Догори
Дати відгук

Навіщо бобрам ліхтарні стовпи?

Київська міськадміністрація хоче знищити приміські ліси

5 хв на прочитання28 Квітня 2020, 16:30
фото "Чесно" фото "Чесно"
Поділитись:

Проєкт Генплану столиці передбачає перетворення частини лісів та лісопарків, прилеглих до міста, на так звані буферні парки. Про це пише сайт руху «Чесно».

«Планується, що площа лісопарків і рекреаційних лісів буде скорочуватися внаслідок прокладання магістралей, інженерних комунікацій, споруд, а також через переведення частини лісопарків у буферні парки поблизу житлових масивів», - ідеться у публікації.

Насправді, буферний парк – спроба обманути громадськість шляхом «окультурення» приміських лісів. Ідея виношується ще з часів мерства Олександра Омельченка. Замість того, щоб створювати нові зелені зони у місті, у місцях масового проживання людей та щільної забудови, влада хоче відрізати чималі шматки від усе ще живих і сповнених природою пристоличних лісів. Там за кошти міського бюджету будуть прокладатися доріжки, освітлення, розбиватися клумби тощо. Природи ставатиме усе менше, зате підрядники отримають можливість добряче заробити.

Зокрема, йдеться і про Біличанський ліс, який завдяки президентському указу після Революції Гідності набув найвищого природоохоронного статусу – національного парку. Відтоді межі нацпарку в натуру так і не винесли, але його межу чітко видно на затвердженій чиновниками схемі.

«Знищити ліс на підставі перетворення його на парк намагаються й на Виноградарі. Місцеві мешканці проти, а депутати Київради, які представляють їхні інтереси, твердять, що про існування такого в проєкті Генплану вони не знають. Екологи називають такі дії профанацією й радять викликати поліцію, якщо будуть виконуватися будь-які роботи в лісі», - пише Сергій Огородник на сайті «Чесно».

Рух ЧЕСНО з’ясовував, хто й чому вніс таке до проєкту Генплану та як кияни можуть заблокувати такі пропозиції.

Перетворення частини лісів на парк і його благоустрій начебто мають сприяти високому оздоровчому ефекту та доступності для населення. Водночас площа лісопарків має скоротитися на 1,66 тис. га (до 32,3 тис. га).

Щодо буферного парку у межах Біличанського ліску, то це зменшення площі хочуть здійснити за рахунок Національного парку “Голосіївський”.

Жодного права так робити київська влада не має. Якщо межі парка в натуру ще не винесли, то на затвердженій схемі вона чітко намальована. Усі межі тощо є у проекті організації та проекті створення НПП «Голосіївський»» Цей ліс має найвищий рівень захисту від держави.

«В описовій частині проєкту Генплану йдеться про те, що середня забезпеченість зеленими насадженнями загального користування в місті становить 18,2 м2/особу, а після скорочення площі лісів на користь парків (тобто зелених насаджень загального користування) збільшиться до 23,2 м2/особу. Насправді підвищення цього показника дасть забудовникам змогу сказати, що мешканці забезпечені парковими зеленими зонами й будувати далі можна – норми не порушено», - пише Сергій Огородник в розслідуванні «Чесно».

Проєктувальники твердять, що існує нерівномірність забезпечення озелененими територіями загального користування за районами – найменш забезпеченими є Святошинський, Солом’янський, Подільський та Дарницький райони.

Зауважимо, що Дарницький, Святошинський і навіть Подільський райони межують з лісами, де кияни мають змогу відпочивати на природі.

Відповідно ж до описової частини проєкту, у межах столиці ліси й інші лісовкриті площі займають 33,961 тис. га, або 41,1% загальної площі міста. При цьому більшість лісових площ входить до складу трьох лісопаркових господарств – Дарницького, Святошинського та лісгоспу “Конча-Заспа”. Розробники Генплану кажуть, що навантаження на лісопарки на сьогодні свідчить про забезпеченість лісопарковими територіями. 

Усі ці старі-нові дивні ідеї викликали обурення мешканців Києва та околиць.

«Те, що я бачу на території #БіличанськийЛіс цензурних слів не вартує. Замість нацпарку, який ми вибороли у важкій багаторічній борні, чиновники малюють нам «буферні парки». Кажуть, що буде нам щастя в ліхтарях і доріжках. А ми це щастя не просили. А вони кажуть, що це щастя для нашого ж блага :) Ну, звісно, хтось знає, як для нас краще, а нас IQ ще не доріс до такого футуристичного сценарію», - пише у своєму ФБ громадська діячка Ірина Федорів.

«Після карантину запрошую весь депутатський корпус Київради з дітьми в похід, щоб у Вас було уявлення не на картинці, що таке Біличанський ліс, бобри, червонокнижна любка (українська орхідея). І ви переконаєтесь, що бобрам ні мощені дорогезною плиткою доріжки, ні ліхтарі не потрібні», - додає Ірина Федорів.

Громадяни також вимагають від Київради та КМДА припинити витрачати кошти на дорогі помпезні проєкти, залишити природу у спокої. А від Мінекоенерго – парк підпорядкований цьому відомству - винести нарешті в натуру межі парку та налагодити його охорону.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Ірис сибірський — чудові квіти, які не потребують догляду (ФОТО)
1 хв на прочитання2 години тому
Підкормка для Троянд і Папороті Підживлення рослин
Цей простий засіб стане ефективною підкормкою для троянд та папороті
1 хв на прочитанняВчора
Затоплені після сильних дощів житлові квартали міста Цин'юань, провінція Гуандун, Китай, 22 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Потоп на «фабриці світу»: наслідки найбільшої повені у найбільш розвиненому та густонаселеному регіоні Китаю (ФОТО)
2 хв на прочитанняВчора
Чисельність диких вовків Червона книга Захист тварин
В Україні різко зменшується чисельність вовків: екологи б'ють тривогу
1 хв на прочитанняВчора
Україна та Німеччина розпочинають розробку нового екологічного проєкту для лісового сектору
2 хв на прочитанняВчора
Азія найбільше постраждала від екстремальних погодних умов у 2023 році
2 хв на прочитанняВчора
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитанняВчора
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Солодкі сухарики зі сметаною та корицею — простий і смачний рецепт
1 хв на прочитання2 години тому
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора