Догори
Дати відгук

Скільки коштуватиме новорічний стіл і як можна оптимізувати його вартість

Більшість українців змушені будуть економити на традиційному наборі продуктів.

8 хв на прочитання19 Грудня 2022, 19:17
Поділитись:

Прийдешній Новий 2023 рік Україна вперше за всі роки незалежності відзначатиме в умовах воєнного стану. Багато українських родин не зможе відзначити це свято так, як раніше. Цьогорічне зростання вартості новорічного столу є дуже відчутним, що не дивно для країни, в якій ведуться воєнні дії. Серед причин — суттєві втрати й економіки загалом, і українських сімей, скорочення виробництва, дефіцит і здорожчання пального, погіршення логістики тощо. Відтак більшість українців змушені будуть економити на традиційному наборі продуктів.

 

Скільки буде коштувати новорічний стіл

За розрахунками Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», вартість новорічного столу 2023 року за середніми цінами супермаркетів України станом на початок грудня 2022 року становитиме на родину з 4‑х осіб приблизно 2655,17 грн, тобто на 43,9 % дорожче, ніж торік. Ідеться про новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу середньостатистичної родини: салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо.

Салат «Олів’є» (3 кг продуктів традиційної рецептури) обійдеться у 281,71 грн — на 41,9 % більше, ніж при святкуванні Нового 2022 року. Найдорожчими інгредієнтами страви є ковбаса — 115,45 грн за 0,5 кг (зростання цін на 15,5 % залежно від виробника), 0,5 кг зеленого горошку — 44,99 грн (на 28,5 %), 6 яєць — 44,40 грн (у 2,2 раза), 200 г солоних огірків — 34,80 грн (у 2 рази) та 180 г майонезу — 21,41 грн (на 58,6 % залежно від марки). Ще у 20,66 грн обійдуться 2 морквини (380 г — 7,45 грн), 5 картоплин (840 г — 6,64 грн) та 2 цибулини (230 г — 6,57 грн). Якщо станом на кінець 2022 року порівняно з 2021 роком ціна на картоплю зменшилася на 9,1 %, то на моркву і цибулю зросла у 2,2 раза та 2,8 раза відповідно.

На 2,5 % дорожче рівня минулого року коштуватиме салат «Оселедець під шубою» (1,5 кг продуктів) — 134,66 грн. Левову частку його вартості складе філе оселедця — 100 грн за 0,5 кг. Майонез (180 г) обійдеться у 21,41 грн, 1 морквина (190 г) — 3,74 грн, 1 буряк (250 г) — 2,60 грн, 1 цибулина (170 г) — 4,70 грн, 2 картоплини (280 г) — 2,21 грн.

Витрати на м’ясні продукти зросли удвічі. Півкіло нарізки з сирокопченої ковбаси «Салямі» коштуватиме 250 грн (у 2,5 раза більше проти цін 2021 року), підчеревини копченої — 237 грн (у 2,1 раза), биток зі свинини свіжий — 250 грн (у 2,2 раза). М’ясо птиці станом на кінець 2022 року залишається найдешевшим з-поміж видів м’яса. За 1 кг філе курячого свіжого доведеться заплатити в середньому 134,45 грн (зростання ціни на 12 %). Загалом, вартість 2,5 кг м’ясних продуктів на новорічному столі складе 871,45 грн.

Традиційний для українського столу оселедець (0,5 кг філе) обійдеться у 100 грн, твердий сир (300 г) — 114,17 грн і пачка вершкового масла (200 г) — 65,40 грн. Молочні продукти цьогоріч подорожчали на 30,8-52,2 %.

Вартість овочів на новорічному столі складе, в середньому, 254,95 грн (на 37,5 % дорожче вартості торік). Картопля (2 кг) коштуватиме цього року 15,80 грн, гриби (1 кг) — 77,90 грн, перець солодкий (0,5 кг) — 59,50 грн, огірки свіжі (0,5 кг) — 34,75 грн, помідори свіжі (1 кг) — 67 грн.

Фрукти на святковому столі обійдуться у 168,92 грн (зростання вартості на 59,7 %). За 2 кг мандаринів заплатимо 99,80 грн, 1 кг бананів обійдеться, в середньому, у 58 грн, 1 лимон (200 г) — 11,12 грн.

Батон білого хліба коштуватиме 25,80 грн (на 3,4 % більше). Шоколадні цукерки — в середньому 185 грн за 1 кг (на 8,8 % більше).

