Догори
Дати відгук

Як вибрати корисний хліб: розповідає лікар

Позначення «вищий сорт» борошна часто вводить в оману — це не характеристика якості борошна, а спосіб її обробки.

3 хв на прочитання26 Листопада 2022, 11:13
Поділитись:

Для наших дідусів і бабусь за замовчуванням хліб був «усьому головою», але чи насправді так потрібно вживати в їжу цей продукт? Чи можна обійтися без хліба і чи варто намагатися це зробити? Ось що про це розповідає лікар Олександра Латиніна.

Загальновідомо, що хліб — калорійна їжа. Залежно від різних видів у 100 г хліба від 200 до 300 калорій. Майже в 1,5 раза збільшується калорійність шматочка хліба, якщо в ньому містяться насіння, горіхи, сухофрукти. Найкалорійнішим вважається білий пшеничний хліб. Взагалі, у білому борошні вищих сортів після перемелювання не залишається білків, вітамінів і мінералів. При цьому позначення «вищий сорт» борошна часто вводить в оману, адже це не характеристика якості борошна, а спосіб її обробки. При виробництві борошна вищого ґатунку харчові волокна повністю перемелюються. Такий хліб завдяки високому вмісту вуглеводів дає відчуття швидкого насичення, але уповільнює процеси травлення всередині організму. З іншого боку, хліб фабричного виробництва може містити шкідливі речовини: консерванти, барвники, емульгатори.

Серед найнеприємніших компонентів у хлібі — глютен. Хоча його незносність, целіакія зустрічається рідко, безліч людей чутливі до глютену — просто не до клінічної картини незносності. Глютен містять багато продуктів, здавалося б, дуже далеких від хліба, навіть соуси. Але якщо виключити з раціону хліб, споживання глютену знизиться на 30 %. По-друге, у хлібі є технологічні добавки. Саме вони забезпечують його чудові властивості.

При всіх «але» хліб — це джерело вуглеводів, харчових волокон, вітамінів, зокрема групи В, мікро- і макроелементів, таких як магній, селен і залізо. Найбільше поживних речовин міститься у бездріжджових виробах, виготовлених із цільного зерна з додаванням висівок. У простому білому хлібі корисні речовини і клітковина практично відсутні. Що менше оброблені зерна, то довше вони перетравлюються, забезпечуючи організм важливими йому речовинами. Вся користь хліба може бути зведена нанівець, якщо зловживати ним. Це загрожує ожирінням, підвищеним холестерином, діабетом і хворобами серця та судин.

Хліб із цільнозернового борошна містить харчові волокна, за рахунок чого сприяє регулюванню рівня цукру в крові та дає тривале відчуття насичення, а також знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, діабету, ожиріння, захворювань шлунково-кишкового тракту. Такий продукт має і пребіотичний ефект за рахунок вмісту харчових волокон, стимулюючи ріст і нормальне функціонування корисної мікрофлори кишківника, що тягне за собою зміцнення імунної відповіді та зниження запальних процесів. Проведені дослідження встановили, що харчові волокна та фітохімічні речовини у цільнозернових продуктах сприяють зниженню ризику виникнення онкологічних захворювань.

Ще один гідний хліб — житній. За даними дослідників, його включення до раціону сприяє зниженню ваги тіла та профілактиці ожиріння. Також продукт здатний знижувати концентрацію цукру в крові та забезпечувати профілактику розвитку цукрового діабету II типу. Експерти з Фінляндії стверджують, що регулярне вживання страв на основі жита знижує ризик раку товстої та прямої кишок, молочних залоз у жінок і щитоподібної залози у чоловіків. При цьому з таким продуктом варто бути обережними у періоди загострення хронічних захворювань стравоходу, шлунка та дванадцятипалої кишки.

Також ми розповідали про романтичний сніданок: швидкий і оригінальний рецепт із простих продуктів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost