Догори
Дати відгук

Що їдять довгожителі: дієта довголіття

Знижує кров'яний тиск та рівень онкомаркерів, зменшує кількість жирових відкладень і вирівнює рівень цукру в крові.

2 хв на прочитання19 Липня 2024, 17:46
Зображення згенероване ШІ Зображення згенероване ШІ
Поділитись:

Згідно з результатами досліджень, генетика лише з 25 % визначає те, скільки ми проживемо. Однак інші 75% складаються з нашого способу життя — довкілля, фізичних вправ, раціону, соціальних зв'язків і ставлення до світу. Лікар Олександра Литкіна розповіла про спеціальну дієту довголіття, розроблену професором геронтології та керівником Інституту довголіття Американського університету Вальтером Лонго.

У ході клінічних випробувань науковець виявив, що його дієта знижує кров'яний тиск та рівень онкомаркерів, зменшує кількість жирових відкладень та вирівнює рівень цукру в крові. Ось її основні принципи:

1) Основа раціону — вегетаріанська їжа та риба (кілька разів на тиждень).

2) Слід обмежити цукри та жири тваринного походження. Вони активують гени, які пришвидшують процеси старіння. Замість тварин слід віддавати перевагу ненасиченим жирам, на які багаті лосось, волоські горіхи, фундук і мигдаль.

3) Вуглеводи варто отримувати не з рафінованих продуктів (паста з борошна вищого ґатунку, білий рис, білий хліб), а з цільнозернових (гречка, булгур, полба, вівсянка).

4) Слід уникати молочних продуктів. Якщо для вас це важлива частина раціону, краще перейти з коров'ячого молока на козяче — воно краще засвоюється, багате на мінерали і має протизапальні властивості.

5) Краще готувати їжу на пару чи грилі.

6) Людям віком до 65 років варто обмежити споживання білка до 0,8 г на кг маси тіла. Літні люди можуть їсти трохи більше і навіть включати до раціону тваринний білок, оскільки їм потрібно зберігати м'язову масу.

7) Загальна кількість допустимих калорій на день коливається від 800 до 1100, 60 % з яких припадає на жири, 30 % — на вуглеводи та 10 % — на білки.

Згідно з дієтою довгожителів, їжу потрібно приймати двічі на день з інтервалом 10-12 годин і легким перекушуванням у проміжку. Професор рекомендує згадати, що наші предки їли один раз у світлий час доби та інший раз — у темний. Він це вважає за правильне. Останній прийом їжі повинен бути не пізніше ніж за 3-4 години до сну. Під час своїх досліджень Вальтер Лонго виявив зв'язок між довгою тривалістю життя та помірністю від їжі ввечері.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost