Догори
Дати відгук

Як та чим вакцинують українців на окупованому Донбасі

Смертність від коронавірусу у невизнаних ДНР і ЛНР одна з найбільших у світі, людей змушують вакцинуватися неперевіреним препаратом, але окупаційна адміністрація радо рапортує про «перемогу».

17 хв на прочитання11 Лютого 2021, 15:10
Росія перетворила процес щеплення від коронавірусу для українців на окупованому Донбасі на жах і терор Росія перетворила процес щеплення від коронавірусу для українців на окупованому Донбасі на жах і терор
Поділитись:

«Експерименти на кроликах», «братня допомога», «какая-то фигня неведомая» — думки українців, які мешкають на окупованому Донбасі, щодо вакцинації від COVID-19 розділилися. Але, попри свої погляди, всі вони не мають вибору як, коли та чим прищеплюватися від ковіду. Адже за людей все вирішила проросійська окупаційна адміністрація. 

GreenPost зібрав свідчення медичних експертів, правозахисників і звичайних громадян та дізнався, як уже вакцинують наших співгромадян на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей. 

Чим щеплять

Мешканці окупованого Донбасу позбавлені вибору під час вакцинації. Їм пропонують лише одну вакцину — російський препарат «Спутник V». 

Це вакцина, розроблена російським Національним дослідницьким центром епідеміології і мікробіології ім. Гамалії. Вакцина — це вірусний векторний препарат на основі аденовірусу людини, який містить у своєму геномі вставку, що кодує фрагмент S-білка SARS-CoV-2, і викликає імунну відповідь.

Вакцинуватися потрібно двічі з інтервалом у 21 день. 

Препаратом не рекомендують прищеплювати людей, у яких є  хронічні захворювання печінки та нирок. 

До серпня 2020 року були закінчені два клінічних випробування першої та другої фази, з участю по 38 випробовуваних у кожному. Третій, найважливіший, етап клінічних випробувань вакцина не пройшла. МОЗ РФ видало тимчасову реєстрацію цій вакцині до 1 січня 2021 року. 5 грудня 2020 року у РФ почалася масова вакцинація від коронавірусу препаратом «Спутник V».

За два місяці роботи з цією вакциною стало відомо про повторні випадки захворювання на COVID-19 майже одразу після щеплення та навіть летальні випадки після її використання. 

Російська вакцина «Спутник V» не пройшла найважливіший, клінічний етап випробувань, але її, попри це, активно нав'язують українцям на окупованому Донбасі

Однак це не заважає пропагандистським ЗМІ поширювати інформацію (в т. ч. для мешканців окупованого Донбасу) про те, що Росія стала першою країною у світі, яка зареєструвала свою вакцину та дозволила її використання.

Міжнародні медики та науковці критикують російську вакцину через недосконалість. Кажуть, що про її ефективність не може бути й мови, адже немає достовірних даних про третій, клінічний, етап випробувань.  

Кабінет Міністрів України 8 лютого на законодавчому рівні заборонив реєструвати до завершення клінічних досліджень усі вакцини від COVID-19, розроблені або вироблені в державі-агресорі.

Доктор Естефанія Зеврня отримує укол російської вакцини Sputnik V проти COVID-19 у лікарні доктора Педро Фіоріто в Авелланеді, Аргентина, 29 грудня 2020 року

Добровільний примус і вакцинація на камеру по-донецьки 

Наприкінці січня 2021 року окупаційна адміністрація так званої ДНР заявила про те, що на окуповані території нібито прибула російська вакцина «Спутник V». Усього говорили про 80 тисяч доз. Усіх охочих закликали вакцинуватися у 32 пунктах щеплення, які відкрили в Донецьку та Макіївці. Однак пізніше у Росії (Російський фонд прямих інвестицій) відхрестилися від поставки вакцини проти ковіду  на українські території.

1 лютого у підконтрольних проросійським бойовикам ЗМІ знову з'явилася інформація про те, що в невизнаній і самопроголошеній ДНР розпочалася вакцинація проти коронавірусу. Першими щеплення отримали дві безіменні жінки-медики донецької лікарні. А фотографію того, як ватажок донецьких терористів Денис Пушилін вакцинується від ковіду навіть розтиражували в інтернеті. Однак ці дані не переконливі, адже достеменно невідомо, чи вакцинувався ватажок терористів саме сумнівною російської вакциною, чи просто зробив постановне фото для пропагандистських ЗМІ. 

Окупанти стверджують, що щеплення російською вакциною від коронавірусу непримусове та безплатне. Але мешканці Донецька заперечують цю інформацію.

