Догори
Дати відгук

Смак дикої природи: чому важливо святкувати День дикої їжі

Слід.звернути увагу не тільки на гастрономію, а також на продовольчу безпеку, сталий збір дикорослих ресурсів і збереження біорізноманіття.

2 хв на прочитання3 години тому
День дикої їжі — 28 жовтня: страви природи, традиції і екологія День дикої їжі — 28 жовтня: страви природи, традиції і екологія
Поділитись:

Щороку 28 жовтня світ відзначає День дикої їжі (Wild Foods Day) — день, присвячений стравам і інгредієнтам, що походять із дикої природи: ним відзначають багаторічну історію людства збирати, споживати та цінувати дикі ягоди, гриби, дикорослі рослини, а також диких тварин або морепродукти, що не вирощені на фермах.

Цей день звертає увагу не тільки на гастрономію, а також на продовольчу безпеку, сталий збір дикорослих ресурсів і збереження біорізноманіття.

Дикі продукти — це не лише ягоди й гриби для приготування смачних страв, але й важливий елемент харчування для багатьох громад, особливо в сільських та віддалених регіонах. Вони часто постачають мікроелементи, антиоксиданти, натуральні речовини й підтримують культуру традиційного харчування. В індійському контексті ресторани вже включають у меню foraged (зібрані в дикій природі) продукти, як-от ambaadi (соррел), gendaphool (квітка ґендфа), arbi (коренеплід), аби підкреслити цю тенденцію.

Збирання ягід, грибів, дикорослих трав і рослин — давня традиція українських лісів і луків. Проте із зростанням інтересу до «здорового харчування», екологічності та локальних продуктів роль дикорослих інгредієнтів знову наростає. Наприклад, дикі ягоди чи трав’яні настої стають популярними в органічних магазинах і серед прихильників фермерської кухні.

Утім, збір і споживання дикорослих продуктів вимагає знань і відповідальності: потрібно знати, які рослини чи гриби безпечні, враховувати екологічні стандарти, не знищувати середовище. День дикої їжі нагадує, що ці ресурси — не безмежні, і що їхнє збереження — це також частина сталого розвитку.

Отже, День дикої їжі — це не просто смачне свято, а можливість замислитися: звідки приходить наша їжа, як природа впливає на наше харчування і як ми можемо жити в гармонії з довкіллям, не витрачаючи його.

Фото з відкритих джерел

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Південь сьогодні
На Одеському пляжі «Чайка» виявили несанкціоновану трубу зі скидом забруднених вод
1 хв на прочитання24 Жовтня 2025
Реальність «чистої енергетики»: дослідження попереджає про дефіцит літію та міді для досягнення нульових викидів
Реальність «чистої енергетики»: дослідження попереджає про дефіцит літію та міді для досягнення нульових викидів
1 хв на прочитання24 Жовтня 2025
ФОТОКОЛАЖ: Інтент
Директора одеської фірми засудили за незаконний видобуток підземних вод
1 хв на прочитання23 Жовтня 2025
Фото: Офіційний сайт Шепетівської міської ради.
На Закарпатті стартувала осіння вакцинація диких тварин від сказу
1 хв на прочитання23 Жовтня 2025
Підживлення орхідей зеленим чаєм: чому це шкідливо
2 хв на прочитання22 Жовтня 2025
Новий морський дрон Quickfish витримує шторми до 6 балів і працює без екіпажу
1 хв на прочитання22 Жовтня 2025
Мазут з російських танкерів знову забруднює узбережжя Одещини
1 хв на прочитання22 Жовтня 2025
На Закарпатті директор лікарні виїхав за кордон після перевірки: медзаклад залишився без фінансування
1 хв на прочитання22 Жовтня 2025