Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Спідню білизну не обов’язково купувати раз на рік, термін її придатності можна подовжити — біолог

Спідню білизну не обов’язково купувати раз на рік, термін її придатності можна подовжити — біолог

Хоча ризик, що бактерії почнуть накопичуватися в білизні, дійсно існує.

3 хв на прочитання14 Квітня 2023, 14:28
Поділитись:

Деякі блогери та продавці нижньої білизни стверджують, що трусів потрібно позбавлятися раз на 6—12 місяців. Вони стверджують, що навіть якщо білизну регулярно перуть, згодом у ній накопичуються шкідливі мікроби, контакт із якими може призвести до інфекції. Біолог Данило Давидов пояснює, що серйозних наукових підстав цих рекомендацій немає: якщо правильно прати труси, можна не боятися, що в них накопичаться мікроби. Тому якщо за рік білизна не зносилася, можна продовжувати її носити.

Звідки беруться мікроби в нижній білизні і наскільки вони небезпечні

На спідню білизну зазвичай потрапляють тільки мікроби, які вже живуть на поверхні шкіри чи всередині людського тіла, тобто бактерії та грибки з поверхні шкіри, зі слизових статевих органів і з фекалій.

Деякі такі мікроби (наприклад, золотистий стафілокок і кишкова паличка) можуть жити в кишківнику й у здорової людини і не викликати проблем. Але якщо вони у великій кількості потраплять на білизну, а з білизни — у піхву, уретру, ранку на шкірі чи на слизові носа чи очей, то можуть викликати інфекцію.

Ризик, що бактерії почнуть накопичуватися в білизні, дійсно існує, адже одяг створює на шкірі тепле та часто вологе середовище, яке сприяє розмноженню бактерій. Причому виживати в нижній білизні мікроби можуть досить довго.

На тканинах із бавовни золотисті стафілококи зберігають життєздатність протягом восьми днів, а на тканині зі змішаних волокон — 41 день. Кишкові палички здатні протриматися на тканинах із цих матеріалів ще довше — до 45 днів. А на тканині із синтетичних волокон обидва види виживають до 206 днів.

Але, судячи з наявних даних, для запобігання більшості небезпечних інфекцій регулярне миття рук значно важливіше, ніж прання одягу. Це пов'язано з тим, що більшість небезпечних бактерій ми отримуємо чи при спілкуванні з зараженими людьми, чи торкаючись до забруднених цими бактеріями поверхонь. На спідню білизну збудники інфекційних захворювань із зовнішнього середовища зазвичай не потрапляють.

Чи можна захворіти через нижню білизну, яка прослужила довше року

Досі невідомо жодного випадку, коли люди б захворіли через стару нижню білизну, яку носили роками, регулярно перучи. Жодна авторитетна міжнародна медична рекомендація також не рекомендує позбавлятися нижньої білизни через рік носіння. Швидше за все, це пов'язано з тим, що чисельність мікробів у білизні ефективно контролює регулярне прання.

Дослідження показують, що прання білизни при температурі 60 °С і вище допомагає справлятися не тільки з бактеріями, що живуть в кишківнику, а й із мікробами, що живуть у лікарнях. Правда, прання за такої високої температури не підходить для деяких делікатних і пофарбованих тканин, з яких шиють дорогу білизну.

Але і це не проблема, бо сучасні мийні засоби, у складі яких є активатори відбілювання, допомагають позбавлятися більшості мікробів при низькій температурі води. А невелика кількість мікроорганізмів, яка все ж таки здатна пережити прання та затриматися в білизні, до проблем зі здоров'ям не призводить: для цього їх замало.

Все це означає, що нижня білизна не має терміну придатності. Якщо через рік чи більше вона все ще підходить за розміром, не порвалась і не втратила форму, її можна продовжувати носити.

Також ми наводили кілька лайфхаків, які допоможуть перестати втомлюватися від розбирання одягу після прання.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.