Догори
Дати відгук

Провісник передчасної смерті, як розпізнати

Дослідники використовували понад 80 000 зображень очного дна

2 хв на прочитання07 Лютого 2022, 23:31
Око Око
Поділитись:

Вчені з’ясували, що стан сітківки очей відображає реальний вік людини, пише lhealth, з осиланням на  Al Jazeera. Більш того, в ході дослідження вони виявили, що сітківка дозволяє спрогнозувати ризики розвитку різних захворювань і передчасної смерті.

Раніше вчені виявили біомаркери, що дозволяють оцінити біологічний вік людини: це певні гени, когнітивні здібності, кров’яний тиск і стан імунної системи.

“Сітківка ока являє собою доступне “вікно” для оцінки основних патологічних процесів системних судинних і неврологічних захворювань, пов’язаних з підвищеним ризиком смерті”, – йдеться в новому дослідженні, опублікованому в журналі British Journal of Ophthalmology.

Дослідники використовували понад 80 000 зображень очного дна, отриманих від 47 000 чоловік у віці від 40 до 69 років, всі з яких були частиною британського біобанку (UK Biobank), сховища зразків біоматеріалу і медичних даних півмільйона жителів Великобританії.

Вони виявили, що у 51% учасників різниця між біологічним і реальним віком становила більше 3 років, у 28% – більше 5 років, а у 4,5% – більше 10 років. Іншими словами, очі у більшості людей були “старшими” їх реального віку.

У людей з великим “віковим розривом” між станом сітківки та "паспортним" віком ризик смерті від різних захворювань (крім серцево-судинних і онкології) був вище на 49-67%. Відзначається, що кожен рік різниці підвищує ризик передчасної смерті на 2%, а ризик померти не від серцево-судинних захворювань і онкології – на 3%. При цьому не було виявлено значущого зв’язку між “віковим розривом” сітківки і смертністю від серцево-судинних або онкологічних захворювань.

Це було спостережне дослідження, тому вчені не змогли визначити причинно-наслідковий зв’язок. Проте результати показують, що вік сітківки може бути клінічно важливим біомаркером старіння.

Раніше ми писали, Як зберегти здоров’я очей дитини без шкоди для розпорядку

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання49 хвилин тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитаннягодина тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
Зерносховище: вистава про Голодомор
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора
Саудівська Аравія очолить Комісію зі становища жінок ООН 
1 хв на прочитанняВчора