Топ-5 найкорисніших їстівних грибів українських лісів: лікувальні властивості та застосування
Дотримуйтеся всіх правил безпеки

Гриби – цінний природний продукт, багатий на корисні речовини.
- Білий гриб (боровик) Справжній чемпіон серед лісових грибів за вмістом корисних речовин:
- Багатий на білки, вітаміни групи В, D
- Містить мінерали: цинк, селен, калій
- Має природні антибіотики
- Зміцнює імунітет
- Покращує роботу серцево-судинної системи
- Допомагає при анемії
- Лисички звичайні Унікальні протизапальні та протимікробні властивості:
- Містять натуральні антибіотики
- Борються з глистами
- Зміцнюють зір
- Покращують роботу печінки
- Мають протипухлинні властивості
- Багаті на вітамін D та бета-каротин
- Опеньки осінні Корисні властивості:
- Багаті на амінокислоти
- Містять вітаміни А, В, С, D
- Покращують травлення
- Зміцнюють імунну систему
- Мають протизапальну дію
- Корисні для нервової системи
- Підберезовик Цінні поживні властивості:
- Високий вміст білка
- Багатий на мікроелементи
- Містить вітаміни групи В
- Покращує обмін речовин
- Корисний для кісткової тканини
- Підвищує гемоглобін
- Маслюки Лікувальні властивості:
- Містять антиоксиданти
- Багаті на вітаміни D і E
- Покращують роботу щитовидної залози
- Зміцнюють імунітет
- Корисні для серцево-судинної системи
- Мають протизапальні властивості
Важливі рекомендації щодо збору та споживання:
Правила збору:
- Збирати тільки добре відомі гриби
- Не брати старі та перезрілі екземпляри
- Уникати грибів біля доріг та промислових зон
- Використовувати відповідний інвентар
Правила приготування:
- Ретельно очищати та мити гриби
- Дотримуватися часу термічної обробки
- Не зберігати довго в сирому вигляді
- Правильно сушити та консервувати
Застереження:
- Не вживати сирі гриби
- Уникати споживання дітям до 7 років
- Обережно вводити в раціон людям з проблемами травлення
- При перших ознаках отруєння звертатися до лікаря
Корисні поради:
- Найкраще збирати гриби вранці
- Використовувати плетений кошик для збору
- Зрізати гриби ножем, не виривати
- Залишати молоді гриби для розмноження
Сезонність збору:
- Весна: поява перших маслюків
- Літо: білі гриби, підберезовики
- Осінь: опеньки, лисички
- Важливо враховувати погодні умови та місцевість
Однак важливо пам'ятати про обережність при їх зборі та вживанні, дотримуватися всіх правил безпеки та рекомендацій щодо приготування.
Більше новин читайте на GreenPost.
Більше з розділу Здоров'я

Суддя, який позбавив материнських прав 364 жінок, пішов на угоду зі слідством
1 хв на прочитанняВчора

Психотерапія змінює мозок так само, як і антидепресанти, – дослідження
1 хв на прочитанняВчора

Український бокс: від радянських легенд до світових чемпіонів
2 хв на прочитанняВчора

Симптоми та ознаки отруєння грибами
1 хв на прочитанняВчора
Чому японські атлети виступають в уніформі, що блокує інфрачервоне випромінювання
1 хв на прочитання26 Серпня 2025
Воші атакують: у Кривому Розі зафіксували спалах педикульозу
2 хв на прочитання26 Серпня 2025
День музичної йоги: гармонія тіла та душі в ритмах мелодії
2 хв на прочитання26 Серпня 2025
Магнітні бурі у вівторок, 26 серпня: прогноз та поради
1 хв на прочитання25 Серпня 2025
Більше з GreenPost

Кабачки з сюрпризом: маринуємо з м'ятою та лимоном
1 хв на прочитання4 години тому

Зелений килим мрії: як створити ідеальний газон
1 хв на прочитання5 годин тому

Нові проєкти та фінансові справи: гороскоп на 28 серпня 2025 року
1 хв на прочитанняВчора

Ексчиновницю Держгеокадастру на Волині підозрюють у розкраданні землі в заказнику
2 хв на прочитанняВчора
Українці в прикордонних областях можуть отримати грошову допомогу на опалення
1 хв на прочитанняВчора
Держрибагентство готує масштабне зариблення Дністра та водосховищ
1 хв на прочитанняВчора
Новий 3D-сканер дозволить машинам "бачити" стиглість фруктів та вміст води
1 хв на прочитанняВчора
Запущено приватизацію Одеського припортового заводу
1 хв на прочитанняВчора