Догори
Дати відгук

Стоп дерибану Біличанського лісу!

Нацпарк «Голосіївський» хочуть віддати під забудову?

7 хв на прочитання22 Жовтня 2021, 16:00
Нацпарк «Голосіївський» Нацпарк «Голосіївський»
Поділитись:

У вересні Київська обласна рада з подачі обласної державної адміністрації затвердила схему планування Київської області. На цій схемі область протиправним чином відбирає у столиці частину Святошинського району — Біличанський ліс (НПП «Голосіївський»)

Днями ця історія отримала продовження. Бучанська районна рада затвердила проєкт меж району. Цікавою деталлю є те, що в схемі збільшено межі селища Коцюбинське з 87 до 3000 га. За рахунок нацпарку «Голосіївський» (ділянка Біличанського лісу), який розташований навколо селища.

Ми попросили прокоментувати ситуацію ексголову Коцюбинського Ольгу Матюшину.

— Пані Ольго, що ж відбувається?

— Хочу нагадати таке вже було в 2008 році, коли Коцюбинська рада збільшила межі протиправним чином до 4,5 тисяч га та щедро розпаювала на підставних осіб 600 ділянок. Роками громадські активісти разом із прокуратурою оскаржували це в суді. Це була та є важка боротьба.

Ми домоглися, щоб межі Біличанського лісу були винесені в натуру згідно з Указом президента України. Понад 10 років протистояння дерибанникам, десяток спалених машин захисників парку та чисельні напади на активістів. Жоден злочин не розслідувано до кінця, винні не покарані. Так само не притягнуто до відповідальності жодну посадову особу за дерибан-2008. Тому це надихнуло місцевих «слуг» у коаліції з місцевою ЄС і Батьківщиною, протягнути нову схему.

Пікет під Адміністрацією президента України, 2012 рік. Фото Олега Листопада

Що цікаво, на новий проєкт землеустрою неспроможне у фінансовому плані Коцюбинське виділило 800 тисяч. Бучанська рада прийняла цей трансферт раніше ніж він був виділений. Провела Коцюбинська рада це як зміни до бюджету, який не був оприлюднений належним чином, бо з 2018 року Коцюбинська рада — це єдина рада в країні, яка зухвало знищила сайт ради та не оприлюднює нічого всупереч Закону.

— Яких заходів Ви та ваші однодумці вживаєте, щоб зупинити цей підступ?

— Ми звернулися до усіх можливих інстанцій. Зокрема, я направила звернення генеральній прокурорці Ірині Венедиктовій. У цій заяві я прошу  приступити до судового слідства щодо ряду посадових осіб Бучанської райради, Коцюбинської селищної ради та Київської обласної ради за ознаками статті 365 Кримінального кодексу України. Ця стаття карає за перевищення влади або службових повноважень:

«1. Перевищення влади або службових повноважень, тобто умисне вчинення службовою особою дій, які явно виходять за межі наданих їй прав чи повноважень, якщо вони заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам та інтересам окремих громадян, або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб, —

карається виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк від двох до п'яти років, із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років».

А також прошу вжити заходи прокурорського реагування, зокрема забезпечити представництво та захист інтересів держави в суді щодо збереження НПП «Голосіївський» у межах і відповідно до картографічних додатків передбачених Указом президента України.

— Розкажіть детальніше про винесення в натуру меж парку та у чиєму підпорядкуванні перебуває парк і Біличанський ліс.

В 2018 році урядом  було виділено приблизно 1 мільйон гривень  на виконання проекту землеустрою щодо винесення меж у натуру, в 2020 році проєкт було виконано та затверджено, на початку 2021 року зміни були внесено на публічну кадастрову карту НПП «Голосіївський»,  до якого увійшов таким чином і Біличанський ліс, фактично став найбільшим нацпарком у межах міста в Європі. Парк підпорядковується Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів.