«Прививка обязательна, в добровольно-принудительном порядке. На днях руководство всех в актовом зале собрало и донесло, — каже медик Центральної міської клінічної лікарні № 1 міста Донецьк. З міркувань безпеки просить не називати ні своєї медичної спеціалізації, ні, тим паче імені та прізвища, — Но перед этим еще нужно сдать тесты на антитела. Тест платный. Стоит в районе 3 тысяч рублей (1118 грн — ред.). Делаетвся все в два захода. Второй укол — через три недели после первого».

Після двох уколів вакцини людина отримує «довідку» про щеплення. Але на вільній від окупантів території вона не діє. І людина, яка нібито й пройшла вакцинування, втрачає всі пов'язані з цим процесом права. 

В окупованому Донецьку людей примусово-добровільно направляють щеплюватися від ковіду російською вакциною. На тих, хто відмовляється, чекає покарання

Днями у фейковому «Міністерству охорони здоров'я» самопроголошеної ДНР відзвітувати про те, що з 1 до 5 лютого у 10 пунктах вакцинації Донецька встигли щепити від ковіду 1 тис. 600 людей. 

Головний пункт щеплення відкрили в Центрі первинної медико-санітарної допомоги № 11. Першими в чергу на вакцинацію стали медики, освітяни, працівники соціальної сфери, учасники НЗФ. 

Але в реальності черга за російською вакциною не вишиковується. Люди намагаються або зачекати з вакцинацією, або по-тихому уникнути її. Більшість не бажає платити із власної кишені за лабораторний тест на антитіла. Дехто планує щепитися лише після того, як переконається на прикладі сусідів чи колег у безпечності препарату. Своїми думками люди діляться в забороненій в Україні соцмережі ВК.

«В первых рядах бежать не собираюсь. Мало ли что там еще за прививка. Посмотрю, вон, как начальство мое ее переживет», — пише користувач із Макіївки з ніком Рулон Обоев

«Нам в школе всем сказали вакцинироваться. Мне 56 лет, хочу еще до пенсии дожить и внуков понянчить. А с той вакциной не знаю, что делать», — скаржиться Тетяна Гордієнко з Донецька. З анкети в соцмережі видно, що викладає географію в одній зі шкіл окупованого міста. 

Навіть у Москві ті добровольці, які вже отримали щеплення російською вакциною, скаржаться на побічні реакції. Але деяких представників старшого покоління донеччан це не зупиняє й вони вірять в ефективність препарату

«Подташнивает и рука онемела, но ничего страшного». Чи готовий до російської вакцини окупований Луганськ

Проросійська  адміністрація тимчасово окупованої частини Луганської області заявила про те, що у так звану ЛНР вже прибуло 65 тисяч доз російської вакцини. Її вистачить для 32,5 тис. мешканців. 

Вакцинація обов'язкова для медиків, освітян до 60 років і бойовиків НЗФ. 

Думки мешканців окупованої Луганщини щодо російської вакцини розділилися. Молодь ставиться скептично. Бюджетні працівники бояться примусової вакцинації. А люди старшого віку, повіривши пропаганді, котру поширюють проросійські ЗМІ, вітають початок вакцинації. 

«У всю цю фігню з вакцинацією не вірю, — каже 25-річний мешканець Луганська, — читаю інтернет, а не тільки по «ящику» це все слухаю, як наші бабулічки у дворі. У нас по всіх каналах розігнали, що вже є вакцина. А у Росії це не підтверджують і навіть прямо кажуть, що брехня. У мене питання тоді: чим нас фарширувати там будуть? Я у перші ряди за вакциною не полізу. Подивлюся, як це все буде відбуватися. Плюс ще треба дивитися, як в Україні це все відбувається. Якщо там буде позитив, то, може, поїду «вколотися» туди».

Іншої думки 69-річна Віра. Жінка переїхала з Москви до Донецька у 60-х роках минулого століття. Зараз радо сприймає всю інформацію про «Спутник V», яку чує з екрана телевізора й дивиться на проросійських YouTube-каналах. 

«Конечно же, я очень рада, что Россия нас не бросила на произвол судьбы, что позаботились. Заразы этой очень боюсь, я же в группе риска. По-хорошему, не надо было все это время и на улицу выходить. Но я еще подрабатываю, так как на одну пенсию сложно прожить. Конечно же, вакцинироваться буду. Тем более, что вакцина проверенная. Мне подруга из Москвы звонила, она уже сделала прививку. Говорит, что все хорошо. Подташнивает только немного и рука онемела. Но ее врач успокоил, что это — ничего страшного. Я ей больше верю, чем этим американским чипированным вакцинам, которые в Украину сейчас завозят», — каже Віра.

У фейковій ЛНР постійно приховують дані про кількість хворих і померлих від ковіду, але на щеплення людей зганяють у примусовому порядку

Співробітника швидкої допомоги однієї з підстанцій в Луганську Ігоря більше хвилює, чи зможе він відмовитися від щеплення. 

