Догори
Дати відгук

Всесвітній день людей з вадами мовлення: як навчитися говорити правильно

Всі причини виникнення проблем розвитку мовлення ще невідомі.

3 хв на прочитання22 Жовтня 2021, 14:00
Мовлення Мовлення
Поділитись:

22 жовтня відзначають Всесвітній день людей із вадами мовлення. Його започаткувала у 1995 році Міжнародна асоціація людей, які заїкаються, підхопивши ідею британського короля Георга VI (який сам був заїкою).

Список видатних людей, котрі потерпали від заїкання, тягнеться з давнини до наших днів. У ньому пророк Мойсей, Арістотель, видатний оратор Демосфен, Вергілій, римський імператор Клавдій, Ісаак Ньютон, Наполеон I, Чарлз Дарвін, Льюїс Керрол, Вінстон Черчилль, Мерилін Монро, Елвіс Преслі, Роберт Рождественський, Брюс Вілліс, Майк Тайсон, Ромаріо, Джон Скетмен, Жерар Депардьє, Оззі Осборн, Кайлі Міноуг і Джулія Робертс.

Центр громадського здоров’я наводить статистику: від заїкання страждає майже 1 % дорослих і 5 % дітей населення України, зазвичай воно виникає до 3–5 років.

Заїкання спричинюють судоми язика, піднебіння, губ або ж гортані. Також існують дихальні судоми, за яких порушується дихання та виникає відчуття браку повітря. Якщо ж заїкання — невроз, воно посилюється, коли людина починає нервувати, а також за сильних емоцій.

Особливості психіки людей, які заїкаються:

  • боязкість і збентеження у присутності людей;
  • надмірна вразливість;
  • яскравість фантазій, що підсилює заїкання;
  • різноманітні психологічні прийоми для усунення або зниження заїкання;
  • страх говорити у присутності певних людей або в суспільстві.

Точні причини виникнення заїкання наразі не встановлені. Спеціалісти стверджують, що виникнення заїкання обумовлене сукупністю генетичних і неврологічних чинників.

Клінічний психолог Евеліна Бугак розповідає, що переважно причини порушення мовлення — органічні: спадковість або патологія під час вагітності (якщо мати вживала деякі лікарські препарати, перехворіла на інфекційне захворювання або наявний резус-конфлікт) чи пологів. Також можливі і зовнішні причини — якщо дитина виховується в родині, де у батьків наявні вади слуху або повністю відсутній слух. Дитина не може копіювати мовлення батьків, у неї порушується розвиток мовлення.

Можливі і психосоматичні причини. Сварки, насильство, алкоголізм, розлучення батьків також призводить до порушення розвитку мовлення.

Заїкання (порушення ритму мовлення, коли дитина повторює багато разів ті самі слова чи склади) — не єдиний вид порушення мовлення. Є ще алалія, коли повністю відсутнє мовлення, брадилалія, коли у дитини сповільнюється мовлення та тахілалія — дуже швидке мовлення, коли дитина говорить захлинаючись.

Які ж рекомендації фахівців?

Щоби правильно розвивалося мовлення, важлива увага батьків, говорить психолог. Це своєрідна освітня програма, постійний контакт із дитиною — бажано разом читати книги, розповідати казки, просити дитину переказувати сюжет, просити малювати ілюстрації, також добре співати з дитиною, слухати музику. Евеліна Бугак наголошує: якщо ваша дитина неправильно говорить, не перебивайте її, дослухайте, дайте їй можливість висловитися, розповісти вам щось. Не треба її критикувати, особливо у присутності інших.

«Важливо правильно говорити зі своєю дитиною. Якщо у батьків наявні порушення мовлення, то й у дитини мовлення буде сформовано неправильно», — говорить психолог.

Вона додає, що слід знати причину таких дефектів мовлення, тому варто звернутися до фахівця — насамперед до сімейного лікаря, а потім до дитячого психолога, логопеда та дефектолога.

Також ми розповідали, що робити, якщо в сім’ї росте шульга: поради психолога.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.