Догори
Дати відгук

В Україні діє понад 500 мобільних бригад із протидії домашньому насильству

Деякі постраждалі не мають змоги дістатися до центрів допомоги

2 хв на прочитання10 Червня 2024, 15:50
Мобільні бригади із протидії домашньому насильству
Фото: Гендер в деталях Мобільні бригади із протидії домашньому насильству Фото: Гендер в деталях
Поділитись:

Міністерство соціальної політики України забезпечує доступність високоякісних соціальних послуг для осіб, що зазнали домашнього та гендерно зумовленого насильства, без врахування їх місця проживання чи можливості переміщення. Відомство активно сприяє створенню не тільки притулків і кризових кімнат, денних центрів для соціально-психологічної допомоги, але й мобільних бригад. Це важливо, оскільки деякі постраждалі не мають змоги дістатися до центрів допомоги самостійно. Мобільні бригади створені для забезпечення легкого доступу до необхідних послуг.

Завдання таких груп – протидія та запобігання домашньому насильству у всіх його проявах; інформування потерпілих від насильства про їхні права та соціальні послуги, якими вони можуть скористатися; проведення профілактичної роботи з кривдниками та превентивної роботи. Тут швидко й ефективно реагують на запити постраждалих осіб, допомагають переїхати до безпечного місця, надають соціально-психологічну допомогу тим, хто її потребує, і скеровують до інших служб за необхідності.  

По всій Україні у системі соціальних послуг працює понад 500 мобільних груп із протидії домашньому насильству. Але їх не достатньо, бо в Україні 1400 громад, і така мобільна група має бути в кожній. 

Завдяки партнеру Мінсоцполітики Фонд ООН у галузі народонаселення, який активно впроваджує проєкт “Міста і громади, вільні від домашнього насильства”, вдалося відкрити або підтримати функціонування  80 мобільних бригад. Всього спеціалісти/-ки сервісу  отримали більше ніж  37 000 звернень.

Знайти контакти мобільних бригад або інших доступних сервісів підтримки постраждалих осіб у вашому місті можна тут    https://rozirvykolo.org/kontakty-dopomogy 

Міністерство вдячне міжнародним партнерам за підтримку України у протидії домашньому насильству. Наша співпраця з UNFPA в Україні можлива у межах двох проєктів – “EMBRACE” та “AMBER”. Вони фінансуються урядом Великої Британії та Канади відповідно. Їхня мета: розбудова ефективної ситсеми протидії та запобігання домашньому й гендерно зумовленому насильству на національному та регіональному рівні.

Проєкт UNFPA «Міста і громади, вільні від домашнього насильства» реалізується у співпраці з Міністерством соціальної політики України за підтримки урядів Канади та Великої Британії.

Більше новин читайте на GreenPost. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.