Догори
Дати відгук

Як правильно прати нижню білизну: кілька лайфхаків від біолога

Правила безпечного прання прості.

1 хв на прочитання15 Квітня 2023, 08:24
Поділитись:

Щоб позбутися мікробів і при цьому не пошкодити нижню білизну, має сенс дотримуватися правил безпечного прання. Про них розповідає біолог Даниїл Давидов.

Білу спідню білизну з бавовни та льону є сенс прати при температурі 60 °С і вище, тому що гарячий режим найбезпечніший з медичного погляду.

Кольорову спідню білизну з більшості тканин (наприклад, з бавовни, акрилу та суміші натуральних і штучних тканин) є сенс прати при температурі 40-50 °С, інакше вона може втратити колір. Але оскільки цей температурний режим не так ефективно вбиває мікробів, варто прати з мийним засобом, до складу якого входить активатор відбілювання тетраацетилетілендіамін (TAED) і агенти з активним киснем. Агенти з активним киснем реагують із TAED, утворюючи потужний антисептик пероцтову кислоту. При цьому такі засоби підходять і для кольорових, і білих тканин.

Шовкову білизну рекомендується прати у холодній воді, тобто при температурі 30 °С та нижче. При температурі нижче 30 °С засоби з TAED уже не такі ефективні, як при 40-50 °С. Проте досі не відомо жодного випадку, коли люди, які віддають перевагу шовковій білизні, захворіли б через те, що згодом у ній накопичилися мікроби. Швидше за все, при регулярному пранні така білизна не менш безпечна, ніж бавовняна чи зі змішаних волокон.

Нагадаємо, спідню білизну не обов’язково купувати раз на рік, термін її придатності можна подовжити — біолог.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost