трубочки/листиШирокі порожнисті труби або тонкі прямокутні пластини.Канелоні, листи для лазаньї.Призначені для фарширування (канелоні) або пошарового запікання (лазанья).

2. За складом (інгредієнтами)

КатегоріяОсновний складОсобливості
КласичніТверді сорти пшениці.Добре тримають форму, не розварюються, ідеальні для "аль денте".
ЯєчніМістять яйця (додають у тісто).М'якші, мають більш ніжну текстуру та насичений смак.
БезглютеновіКукурудзяні, рисові, гречані та інше борошно без клейковини.Варіант для людей з чутливістю до глютену.
З добавками (кольорові)Додавання натуральних барвників.Надають страві нестандартного кольору: червоні (томати), зелені (шпинат), чорні (чорнило каракатиці).

3. Фарширована паста та "гнізда"

Ці види пасти вже містять начинку або подаються порційно для збереження форми:

  • Равіолі: Квадратні або круглі "подушечки" з м'ясною, сирною чи овочевою начинкою. Подають із простими соусами (томатний, вершковий, олійний).
  • Тортелі: Маленькі кільця з начинкою (схожі на міні-пельмені). Подають як самостійну страву або в бульйоні.
  • "Гнізда" тальятеле: Довгі стрічки пасти, скручені у порційні "кульки" або гнізда. Відварюють або запікають цілими, подають із соусом.

Рецепти, які варто спробувати

Ось три варіанти, які можна зробити в домашніх умовах:

  1. Класичні спагеті з соусом Альфредо
    Інгредієнти: спагеті, вершкове масло, пармезан, яйце (за класикою) або вершки та часник (за сучасною інтерпретацією).
    Приготування: варимо спагеті до стану al dente, окремо готуємо соус, змішавши масло, тертий пармезан і яйце (або вершки + часник), потім швидко перемішуємо макарони з соусом і подаємо.
  2. Паста з томатним соусом і базиліком
    Ідеальна простота: макарони (наприклад, пенне або фузіллі), які варимо, і соус із томатів, оливкової олії, часнику, свіжого базиліку та сиру. Добавити можна оливки чи каперси.
  3. Цільнозернова паста з овочами
    Вибір для більш здорового варіанту харчування: використовуємо пасту з цільного зерна або безглютенову, обсмажуємо сезонні овочі (наприклад, кабачок, болгарський перець, броколі), додаємо часник, трохи оливкової олії, лимонної цедри, зелені — і зверху можна посипати тертим сиром.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Фото ілюстративне
Фермери підтримують ініціативу щодо законодавчого врегулювання порядку "правонаступництва" прав на землю
4 хв на прочитання3 години тому
Фото ілюстративне
Ціни на причорноморську пшеницю знизилися після нового тендеру Алжиру
1 хв на прочитанняВчора
Фото: Закарпатська обласна прокуратура
На Закарпатті вилучили фальсифікованих підакцизних товарів на 2 мільйони гривень
1 хв на прочитанняВчора
Фото: news.nominal.com.ua
Україна готується експортувати яловичину до Великої Британії
1 хв на прочитанняВчора
Вісім суден із 200 тис. тонн української пшениці застрягли в єгипетських портах
1 хв на прочитання23 Жовтня 2025
Податковий контроль в агробізнесі: провідне підприємство сплатило 70 млн грн після перевірки ДПС
1 хв на прочитання23 Жовтня 2025
Неймовірно смачна квашена капуста з медом: рецепт, який зберігає твердість
1 хв на прочитання23 Жовтня 2025
Соняшникова олія дорожчає на тлі обмеженої пропозиції
3 хв на прочитання22 Жовтня 2025