Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Топ-5 найкорисніших їстівних грибів українських лісів: лікувальні властивості та застосування

Топ-5 найкорисніших їстівних грибів українських лісів: лікувальні властивості та застосування

Дотримуйтеся всіх правил безпеки

2 хв на прочитання3 години тому
Топ-5 найкорисніших їстівних грибів Топ-5 найкорисніших їстівних грибів
Поділитись:

Гриби – цінний природний продукт, багатий на корисні речовини.

  1. Білий гриб (боровик) Справжній чемпіон серед лісових грибів за вмістом корисних речовин:
  • Багатий на білки, вітаміни групи В, D
  • Містить мінерали: цинк, селен, калій
  • Має природні антибіотики
  • Зміцнює імунітет
  • Покращує роботу серцево-судинної системи
  • Допомагає при анемії
  1. Лисички звичайні Унікальні протизапальні та протимікробні властивості:
  • Містять натуральні антибіотики
  • Борються з глистами
  • Зміцнюють зір
  • Покращують роботу печінки
  • Мають протипухлинні властивості
  • Багаті на вітамін D та бета-каротин
  1. Опеньки осінні Корисні властивості:
  • Багаті на амінокислоти
  • Містять вітаміни А, В, С, D
  • Покращують травлення
  • Зміцнюють імунну систему
  • Мають протизапальну дію
  • Корисні для нервової системи
  1. Підберезовик Цінні поживні властивості:
  • Високий вміст білка
  • Багатий на мікроелементи
  • Містить вітаміни групи В
  • Покращує обмін речовин
  • Корисний для кісткової тканини
  • Підвищує гемоглобін
  1. Маслюки Лікувальні властивості:
  • Містять антиоксиданти
  • Багаті на вітаміни D і E
  • Покращують роботу щитовидної залози
  • Зміцнюють імунітет
  • Корисні для серцево-судинної системи
  • Мають протизапальні властивості

Важливі рекомендації щодо збору та споживання:

Правила збору:

  • Збирати тільки добре відомі гриби
  • Не брати старі та перезрілі екземпляри
  • Уникати грибів біля доріг та промислових зон
  • Використовувати відповідний інвентар

Правила приготування:

  • Ретельно очищати та мити гриби
  • Дотримуватися часу термічної обробки
  • Не зберігати довго в сирому вигляді
  • Правильно сушити та консервувати

Застереження:

  • Не вживати сирі гриби
  • Уникати споживання дітям до 7 років
  • Обережно вводити в раціон людям з проблемами травлення
  • При перших ознаках отруєння звертатися до лікаря

Корисні поради:

  • Найкраще збирати гриби вранці
  • Використовувати плетений кошик для збору
  • Зрізати гриби ножем, не виривати
  • Залишати молоді гриби для розмноження

Сезонність збору:

  • Весна: поява перших маслюків
  • Літо: білі гриби, підберезовики
  • Осінь: опеньки, лисички
  • Важливо враховувати погодні умови та місцевість

Однак важливо пам'ятати про обережність при їх зборі та вживанні, дотримуватися всіх правил безпеки та рекомендацій щодо приготування.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я