Пляшка вина ігристого «Артемівське» (0,75 л) обійдеться у 140 грн. У півтора рази більше — 209 грн — доведеться заплатити за пляшку (0,5 л) бренді «Шабо» 5‑річної витримки. Зростання цін відповідно на 28,4 % і 16,1 %.

Безалкогольні напої обійдуться у 104,11 грн. За 2 л соку «Садочок» доведеться заплатити 50 грн, за воду «Моршинська» (1,5 л) — 20,32 грн, за солодку воду «Живчик» (2 л) — 33,79 грн.

Вартість бюджетного варіанту новорічного столу для середнього українця становитиме 2655,17 грн, а для жителя столиці — 2933,77 грн, що на 38,2 % більше вартості новорічного столу 2022 року.

Сім’ям, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково заплатити близько 525 грн. Баночка червоної ікри (120 г) обійдеться у 280 грн, а 200 г червоної риби — у 245 грн. Відтак вартість новорічного столу з делікатесами підвищиться до 3180,17 грн (у Києві — до 3523,77 грн).

 

Кілька лайфхаків, які дозволять заощадити в новорічну ніч

Є багато способів зменшити свої витрати на новорічний стіл.

✔ Потрібно скласти список гостей і приблизний план майбутніх витрат.

✔ Усе те, що підлягає тривалому зберіганню, намагайтеся купити заздалегідь. Перед самим Новим роком на ринках та у супермаркетах буде не проштовхнутися, а зараз ще і ціни нижчі, і народу поменше. Купіть алкогольні напої, соки, консерви, маринади та соуси, сирокопчену ковбасу і шинку у вакуумній упаковці, масло, сир, майонез тощо.

✔ Передивіться ретельно свої запаси й намагайтеся спланувати новорічне меню з їх урахуванням.

✔ Вносячи до новорічного меню гарячі страви, пам'ятайте, що до них доберуться далеко не всі гості. Як правило, люди активно наїдаються саме закусками, тому можна заздалегідь спланувати й зробити гарячі страви на меншу кількість осіб — і все одно пригостити ними всіх.

✔ Кілограм свинячої вирізки можна розділити навпіл і приготувати відбивні та крученики. Для перших доведеться додати лише 2-3 яєчка, а для останніх — підійдуть як начинка домашні солоні огірочки, шматочок сала або морква. Подати можна гаряче на одній великій пласкій тарілці у «компанії» з квашениною та печеною картоплею.

✔ На закуску та для гарячих страв дуже вигідно готувати рулетики чи конвертики з тонкого лаваша. Вони можуть бути з сиром, грибами, овочами, м’ясом, вареними яйцями, картопляним пюре тощо. Подають їх як гарячими, так і холодними.

✔ Бюджетними є також і млинці з різною «економічною» начинкою.

✔ На солодке можна приготувати бюджетний торт із сиру. Викладається він шарами: печиво на кшталт «Цукрове» чи «До кави», потім шар сиру зі сметаною, шар тонко нарізаного мармеладу, шар печива, знову шар сиру зі сметаною. Зверху можна полити шоколадною глазур'ю.

✔ Наприкінці застілля, хоч би які гості були ситі, обов'язково буде чай із солодощами. На торт будуть готові далеко не всі, тому краще запропонувати цукерки, дрібні тістечка, печиво чи морозиво. Дуже святково виглядає різнобарвне багатошарове желе. До речі, для нього не обов’язково купувати готові пакетики магазинного напівфабрикату — дешевше й корисніше буде зробити желе на основі домашніх компотів і желатину, а ще додати заморожені ягоди.

✔ Будьте ощадними й після свята, адже багато продуктів залишається. Так, з овочевої та ковбасної нарізки можна зварити суп-солянку, зробити своєрідну підливу до гарніру, приготувати запіканку. Курку, котлети, ковбасу, оладки, сирники та рибу можна заморозити в холодильнику. В подальшому досить буде їх лише дістати й розігріти.

 

Звісно, всі ми сподіваємося, що такий Новий рік буде лише раз у нашій історії. Багато українських сімей через наслідки війни втратили навіть саму можливість самостійно влаштувати це свято. Багато українців зустрічатимуть його в окопах. Наш обов’язок — потурбуватися і про перших, і про других. Щоб Новий рік, у якому все зміниться на краще, настав для всіх.

Нагадаємо також про Міжнародний день допомоги бідним: із 24 лютого українці збідніли вдесятеро.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost