Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Відео
  • Як кити годують своїх дитинчат грудним молоком: цікаві факти про ссавців у День китів

Як кити годують своїх дитинчат грудним молоком: цікаві факти про ссавців у День китів

2:18
Поділитись:

Сьогодні - Всесвітній день захисту морських ссавців або День китів

Цей День був заснований у 1986 році, коли набув чинності мораторій на китовий промисел, введений Міжнародною китовою комісією (МКК).

Кити — дивовижні тварини. Це величезні істоти на планеті і, незважаючи на свої гігантські розміри, одні з найшкідливіших. Вкрай рідкісні випадки нападу на людей, в основному таке відбувається, коли судно випадково напливає на тварину.

Кілька цікавих фактів про китів

Кити цілком можуть обходитися без сну три місяці, сплять вони практично на поверхні води. У тілі кита великий вміст легкої жирової тканини, тому вага тварини незначно перевершує питома вага води. Так що сплячий кіт повільно занурюється на глибину, а через деякий час вдаряє у сні хвостом, після чого знову піднімається до поверхні. Тут, вдихнувши повітря, тварина знову починає повільно опускатися вглиб. До наступного удару хвостом.

Найбільші кити — це сині. І ймовірно, це найбільші істоти, які коли-небудь населяли планету. В середньому довжина кита — від 22 до 27 метрів, самки завжди більші за самців. 

 У кожного кита свій унікальний хвіст з неповторним малюнком, і цю унікальність формують борозни, плями від бурих водоростей і шрами.

Кити — ссавці і годують своїх дитинчат грудним молоком. Довгий час вчені тільки припускали, як це може відбуватися, але пару років тому екологам вдалося зняти на відео годування малюка. Материнське молоко у китів дуже густе і по консистенції схоже на зубну пасту. Воно багате білком, а жирність становить 50%. Дитинча за добу отримує від матері близько 90 літрів молока, в середньому годування триває 7 місяців.  

Нагадаємо, зоопсихолог розповів, чи можна залишати котів на перетримку.