Догори
Дати відгук

Як читати етикетки на продуктах

Не всі Е-добавки шкідливі, проте важко запам’ятати всі номери.

3 хв на прочитання05 Грудня 2021, 18:21
Поділитись:

Виробники зобов’язані писати повний склад продукту, тому читання етикеток може запобігти багатьом неприємним сюрпризам.

«Скажімо, для приготування домашнього соусу до спагеті ми, ймовірно, використаємо помідори, цибулю, трави та спеції. Коли ж на це бракує часу, ми шукаємо простіших варіантів, наприклад, обираємо готовий продукт у магазині: адже що може бути шкідливого у томатному соусі в банці? Насправді ж так виникає ризик отримати повну тарілку цукру, крохмалю та трансжирів, які виробники часто додають у напівфабрикати, аби поліпшити смак продукту і подовжити його термін придатності. Для здоров’я людей, які живуть із цукровим діабетом, така вечеря стає небезпечною й віддаляє їх від досягнення цілі лікування — показника глікованого гемоглобіну менш як 7 %. І саме тому варто уважно перевіряти перелік інгредієнтів у продуктах, які ми вживаємо, аби уникнути доданих цукрів, жирів і інших небажаних додатків», — розповідає «Діабет. Допоможемо разом».

При читанні етикетки слід пам’ятати, що інгредієнти на пакуванні розміщені у порядку спадання. Зазвичай перші три складники — основа продукту.

«Тож якщо берете з полиці кокосове печиво, а на першому місці у складі пшеничне борошно — користь від такого продукту буде сумнівною. Так само продукти з позначкою «без цукру» варто перевіряти на кількість фруктози, глюкози та інших замінників цукру в складі й бути обережними з такими продуктами», — радить «Діабет. Допоможемо разом».

Також слід звертати увагу на енергетичну цінність продукту, тобто кількість калорій, білків, жирів та вуглеводів на 100 г продукту. Консультація з лікарем може допомогти вам визначити свою персональну денну норму кожного з цих показників й обирати продукти згідно з цими рекомендаціями.

Людям із цукровим діабетом варто уникати продуктів із такими інгредієнтами у складі, як цукор, рослинна олія (зокрема пальмова), крохмаль та інші продукти з високим глікемічним індексом. Уважними треба бути до Е-добавок: не всі з них шкідливі, проте оскільки запам’ятати усі номери важко, можна користуватися спеціальним додатком й перевіряти усі «Е» в складі на безпечність.

«Найкориснішою є необроблена їжа або оброблена мінімально безпечним для здоров’я методом (тушкування, приготування на пару, запікання). Це свіжі овочі та фрукти, гриби, м’ясо, риба, крупи, горіхи — словом, продукти, походження яких вам зрозуміле. Адже з такою їжею ви самі контролюєте, скільки олії, натуральних підсилювачів смаку у вигляді спецій та інших інгредієнтів додавати у страви», — нагадує «Діабет. Допоможемо разом».

Також ми розповідали про «прихований» цукор: як виявити та знешкодити.

Окрім того, ми писали, як виявити трансжири, щоб урятувати своє серце: радить дієтолог.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання3 години тому
Зображення згенероване ШІ
Ганс Геневейн Роуз (Hans Gonewein Rose) — троянда-свято (ВІДЕО)
1 хв на прочитання4 години тому
Фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
Фото: 24 Канал
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
1 хв на прочитанняВчора
Хмарно з проясненнями: прогноз погоди в Україні на 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитанняВчора
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
1 хв на прочитанняВчора
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитанняВчора