Догори
Дати відгук

Тільки зіпсуєте страву: продукти, які в жодному разі не треба мити

Зазвичай ми миємо усі продукти, зокрема м'ясо, але це поширена помилка.

2 хв на прочитання15 Серпня 2023, 13:40
Поділитись:

Миття продуктів перед їхнім приготуванням вже увійшло в нашу звичку. Багато хто обробляє овочі і фрукти, а також м'ясо, не замислюючись, чи слід це взагалі робити. Давайте не витрачати зайвий час на дрібниці, а подивимося на кулінарні помилки глибше. Главред розповів, чому не треба мити м'ясо та інші види продуктів.

Деякі продукти не потребують промивання перед приготуванням або вживанням, оскільки це може пошкодити їхню текстуру, смак або навіть збільшити ризик зараження.

Які продукти не можна мити перед приготуванням - топ помилок

Попередня обробка під холодною або теплою водою руйнує оболонку, яка захищає продукти від бактерій і мікробів. Крім того, миття призводить до втрати продуктами поживних речовин, розчинних у воді.

Ось які продукти не промивають:

  • Яловичина. Не всі в курсі, чому не треба мити м'ясо. Однак миття м'яса може сприяти поширенню бактерій. Тому зазвичай рекомендується не мити сире м'ясо перед приготуванням. Замість цього ви можете трохи потерти його паперовим рушником, щоб прибрати зайву вологу. А ось яке м'ясо не можна мити, так це курку (в іншому випадку ви ризикуєте "розпорошити" сальмонелу або викликати кампилобактеріоз), рибу через її ніжну структуру і морепродукти.
  • Яйця. Чому не можна мити яйця і м'ясо? Відповідь проста: яйця, як і м'ясо, мають захисний шар, який запобігає проникненню бактерій. Миття цей шар може пошкодити, що збільшить ризик зараження. Якщо все ж вирішите вимити яйця, робіть це безпосередньо перед приготуванням, а не перед зберіганням.
  • Гриби і зелень. Гриби вбирають вологу, і їхнє миття може змінити текстуру та смак. Найкраще протерти гриби сухою м'якою щіткою або паперовим рушником. Окремо варто уточнити, чому не можна мити зелень. Зелень, така як салати, шпинат, петрушка та інші її види, може бути забруднена бактеріями та мікробами, які можуть спричинити захворювання. Вивільнення мікроорганізмів прискорює здатність зелені вбирати вологу.
  • Апельсини, банани та ананаси. Ці фрукти мають щільну шкірку, яка запобігає потраплянню бактерій всередину. Однак перед вживанням їх слід ретельно протерти сухим рушником.
  • Макарони, рис, крупи. Ці сухі продукти зазвичай не потребують миття перед приготуванням. Це може призвести до втрати поживних речовин і зміни текстури.

Хоча багато продуктів і не вимагають миття перед приготуванням, це не звільняє вас від відповідальності з дотримання особистої гігієни. Не забувайте перед приготуванням мити руки, підтримувати чистоту кухонних поверхонь, щоб мінімізувати ризик зараження.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.