Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Смертельний удар по традиціях: як політика, ультраоброблена їжа та токсична маскулінність знищують середземноморську дієту

Смертельний удар по традиціях: як політика, ультраоброблена їжа та токсична маскулінність знищують середземноморську дієту

«Золотий стандарт» дієти стрімко витісняється фастфудом.

2 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Prevention.com Фото: Prevention.com
Поділитись:

Середземноморська дієта — це рослинна дієта з низьким вмістом м'яса та риби та  майже без ультраоброблених продуктів (УОП). Вона багата на клітковину, корисні жири та антиоксиданти. Її пов’язують з покращенням здоров’я кишківника, довголіттям та зниженням ризику хронічних захворювань. Проте, в країнах, де вона зародилася, ця дієта стає менш популярною. Про це повідомляє The Independent.

«Іспанія та інші частини Південної Європи відомі завдяки середземноморській дієті, — але наші дієти змінюються через зручність, ціну на цільні рослинні продукти, і тому, що у нас немає часу готувати. Ми живемо швидко. Нам потрібні швидкі готові речі», — каже Рубен Фернандес-Родрігес, психіатр і дослідник з Університету Гранади.

За даними звіту, опублікованого в журналі Sustainability, в останні роки лише 24 % італійців, 20 % греків і 28 % іспанців дотримувалися середземноморської дієти.

Наслідки?

Зростання хронічних захворювань, зокрема серцево-судинних, а також психічних розладів. На півдні Європи, що колись був еталоном здорового способу життя, зростає рівень ожиріння та проблем зі здоров’ям у дітей. В Іспанії понад 40% дітей мають надлишкову вагу або ожиріння, а в Італії — кожен третій. Споживання УОП зростає, як і рівень діабету, тривоги та депресії.

«Токсична маскулінність» також відіграє роль. За словами вченого, чоловіки рідше, ніж жінки, готові відмовитися від м’яса.

Червоне та оброблене м’ясо, особливо ковбаси, бекон, шинка та салямі, пов’язані з підвищеним ризиком раку товстої кишки, серцевих захворювань та ранньої смерті. Всесвітня організація охорони здоров’я класифікує оброблене м’ясо як канцероген Групи 1.

Вчені вважають, що якщо УОП існують, то здоровіші оброблені продукти можуть зіграти важливу роль у майбутньому. «Якщо ви хочете спробувати зменшити споживання м’яса, це повинно бути простим повідомленнямЦе буде краще для вашого здоров’я і, безумовно, краще для навколишнього середовища», — говорить Фернандес-Родрігес.

Політика також впливає на харчову систему. В Іспанії, Італії та інших країнах Південної Європи політика сприяє індустріальному виробництву продуктів харчування, тваринництву та обробленим продуктам, тоді як вартість свіжих овочів і фруктів зростає.

Рубен Фернандес-Родрігес вірить, що ключ до порятунку середземноморської дієти лежить в освіті. «Нам потрібно більше знань про харчування в молодшій школі, коли діти ще дуже юні. Це впливає на всю родину, на всю спільноту», — каже він.

Більше новин читайте на GreenPost.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.