«На обязательную вакцинацию уже записали всех. Никто не спрашивал, хотим или нет. Направляют в бывшую ЖД-больницу — там пункт вакцинации. Я подумываю отказаться. Но, может и не выгореть, если приказ спустили сверху, могут заставлять. Короче, буду смотреть, привьется ли мое начальство и вообще, как все остальные себя будут чувствовать», — ділиться хвилюваннями Ігор. 

Понад те, у Червоному Промені, Антрациті та Лутугіно правозахисники Східної правозахисної групи зафіксували вже 27 відмов від щеплення серед бюджетників, для яких, вочевидь, ця процедура є примусовою. Людям уже почали погрожувати. Медиків страхають невиплатою «ковідних» грошей і відмовою у госпіталізації до стаціонару у випадку хвороби. Так званим співробітникам народної міліції погрожують відправкою на передову. Рядовим співробітникам окупаційних адміністрацій обіцяють звільнення. 

Найбільше людей в окупованому Луганську турбує те, що можуть втратити роботу через відмову вакцинуватися російським препаратом

Загалом, процес вакцинації від ковіду на окупованій Луганщині мало чим відрізняється від щеплень у такій само підконтрольній бойовикам Донеччині. 

Спочатку керівники садочків, шкіл, лікарень і силових структур формують списки своїх співробітників. Роблять це, за словами очевидців, у швидкому темпі. Люди не встигають почитати інформацію про вакцину, порадитися з лікарем та, навіть, здати аналізи на наявність антитіл. Потім готові списки відправляють «на гору». Там формують живу чергу та призначають загальний день вакцинації для всіх співробітників конкретного підприємства. Із собою потрібно взяти «паспорт» невизнаної ЛНР та анкету, яку людині видають на місці роботи. 

«Моего мужа недавно на собрании напугали тем, что не выплатят долги по зарплате, если не пойдет на прививку, — пише у забороненій в Україні соцмережі «ВК» мешканка Луганська Марина, — Він боїться вакцинуватися. В інтернеті читав, що в Росії почали розробляти нову вакцину проти коронавірусу. Здається, «Вектор» називається. Він боїться, що цю заразу привезуть до нас, у Луганськ, і будуть, як на мишках випробовувати»

На окупованому Донбасі розпочався медичний геноцид 

В Україні називають ситуацію з коронавірусом на окупованому Донбасі «медичним геноцидом». Таку гучну заяву 12 лютого на форумі «Україна 30. Коронавірус: виклики та відповіді» зробив міністр з питань реінтеграції окупованих територій Олексій Резніков. Свої слова підкріпив цифрами.

«Рівень летальності від COVID-19 на окупованих територіях значно вищий, ніж де-небудь у світі. У ДНР це 8,6 %, а в ЛНР8,7 %. Раніше було ще гірше. У листопаді-грудні летальність була 11 %», — запевняє Резніков.

Окупаційні адміністрації подають свої, значно занижені в цілях пропаганди, дані. 

Фейкове «Міністерство охорони здоров'я ДНР» інформує про 22 221 випадок захворюваності на коронавірус. Не подолали хворобу та загинули 1903 людини. У невизнаній і самопроголошеній ЛНР ситуація із заниженими даними ще гірша. Фіктивне МОЗ повідомляє про 2787 хворих. Від COVID-19 на цей час померла 241 людина. 

Смертність від коронавірусу на окупованих РФ територіях Донецької та Луганської областей найвища у світі

Що може зробити Україна 

Тим часом у МОЗ готові розпочати щеплювати українців, які мешкають на окупованому Донбасі та в анексованому Криму, вже на початку березня 2021 року.

«Мешканці окупованих територій зможуть вакцинуватися на підконтрольній Україні території. Для цього потрібно буде записатися через онлайн-портал. Після запису буде відомо, де і в який день відбудеться вакцинація», — пояснив головний державний санітарний лікар країни Віктор Ляшко на форумі «Україна 30. Коронавірус: виклики та відповіді».

Ляшко уточнив, що щеплювати мешканців тимчасово непідконтрольних Україні територій будуть спеціальними препаратами. Така вакцина втримує температуру у 2–8 градусів тепла й довше зберігається. «Класичні» Pfizer та Moderna для таких цілей не підходять через свої хімічні особливості. 

До того ж, мешканці окупованого Донбасу зможуть отримати медичну допомогу на підконтрольній ЗСУ території в разі виявлення коронавірусу, каже голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

Для цього українців, які виїжджають з окупованих Росією територій на  Донбасі та в Криму, почнуть тестувати на ковід одразу на контрольно-пропускних пунктах.

