Як читати етикетки на продуктах
Не всі Е-добавки шкідливі, проте важко запам’ятати всі номери.
Виробники зобов’язані писати повний склад продукту, тому читання етикеток може запобігти багатьом неприємним сюрпризам.
«Скажімо, для приготування домашнього соусу до спагеті ми, ймовірно, використаємо помідори, цибулю, трави та спеції. Коли ж на це бракує часу, ми шукаємо простіших варіантів, наприклад, обираємо готовий продукт у магазині: адже що може бути шкідливого у томатному соусі в банці? Насправді ж так виникає ризик отримати повну тарілку цукру, крохмалю та трансжирів, які виробники часто додають у напівфабрикати, аби поліпшити смак продукту і подовжити його термін придатності. Для здоров’я людей, які живуть із цукровим діабетом, така вечеря стає небезпечною й віддаляє їх від досягнення цілі лікування — показника глікованого гемоглобіну менш як 7 %. І саме тому варто уважно перевіряти перелік інгредієнтів у продуктах, які ми вживаємо, аби уникнути доданих цукрів, жирів і інших небажаних додатків», — розповідає «Діабет. Допоможемо разом».
При читанні етикетки слід пам’ятати, що інгредієнти на пакуванні розміщені у порядку спадання. Зазвичай перші три складники — основа продукту.
«Тож якщо берете з полиці кокосове печиво, а на першому місці у складі пшеничне борошно — користь від такого продукту буде сумнівною. Так само продукти з позначкою «без цукру» варто перевіряти на кількість фруктози, глюкози та інших замінників цукру в складі й бути обережними з такими продуктами», — радить «Діабет. Допоможемо разом».
Також слід звертати увагу на енергетичну цінність продукту, тобто кількість калорій, білків, жирів та вуглеводів на 100 г продукту. Консультація з лікарем може допомогти вам визначити свою персональну денну норму кожного з цих показників й обирати продукти згідно з цими рекомендаціями.
Людям із цукровим діабетом варто уникати продуктів із такими інгредієнтами у складі, як цукор, рослинна олія (зокрема пальмова), крохмаль та інші продукти з високим глікемічним індексом. Уважними треба бути до Е-добавок: не всі з них шкідливі, проте оскільки запам’ятати усі номери важко, можна користуватися спеціальним додатком й перевіряти усі «Е» в складі на безпечність.
«Найкориснішою є необроблена їжа або оброблена мінімально безпечним для здоров’я методом (тушкування, приготування на пару, запікання). Це свіжі овочі та фрукти, гриби, м’ясо, риба, крупи, горіхи — словом, продукти, походження яких вам зрозуміле. Адже з такою їжею ви самі контролюєте, скільки олії, натуральних підсилювачів смаку у вигляді спецій та інших інгредієнтів додавати у страви», — нагадує «Діабет. Допоможемо разом».
Також ми розповідали про «прихований» цукор: як виявити та знешкодити.
Окрім того, ми писали, як виявити трансжири, щоб урятувати своє серце: радить дієтолог.