Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Відео
  • Від Антарктиди відколовся новий гігантський айсберг площею в півтора Києва (відео)

Від Антарктиди відколовся новий гігантський айсберг площею в півтора Києва (відео)

0:56
Поділитись:

За прогнозом вчених, айсберг може піти від континенту або сісти на мілину і залишитися поруч з льодовиком

Гігантський айсберг розміром 1270 квадратних кілометрів відокремився від шельфового льодовика Бранта в Антарктиді.

Про це з посиланням на Антарктичну службу Великої Британії повідомляє Live Science.

Це сталося після того, як у листопаді 2020 року на шельфі утворилася велика тріщина, яка продовжувала зростати доти, доки 26 лютого вранці від льодовика не відколовся цей айсберг.

«Наші команди Антарктичної служби Великої Британії вже багато років готувалися до відколу айсберга від шельфового льодовика Бранта. Ми щодня стежимо за станом льодовика », - заявила керівник Антарктичної служби Великої Британії Джейн Френсіс, зазначивши, що айсберг може або віддалитися від континенту, або сісти на мілину поруч з льодовиком.

Площа айсберга, що відколовся складає близько 1270 квадратних кілометрів, що можна порівняти з територією великого міста.

Те, що льодовик Бранта покрився мережею тріщин, вчені виявили ще 9 років тому. У листопаді 2020 року ці фірми помітили ознаки наближається розколу, а в січні 2021 року лід прорізала гігантська тріщина, яка росте з швидкістю до 1 км на добу.

До слова, у вересні 2020 року у Гренландії на дрібні шматки розпався льодовик завбільшки з Чернігів. Науковці говорять, що   танення Гренландії уже не зупинити.