«Наразі розпочата певна робота на деяких КПП щодо тестування людей на коронавірус. Це стосується й окупованих територій Донбасу та Криму, бо на це є великий запит», — сказала Скрипник.

За її словами, це дасть змогу людям, які перетинають це КПП, проходити в результаті самоізоляцію або направитися на лікування. 

Правозахисниця додала, що зараз це особливо важливо для громадян України, які мешкають на тимчасово окупованих територіях. Адже вони позбавлені доступу до якісного лікування коронавірусу та вакцинації від недуги. 

Росія не лише нав'язує українцям у Криму та на Донбасі щеплення неперевіреною та не схваленою ВООЗ вакциною «Спутник V», але й залякує фейками про «чиповану вакцину в Україні» та «американські лабораторії».

Це підтверджує і головний державний санітарний лікар країни Віктор Ляшко. 

«Мешканці ОРДЛО можуть безкоштовно лікуватися від коронавірусу на підконтрольній Україні території, якщо на КПВВ тест на COVID-19 виявиться позитивним. Якщо хвороба буде виявлена, вони будуть отримувати безкоштовне лікування на території України. Якщо симптоми хвороби не будуть виявлені, громадяни можуть вільно пересуватися територією», — переконує Ляшко

Аби допомогти українцям на непідконтрольних територіях долати коронавірус, їх будуть тестувати на ковід одразу на КПП

Чому вакцинація українців з окупованих територій повинна бути на порядку денному 

Експерти одностайні: ситуація з вакцинацією проти COVID-19 на окупованому Донбасі наближається до критичної. На людей впливають одразу кілька несприятливих факторів:

  • російська пропаганда, яка залякує фейками про «чиповану», «отруйну», «неякісну» українську вакцину (розуміються ті препарати, які МОЗ закупило для вакцинації українців на підконтрольній території, — ред.);
  • агресивне нав'язування російської вакцини «Спутник V», клінічна ефективність та безпечність якої не підтверджена;
  • примусова вакцинація без можливості обрати препарат для щеплення чи установу, де можна цю процедуру здійснити;
  • інформаційний вакуум. Мешканці фейкових ДНР і ЛНР не мають змогу отримати  достовірну та неупереджену інформацію ні про російську вакцину, ні про ряд європейських альтернативних препаратів для щеплення від коронавірусу. 

Крім того, Росія використовує ситуацію із епідемією коронавірусу та вакцинацією, аби легалізувати своїх кадрових військових на окупованих українських територіях. 

«Росія направила колосальну кількість зусиль на те, щоб підірвати довіру до вакцинації як такої. Коли ми почнемо вакцинувати населення, буде не тільки питання про саму вакцину. Люди загалом не бажатимуть вакцинуватися. І це проблема для багатьох країн. Рік чи півтора роки тому американське телебачення аналізувало російські зусилля, направлені проти вакцинації проти кору. Російська Федерація вже тоді працювала з іншими темами, з іншими хворобами», — коментує ситуацію навколо щеплення від ковіду керівниця Групи з аналізу гібридних загроз УКМЦ Любов Цибульська. 

За словами експертки, пандемія принесла кризу багатьом країнам, в тому числі Україні, і Росія була рада цим скористатися. Наративи у РФ різні й часто суперечать один одному, але всі вони покликані посіяти хаос і недовіру до органів влади, викликати протести та боротьбу один з одним. 

«Перший наратив стосується зовнішнього управління, і що Україна має американські лабораторії, які керуються ззовні. Другий про те, що Європа є надзвичайно слабкою. Це послаблює наші євроінтеграційні зусилля. Також наратив про маргіналізацію громадянського суспільства, який був розкручений у контексті COVID-19. Наступною спецоперацією Кремля є тема вакцинації», — попереджає керівниця Групи з аналізу гібридних загроз УКМЦ .  

З експерткою солідарний і міністр з питань реінтеграції Олексій Резніков.

«Росія використовувала епідемію з гібридною метою. Щоб зняти санкції за окупований Крим і Донбас, РФ із початку епідемії надсилали в різні країни так звані гуманітарні війська. Наприклад, у Криму вони збирали допомогу для Італії. Також на Донбасі спостерігалося накопичення ознак, що свідчило про підготовку так званої гуманітарної інтервенції під приводом захисту населення», — каже Резніков. 

Додає, що  Росія мала намір спершу ввести війська радіаційного, хімічного та біологічного захисту, потім війська з Південного військового округу РФ, і тоді б вийшла легалізація російських військ на окупованій частині Донбасу.

Як писав GreenPost раніше, Зеленський жорстко відповів Росії з приводу вакцини. Український президент порадив державі-агресору спочатку попіклуватися про вакцинацію власних громадян, а потім нав'язувати вакцину іншим країнам.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost