Догори
Дати відгук

Влада не створила мобільні госпіталі, до другої хвилі не готувалася й зараз не вистачає навіть термометрів (відео)

Про це заявив експерт

3 хв на прочитання09 Жовтня 2020, 07:45
Поділитись:

Медичний експерт та власник мережі магазинів медичного обладнання Олексій Давиденко розповів, що в Україні почався ажіотаж на медобладнання. Про це він заявив ефірі програми "Право на владу".

Він зазначив, що наприкінці березня в Україну приїжджали китайці з пропозицією про будівництво п'яти інфекційних мобільних госпіталів на півночі, півдні, сході, заході й в центрі України на близько 1200-1500 ліжко-місць. 

"І тоді це було рішення першої людини країни будувати чи не будувати. І коли це рішення було не будувати, я внутрішньо для себе зрозумів, що вони вирішили, що коронавірус побороли. Вони не збираються будувати, не збираються витрачати гроші — вони проблему вирішили. І ось з моменту, коли вони вирішили не будувати, а боротися з тим, що у них є, — з цього моменту гроші пішли на асфальт, на дороги, куди завгодно в інші місця. І поки не з'явилася цифра у 3-4 тисячі на добу, ніхто не прокидався. Навіть тему про коронавірус забули. Не штрафували, працювали клуби, святкували дні міста в Одесі, в Києві. Вже співаки співали. Всі забули про коронавірус", - говорить експерт.

Давиденко зазначив, що за останні два тижні почався ажіотаж на пульсоксиметри, термометри, бактерицидні лампи та кисневий концентрат.

"Тобто ажіотаж перевищує те, що є в наявності. Але тоді це був ажіотаж по новинах з Італії, а сьогодні кожен, хто мені телефонує, говорить: "У мене тато, мама, бабуся, дідусь, друг або я сам захворів — будь ласка, знайди, де взяти". Я в цій ситуації говорю: "Уявіть собі, якщо за шість місяців український бізнес, який на цьому заробляє гроші, не зміг достатньо закупити та привезти, щоб сьогодні люди за гроші могли купити. Як ви вважаєте, підготувалася за шість місяців достатньо українська влада, щоб це пережити?". Звичайно, не підготувалася — ще гірше, ніж бізнес", - говорить бізнесмен.

Він повідомив, що зараз перебої з медобладнанням. Крім того, додав, що зафіксовані станом на 8 жовтня 5 тисяч осіб — це насправді показники тестів, які були зроблені 5-6 днів тому.

"Тобто, ми ще не знаємо з вами, що сьогодні. На тиждень відстаємо. Тобто, 5 тисяч тиждень тому виявлених при 30 тисяч тестів на добу. 5 тисяч осіб — з них 2% однозначна летальність. Тобто, 100 людей помре. Хто хоче бути в статистиці померлих, щодня яка є? Про це треба сьогодні говорити з людьми. Одягніть маски! Зробіть дистанцію між собою. Іншого варіанту не буде", - говорить Давиденко.

За його словами, з огляду на що люди розслабилися за чотири місяці, то єдиний варіант, який є — штрафувати порушників карантину.

"Як штрафують в Грузії, як штрафують в Іспанії, як штрафують у Франції. Я вчора приїхав в ресторан в Києві — центр міста — офіціанти без масок. Вона до мене підходить, я питаю: "Чому ви без маски?". Відповідає: "Ми вирішили на прохання відвідувачів. Якщо не просять, ми не одягаємо ". Ви що, з глузду з'їхали? Ви взагалі показники бачили? Це ви потім приїдете за тестом, а потім в стаціонар — і займете місце того, хто не отримає допомогу, заразить ще 20 осіб. А потім ми будемо мати летальність не 2%", - обурюється експерт.

Пряма мова з 01.38. 

Нагадаємо, для хворих на COVID-19 відкриють тимчасові госпіталі (відео).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.