Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Топ-5 найкорисніших їстівних грибів українських лісів: лікувальні властивості та застосування

Топ-5 найкорисніших їстівних грибів українських лісів: лікувальні властивості та застосування

Дотримуйтеся всіх правил безпеки

2 хв на прочитання28 Жовтня 2024, 14:00
Топ-5 найкорисніших їстівних грибів Топ-5 найкорисніших їстівних грибів
Поділитись:

Гриби – цінний природний продукт, багатий на корисні речовини.

  1. Білий гриб (боровик) Справжній чемпіон серед лісових грибів за вмістом корисних речовин:
  • Багатий на білки, вітаміни групи В, D
  • Містить мінерали: цинк, селен, калій
  • Має природні антибіотики
  • Зміцнює імунітет
  • Покращує роботу серцево-судинної системи
  • Допомагає при анемії
  1. Лисички звичайні Унікальні протизапальні та протимікробні властивості:
  • Містять натуральні антибіотики
  • Борються з глистами
  • Зміцнюють зір
  • Покращують роботу печінки
  • Мають протипухлинні властивості
  • Багаті на вітамін D та бета-каротин
  1. Опеньки осінні Корисні властивості:
  • Багаті на амінокислоти
  • Містять вітаміни А, В, С, D
  • Покращують травлення
  • Зміцнюють імунну систему
  • Мають протизапальну дію
  • Корисні для нервової системи
  1. Підберезовик Цінні поживні властивості:
  • Високий вміст білка
  • Багатий на мікроелементи
  • Містить вітаміни групи В
  • Покращує обмін речовин
  • Корисний для кісткової тканини
  • Підвищує гемоглобін
  1. Маслюки Лікувальні властивості:
  • Містять антиоксиданти
  • Багаті на вітаміни D і E
  • Покращують роботу щитовидної залози
  • Зміцнюють імунітет
  • Корисні для серцево-судинної системи
  • Мають протизапальні властивості

Важливі рекомендації щодо збору та споживання:

Правила збору:

  • Збирати тільки добре відомі гриби
  • Не брати старі та перезрілі екземпляри
  • Уникати грибів біля доріг та промислових зон
  • Використовувати відповідний інвентар

Правила приготування:

  • Ретельно очищати та мити гриби
  • Дотримуватися часу термічної обробки
  • Не зберігати довго в сирому вигляді
  • Правильно сушити та консервувати

Застереження:

  • Не вживати сирі гриби
  • Уникати споживання дітям до 7 років
  • Обережно вводити в раціон людям з проблемами травлення
  • При перших ознаках отруєння звертатися до лікаря

Корисні поради:

  • Найкраще збирати гриби вранці
  • Використовувати плетений кошик для збору
  • Зрізати гриби ножем, не виривати
  • Залишати молоді гриби для розмноження

Сезонність збору:

  • Весна: поява перших маслюків
  • Літо: білі гриби, підберезовики
  • Осінь: опеньки, лисички
  • Важливо враховувати погодні умови та місцевість

Однак важливо пам'ятати про обережність при їх зборі та вживанні, дотримуватися всіх правил безпеки та рекомендацій щодо приготування.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення згенеровано ШІ
Прорив у нанотехнологіях: науковці створили контактні лінзи, які дарують «супер-зір»
3 хв на прочитання2 години тому
Зображення згенеровано ШІ
Китай виділить $500 млн для ВООЗ, замінивши США як головного донора — ось які наслідки це матиме
3 хв на прочитання13 годин тому
Незаконне виробництво цигарок
На Волині викрили незаконне виробництво цигарок у приміщенні колишнього дитячого табору
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Прогноз геомагнітної активності на 22–25 травня 2025 року
1 хв на прочитанняВчора
На 78-й Всесвітній асамблеї охорони здоров’я ухвалено Пандемічну угоду — що це означає для нас?
11 хв на прочитанняВчора
Велика Британія запускає першу у світі програму масової вакцинації проти гонореї
1 хв на прочитанняВчора
Уряд затвердив порядок державної реєстрації небезпечних хімічних та біологічних факторів
1 хв на прочитання21 Травня 2025
Рішення родини врятувало не одне, а чотири життя
2 хв на прочитання21 Травня 2025
Більше з GreenPost
 Фото: Ukraїner
Олексій Будик призначений заступником Голови Держагентства з управління зоною відчуження
1 хв на прочитання20 хвилин тому
Зображення згенеровано ШІ
Ставка на газ і скасування обмежень для старих котлів: Німеччина переглядає енергетичну стратегію
3 хв на прочитаннягодина тому
Фото: J.M. Garcia/EPA-EFE
Європейські виробники їжі для домашніх тварин переходять на комах через бюрократію ЄС
7 хв на прочитаннягодина тому
23 травня – Всесвітній день черепах: чому ці істоти можуть зникнути раніше за нас. Фото: animalplanet
Черепахи як дзеркало планети
4 хв на прочитання3 години тому
Одеські рятувальники за допомогою дронів виявляють паліїв та осередки пожеж
1 хв на прочитання5 годин тому
Закуска з лаваша за лічені хвилини — підійде не лише на кожен день, а й для пікніка чи навіть для святкового столу
1 хв на прочитання6 годин тому
«Глобальна червона тривога»: знищення тропічних лісів досягло найвищого рівня з 2002 року
3 хв на прочитання7 годин тому
Від розбитого посуду до садового мистецтва: порцеляна в ландшафтному дизайні
3 хв на прочитання12 годин тому