Топ-5 найкорисніших їстівних грибів українських лісів: лікувальні властивості та застосування
Дотримуйтеся всіх правил безпеки

Гриби – цінний природний продукт, багатий на корисні речовини.
- Білий гриб (боровик) Справжній чемпіон серед лісових грибів за вмістом корисних речовин:
- Багатий на білки, вітаміни групи В, D
- Містить мінерали: цинк, селен, калій
- Має природні антибіотики
- Зміцнює імунітет
- Покращує роботу серцево-судинної системи
- Допомагає при анемії
- Лисички звичайні Унікальні протизапальні та протимікробні властивості:
- Містять натуральні антибіотики
- Борються з глистами
- Зміцнюють зір
- Покращують роботу печінки
- Мають протипухлинні властивості
- Багаті на вітамін D та бета-каротин
- Опеньки осінні Корисні властивості:
- Багаті на амінокислоти
- Містять вітаміни А, В, С, D
- Покращують травлення
- Зміцнюють імунну систему
- Мають протизапальну дію
- Корисні для нервової системи
- Підберезовик Цінні поживні властивості:
- Високий вміст білка
- Багатий на мікроелементи
- Містить вітаміни групи В
- Покращує обмін речовин
- Корисний для кісткової тканини
- Підвищує гемоглобін
- Маслюки Лікувальні властивості:
- Містять антиоксиданти
- Багаті на вітаміни D і E
- Покращують роботу щитовидної залози
- Зміцнюють імунітет
- Корисні для серцево-судинної системи
- Мають протизапальні властивості
Важливі рекомендації щодо збору та споживання:
Правила збору:
- Збирати тільки добре відомі гриби
- Не брати старі та перезрілі екземпляри
- Уникати грибів біля доріг та промислових зон
- Використовувати відповідний інвентар
Правила приготування:
- Ретельно очищати та мити гриби
- Дотримуватися часу термічної обробки
- Не зберігати довго в сирому вигляді
- Правильно сушити та консервувати
Застереження:
- Не вживати сирі гриби
- Уникати споживання дітям до 7 років
- Обережно вводити в раціон людям з проблемами травлення
- При перших ознаках отруєння звертатися до лікаря
Корисні поради:
- Найкраще збирати гриби вранці
- Використовувати плетений кошик для збору
- Зрізати гриби ножем, не виривати
- Залишати молоді гриби для розмноження
Сезонність збору:
- Весна: поява перших маслюків
- Літо: білі гриби, підберезовики
- Осінь: опеньки, лисички
- Важливо враховувати погодні умови та місцевість
Однак важливо пам'ятати про обережність при їх зборі та вживанні, дотримуватися всіх правил безпеки та рекомендацій щодо приготування.
Більше новин читайте на GreenPost.
Більше з розділу Здоров'я

«Чари голки»: акупунктура допомагає літнім людям із хронічним болем у спині
2 хв на прочитанняВчора

Проєкт бюджету-2026: пріоритет на оборону, соціальний захист та підтримку ветеранів
2 хв на прочитанняВчора

«Зернятко солі» смерті: як Європа готується до кризи фентанілу
3 хв на прочитанняВчора

Чому жінки частіше помирають від серцевих нападів, ніж чоловіки?
2 хв на прочитанняВчора
«Синдром розбитого серця» тепер можна вилікувати — дослідження
3 хв на прочитанняВчора
Чому жінки відмовляються від гормональних таблеток?
3 хв на прочитанняВчора
П’ять щоденних звичок, які шкодять вашому серцю, і про які ви могли не знати
3 хв на прочитанняВчора
Захистіть себе від укусів змій: статистика та поради
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost

Гороскоп на завтра, 16 вересня 2025 року, 24-й місячний день
2 хв на прочитанняВчора

В Україні затверджено проєкт закону, що змінить систему теплопостачання
1 хв на прочитанняВчора

Масштабне викриття на Закарпатті: у ДП «Ліси України» підозрюють сімох людей у злочинах на понад 27 млн грн
1 хв на прочитанняВчора

Велика приватизація триває: ОПЗ продадуть за 4,49 млрд грн.
1 хв на прочитанняВчора
«Це найчіткіший сигнал життя»: марсохід NASA знайшов нові докази на Марсі
2 хв на прочитанняВчора
Революція в агросекторі: китайські дослідники знайшли довгострокове рішення проти килової хвороби
2 хв на прочитанняВчора
Відновлення Херсонщини: у двох селах модернізують водогін за 55 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Одеський припортовий завод виставлено на приватизацію
1 хв на прочитанняВчора