Топ-5 найкорисніших їстівних грибів українських лісів: лікувальні властивості та застосування
Дотримуйтеся всіх правил безпеки

Гриби – цінний природний продукт, багатий на корисні речовини.
- Білий гриб (боровик) Справжній чемпіон серед лісових грибів за вмістом корисних речовин:
- Багатий на білки, вітаміни групи В, D
- Містить мінерали: цинк, селен, калій
- Має природні антибіотики
- Зміцнює імунітет
- Покращує роботу серцево-судинної системи
- Допомагає при анемії
- Лисички звичайні Унікальні протизапальні та протимікробні властивості:
- Містять натуральні антибіотики
- Борються з глистами
- Зміцнюють зір
- Покращують роботу печінки
- Мають протипухлинні властивості
- Багаті на вітамін D та бета-каротин
- Опеньки осінні Корисні властивості:
- Багаті на амінокислоти
- Містять вітаміни А, В, С, D
- Покращують травлення
- Зміцнюють імунну систему
- Мають протизапальну дію
- Корисні для нервової системи
- Підберезовик Цінні поживні властивості:
- Високий вміст білка
- Багатий на мікроелементи
- Містить вітаміни групи В
- Покращує обмін речовин
- Корисний для кісткової тканини
- Підвищує гемоглобін
- Маслюки Лікувальні властивості:
- Містять антиоксиданти
- Багаті на вітаміни D і E
- Покращують роботу щитовидної залози
- Зміцнюють імунітет
- Корисні для серцево-судинної системи
- Мають протизапальні властивості
Важливі рекомендації щодо збору та споживання:
Правила збору:
- Збирати тільки добре відомі гриби
- Не брати старі та перезрілі екземпляри
- Уникати грибів біля доріг та промислових зон
- Використовувати відповідний інвентар
Правила приготування:
- Ретельно очищати та мити гриби
- Дотримуватися часу термічної обробки
- Не зберігати довго в сирому вигляді
- Правильно сушити та консервувати
Застереження:
- Не вживати сирі гриби
- Уникати споживання дітям до 7 років
- Обережно вводити в раціон людям з проблемами травлення
- При перших ознаках отруєння звертатися до лікаря
Корисні поради:
- Найкраще збирати гриби вранці
- Використовувати плетений кошик для збору
- Зрізати гриби ножем, не виривати
- Залишати молоді гриби для розмноження
Сезонність збору:
- Весна: поява перших маслюків
- Літо: білі гриби, підберезовики
- Осінь: опеньки, лисички
- Важливо враховувати погодні умови та місцевість
Однак важливо пам'ятати про обережність при їх зборі та вживанні, дотримуватися всіх правил безпеки та рекомендацій щодо приготування.
Більше новин читайте на GreenPost.
Більше з розділу Здоров'я

Ті, хто рятують там, де інші тікають: 19 жовтня світ вшановує гуманітарних працівників
4 хв на прочитання7 годин тому

Всесвітній день боротьби з раком молочної залози: коли профілактика сильніша за діагноз
2 хв на прочитання8 годин тому

Чи рухаєтесь ви до цілей, які собі поставили? День «Оціни своє життя»
2 хв на прочитання10 годин тому

Чесно про здоров’я, підтримку і життя після репродуктивного віку
3 хв на прочитанняВчора
В Україні бракує вакцин проти грипу: чого очікувати
2 хв на прочитання17 Жовтня 2025
Всесвітній день травм: коли краще бути обізнаним, ніж досвідченим
3 хв на прочитання17 Жовтня 2025
Ковтання сперми: чи безпечно це і чи є користь для організму — пояснює лікарка
2 хв на прочитання16 Жовтня 2025
На якій відстані дивитися телевізор, щоб зберегти здоров’я очей
3 хв на прочитання16 Жовтня 2025
Більше з GreenPost

Україна готується до кліматичної конференції ООН СОР30
1 хв на прочитання2 години тому

Гороскоп для всіх знаків зодіаку на понеділок, 20 жовтня 2025 року
3 хв на прочитання4 години тому

Українські селекціонери вивели 3 нових сорти ріпчастої цибулі
1 хв на прочитання5 годин тому

Підготовка компосту до морозів: активація дріжджами
1 хв на прочитанняВчора
Рудні багатства України та місця їх зосередження
1 хв на прочитанняВчора
Уряд створив Координаційний штаб захисту енергетики
1 хв на прочитанняВчора
"Укренерго" запровадило аварійні відключення світла в окремих областях 18 жовтня
1 хв на прочитанняВчора
Дощі, мокрий сніг та поривчастий вітер - прогноз погоди на 19 жовтня
1 хв на прочитанняВчора