Але територія НПП входить до нього зі статусом «без вилучення», обслуговується історично Святошинським ЛПГ і є територією міста Києва. Громада Коцюбинського оточена з усіх боків Біличанським лісом, в 2008 році Коцюбинська рада самовільно збільшила межі на 4,5 тисяч га за рахунок лісу, після чого роздерибанила  600 ділянок у лісі. Цей дерибан під тиском громадськості та завдяки прокуратурі оскаржувався понад 10 років на користь держави. Ціна боротьби  активістів — десяток спалених машин і чисельні напади на них.  З 1989 року межа Києва не змінювалася. Відповідно до ст. 85 Конституції України, утворення і ліквідація районів, встановлення та зміна меж районів і міст, віднесення населених пунктів до категорії міст, найменування та перейменування населених пунктів і районів належить до повноважень Верховної Ради України.

Закон України «Про столицю України — місто-герой Київ» визначає, що межі Києва встановлює Верховна Рада України за поданням Київської міської ради, погодженим із відповідними радами, з урахуванням історичних, соціально-економічних та інших особливостей території відповідно до чинного законодавства.

Що стосується розроблення та затвердження схем планування територій, то обласна рада має на це право винятково на своїй території відповідно до вимог ст. 11 закону «Про основи містобудування».

Тож рішення Київської обласної ради від 09.09.2021 р. № 114-05 VIII прийняте в умовах перевищення наданих законом повноважень.

— Як на ситуацію реагує влада Києва?

Київська міська рада одноголосно проголосувала та звернулась до Київської обласної ради, Офісу генерального прокурора України, Національного антикорупційного бюро України, Головного управління Служби безпеки України у м. Києві та Київській області, Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого в місті Києві у визначений законодавством України спосіб запобігти протиправному вилученню земель територіальної громади міста Києва й унеможливити намагання у позаправовий спосіб зміни межі Києва.

— А яким боком тут Бучанська рада?

— Та отож, що ніяким. Суцільне ігнорування законодавства. 20.10.2021 р. Бучанська райрада сесійно прийняла рішення, яким протиправним чином збільшила межі Коцюбинської територіальної громади з 87 га за рахунок лісу НПП «Голосіївський» до майже 3000 га.

Треба зауважити, що Коцюбинська територіальна громада є фінансово неспроможною, оскільки на утримання освіти і медицини системно просить субвенції вирівнювання, тож власних коштів у бюджеті Коцюбинського для обслуговування нацпарку немає та не передбачається. Переважна кількість коцюбинчан працює в місті Києві та відповідно їх податки лишаються у столиці. Протиправне розширення неспроможного Коцюбинського має на меті подальшу забудову. Треба зауважити, що повторний дерибан у 2021 році став можливим лише через те, що за попередні протиправні дії жодна особа не була притягнута до відповідальності правоохоронними органами.

До речі, Бучанська районна рада нелегітимно була введена у повноваження, що підтверджується рішенням Київського окружного адміністративного суду від 30 листопада 2020 року, яке вступило в законну силу. Цим рішенням визнано протиправними дії Бучанської районної територіальної виборчої комісії щодо проведення першої установчої сесії Бучанської райради Київської області від 23.11.2020 року, на якій було введено у повноваження депутатів цієї районної ради. Але ані Бучанська райрада, ані Бучанська РТВК не взяли до уваги рішення суду та не ввели повторно у повноваження депутатів із дотриманням усіх вимог чинного законодавства.

— Що ще має зробити прокуратура для відновлення законності в нашій державі та захисту довкілля, зокрема, нацпарку «Голосіївський»?

Рішення щодо виділення коштів із бюджету Коцюбинського для встановлення меж району є протиправним і це необхідно визнати в судовому порядку задля уникнення негативних наслідків. Рішення Бучанської райради щодо прийняття трансфертів на розробку проєкту меж району та прийняття рішення щодо встановлення меж району і зокрема розширення меж Коцюбинського необхідно в судовому порядку визнавати протиправними, оскільки вони суперечать Законам України.

А рішення облради, яким затвердили у вересні 2021 року схему планування області, необхідно визнавати протиправними у зв’язку з невідповідністю чинному законодавству України.

Як ми вже писали, у Держгеокадастрі тривалий час відсували на безрік визначення меж Біличанського лісу.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Декор зі спилів дерева: нові ідеї для вашої дачі (ФОТО)
2 хв на прочитання50 хвилин тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Тюльпани — окраса весняного саду (ФОТО)
1 хв на прочитання8 годин тому
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитанняВчора
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитанняВчора
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитанняВчора
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитанняВчора
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитанняВчора
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитанняВчора