Догори
Дати відгук

Прості методи, які допомагають подолати вигоряння

І запобігти повторному його виникненню.

2 хв на прочитання08 Жовтня 2021, 00:29
Поділитись:

«Сучасна газета» пояснює, що синдром емоційного вигоряння (СЕВ) — це зовсім не про лінощі, відсутність зацікавленості і неналежне відношення. Це про захист у відповідь на певні психотравмуючі фактори.

«Мозок вирішує вимкнути емоційний відгук, і це йде абсолютно окремо від бажання людини. Як результатформується стійка компонентна основа СЕВ: емоційне виснаження, цинізм, знецінення власних можливостей і досягнень. Їм передує доволі сильний «пусковий механізм», так звана тривожна напруга. Вона характеризується переживанням психотравмуючих обставин, незадоволеністю собою, відчуттям безвихідності та загальною тривожно-депресивною симптоматикою. Потім наступає період виснаженняемоційний дефіцит і відчуження, особисте відсторонення. І лише після цього можна говорити про СЕВ», — ідеться в повідомленні.

Найкращими профілактичними заходами СЕВ і в трудовій сфері, і в взаємовідносинах між людьми «Сучасна газета» називає усвідомлення необхідності повноцінного відпочинку. Крім того, важливо завжди звертати увагу на те, що ви відчуваєте, чому ви це відчуваєте і правильно реагувати на ситуації, що провокують стресовий стан.

«Уникнути їх неможливо та й не потрібно, основне що варто намагатись не допускати їх безперервності і тривалості. Вчіться говорити з іншими людьми, будь то ваш керівник, дружина чи просто знайомі. Захист своїх кордонів і турбота про власний емоційний стан – основа працездатності і гармонійного психологічного стану. Сюди ж віднесемо моніторинг рівня енергії і його якісну регуляцію», — радить «Сучасна газета».

Але якщо уникнути СЕВ все-таки не вдалось, не лише гарний фахівець, а й сама людина може вплинути на ситуацію. Наприклад, будь-яке хобі здатне дуже розгрузити емоційний і фізичний фон при симптоматиці вигорання, професійного чи навіть батьківського. Інші прості методи боротьби з тривалим емоційним і фізичним виснаженням — дихальні практики, регуляція емоційного стану, робота з тілом, медитація та релаксація, збалансування раціону, налагодження режиму сну, трансформація негативних думок.

Інфографіка: «Сучасна газета»

«Відновитись після легкої втоми легко, а от у випадку з запущеними ситуаціями, де має місце емоційне вигорання, фізична і психологічна реабілітація забере чимало часу. Що б там не говорили, комфорт – це максимально важливо. Тому просто необхідно давати собі право інколи вибиватися з колії продуктивності. Це абсолютно нормально! Навіть машини інколи потребують ремонту, то що вже говорити про людей», — нагадує «Сучасна газета».

Ми вже писали про синдром емоційного вигоряння: коли виникає і як відрізнити від утоми.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Розваги на джипах квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом Міндовкілля про збереження природи
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання42 хвилини тому
Рецепт смачного сніданку Як приготувати швидку страву
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитаннягодина тому
Посадовці зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитаннягодина тому
Збитки довкіллю ДніпроГЕС Нафтопродукти
Збитки довкіллю внаслідок атаки по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн гривень
1 хв на прочитання2 години тому
Як виростити гриби вдома: свіжі печериці на столі цілий рік
1 хв на прочитання4 години тому
Клумба на дачі, виконана в пні старого дерева: ідеї та поради (ФОТО)
1 хв на прочитання4 години тому
Глазур для пасок: розкішний рецепт без сирих білків і желатину
1 хв на прочитання10 годин тому
Бузок у ландшафтному дизайні: чарівність і краса (ФОТО)
1 хв на прочитання11 годин тому