Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Відсутність снів може свідчити про проблеми зі здоров'ям: лікар радить, як знову почати бачити сновидіння

Відсутність снів може свідчити про проблеми зі здоров'ям: лікар радить, як знову почати бачити сновидіння

Більшість людей бачить сни, але просто забуває їх.

2 хв на прочитання12 Серпня 2023, 07:32
Поділитись:

Чому не всім сняться сни? Про це розповідає лікар Олександра Литкіна.

Під час сну наш організм не поринає у стан несвідомого спокою, а перемикається між фазами повільного та швидкого сну. Повноцінно вони змінюють один одного лише вночі, бо у світлий час порушується робота циркадних ритмів.

Під час фаз швидкого сну мозок залишається дуже активним. Перша з них триває близько 10 хвилин, ближче до ранку вони стають довшими. У ці моменти очі під закритими повіками починають інтенсивно рухатися, дихання частішає і стає нерегулярним. У ці фази ми бачимо яскраві сновидіння, що запам'ятовуються. У періоди довгого сну теж бувають сновидіння, але зазвичай вони виявляються простими, уривчастими, неяскравими та непослідовними. Всі наші сни ґрунтуються на спогадах, почуттях та образах, отриманих під час неспання.

Досі не зрозуміло, чи є користь від снів. За однією з версій, вони можуть допомогти нам впоратися з емоціями та розібратися в навколишньому світі. Так, під час сну спогади відбираються й або вбудовуються в нашу «скарбничку знань», або видаляються. Тобто ми позбуваємося всього зайвого. Це своєрідне розвантаження. Автори іншого дослідження виявили зв'язок між кількістю швидкого сну та творчим мисленням. Науковці вважають, що активна розумова діяльність, пов'язана зі сновидіннями, допомагає розвивати асоціативні зв'язки у мозку.

Іноді відсутність снів свідчить про проблеми зі здоров'ям. Людина не може увійти у фазу швидкого сну, де вона може бачити різні сновидіння. Це буває при сонному апное, нарколепсії, прийомі антидепресантів, алкоголю, нікотину чи кави перед сном, і навіть просто після 60 років. У разі це нормально. Проте більшість людей бачить сни, але просто забуває їх. Найчастіше фіксується лише сон, який снився перед пробудженням. Що яскравіший і конкретніший він, то краще залишається в пам'яті.

Для тих, хто дуже хоче знову бачити сни, лікар наводить поради професора Медичної школи Гарвардського університету Роберта Стікголда:

  • Поки засинаєте, повторюйте, що хотіли б обов'язково запам'ятати сьогоднішній сон.
  • Випийте води перед сном. Встаючи по потребі вночі, ви активуватимете роботу пам'яті і краще запам'ятовуватимете сни.
  • Трохи затримайтеся в ліжку після пробудження. Подумайте і спробуйте згадати, що вам могло снитися.

Також ми писали, звідки беруться розлади сну і як їх можна вилікувати без медикаментів: розповідає невропатолог.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я