Догори
Дати відгук

Зацикленість на оцінках у школі негативно впливає на дитячу психіку – дослідження

Також бажання мати найкращі оцінки призводить до дезадаптації.

2 хв на прочитання04 Жовтня 2021, 06:53
Фото:
Освіта.UA Фото: Освіта.UA
Поділитись:

Нове дослідження показало, що навчання на відмінно викликає у дітей.ю тривою, невпевненість та може призвести до депресії. Це відбувається через те, що учень намагається якнайкраще себе показати, щоб задовольнити вимоги батьків та вчителів, але не завжди може впоратися з навантаженням, пише studyfinds.org.

За словами науковців з Університету Оттави, лиш деякі учні здатні відкинути важливість оцінок та спокійно жити. Більшість дітей не можуть почуватися спокійно, поки у щоденнику не будуть лише відмінні оцінки – учні переживають, що вони не є достатньо успішними для суспільства.

«Підлітки відчувають неймовірний тиск з боку старших. Однак незрозуміло, чи є темна сторона високих академічних досягнень, і це було центром нашого дослідження», – розповів доктор Трейсі Вайянкур.

Дослідники виявили закономірність між навчальними досягненнями та перфекціонізмом дитини в майбутньому. Науковці визначили перфекціонізм як "дезадаптивний стиль особистості", який передбачає високі стандарти. Вони накладаються самостійно, і це пов’язано з розвитком тривоги та депресії.

Результати засвідчили, що майже всі учні, які постійно мають найвищі оцінки, розвивають в собі нездоровий ступінь перфекціонізму. Тож чим старша дитина, тим сильніше буде виражене бажання бути найкращою за будь-яких умов – і це, безперечно, негативно впливає на психіку.

«Зависокі вимоги часто призводять до вигорання, зниження участі в школі та зниження оцінок у довгостроковій перспективі, а також до збільшення тривожності та депресії», – додає Вайянкур.

Дослідники стверджують, що батькам варто нагадувати своїм дітям – ніхто не ідеальний. Науковці радять створити для учня комфортне середовище, у якому дитина може прийняти себе.

Доктор Вайянкур зазначає, що треба уникати тиску на молодь та звертати увагу навіть на маленькі успіхи учня.

«Недосягнення досконалості не означає, що це невдача», – підсумовує професор.

Нагадаємо, що вчені розповіли, як побороти тривожність.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.