Догори
Дати відгук

Як швидко заснути: простий і ефективний метод

Побічний ефект – знижується частота хропіння.

2 хв на прочитання06 Лютого 2023, 00:23
Поділитись:

Якщо після важкого дня складно розслабитися та спокійно заснути, сомнологи радять техніку дихання 4-7-8 - для зниження активності симпатики. Блогер Mark розповідає, що це один з різновидів повільного контрольованого дихання, де видих триваліший за вдих і є затримка дихання між ними.

Як правильно робити? Базова техніка передбачає вдих через ніс протягом 4 секунд, затримку дихання на 7 секунд і видих через рот протягом 8 секунд (кінчик язика при цьому повинен перебувати за верхніми передніми зубами).

Початківцям рекомендують робити не більше 4 циклів за раз, а потім поступово збільшувати тривалість дихальних сесій до 8 циклів.

Як це працює?

Повільне контрольоване дихання підвищує активність парасимпатичного відділу нервової системи та знижує активність симпатичного відділу, а затримка дихання, згідно з деякими гіпотезами, посилює активність блукаючого нерва, як і довгий видих.

Регулярна практика повільного дихання знижує стрес, підвищує потужність високочастотних хвиль (HF), знижує потужність низькочастотних хвиль (LF) та співвідношення LF/HF.

Чи ефект доведений?

Наукових досліджень, які розглядали би конкретно техніку 4-7-8 або цілеспрямовано аналізували ефект від дихальних практик на тривалість часу засинання, поки, на жаль, немає.

Однак саме до практики дихання 4-7-8 вдається для розслаблення Джордж Рапір, лікар, засновник і керівник великої мережі клінік WellMed, причому він не тільки використовує її сам, а й організує навчання цій практиці для персоналу.

При цьому ефект від практик контрольованого дихання в цілому (до яких належить і техніка 4-7-8) описується в наукових працях:

  • У 2016 році науковці з Університету йоги S-VYASA в Бангалорі проаналізували наукові статті за період з 1988 року про вплив дихальних практик на організм людини. Відповідно до їхніх висновків, повільне контрольоване дихання сприятливо впливає на серцево-судинну систему та параметри вегетативної нервової системи.
  • У 2019 р. на прикладі 40 осіб, які страждають від середньовираженого синдрому обструктивного апное вві сні, науковці досліджували ефективність для підвищення якості сну орофарингеальних вправ і дихальних практик. Результати свідчать, що контрольоване дихання знижує частоту хропіння і денну сонливість, і навіть підвищує якість сну.

Тимчасом не можете заснути — їжте банани: як це працює.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Завдано місцевому бюджету збитків на 6,2 млн грн
Керівництво заповідника на Закарпатті завдало місцевому бюджету збитків на 6,2 млн грн
1 хв на прочитання6 хвилин тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Поєднання вишуканих троянд і хвойних рослин у ландшафтному дизайні — яскраве рішення (ФОТО)
1 хв на прочитання54 хвилини тому
Фото з відкритих джерел
На півдні Бразилії найсильніша за останні 80 років повінь, приблизно 55 людей загинуло (ФОТО)
1 хв на прочитаннягодина тому
Мінігалети зі сливами. Фото: chudnova.food
Мінігалети зі сливами: чудовий десерт до чаю
1 хв на прочитання2 години тому
А тепер ще й теплозахисний екран: у NASA з’явилася додаткова причина відкласти відправку людей на Місяць
3 хв на прочитання7 годин тому
Бадан може стати справжньою окрасою саду (ФОТО)
1 хв на прочитання8 годин тому
Час для розумних фінансових рішень і інвестицій: гороскоп на понеділок, 6 травня
2 хв на прочитанняВчора
Унікальний рецепт - рибна юшка родом із Одещини
2 хв на прочитанняВчора