Догори
Дати відгук

Позитивний настрій може відстрочити старість — геріатр

Швидше старіють ті, хто не працює.

5 хв на прочитання20 Серпня 2023, 07:27
Фото:
Depositphotos Фото: Depositphotos
Поділитись:

Вік — лише цифра у паспорті. І справді, важливо те, наскільки людина почувається. Позитивний настрій, цікавість до життя, навчання чогось нового, активність здатні додати здоров'я. Прийняття свого віку — важлива складова старіння, усвідомлення та визнання того факту, що час не стоїть на місці. А ті зміни, які відбуваються з тілом і розумом, — нормальний і неминучий життєвий процес. Чи можна відсунути старість? І чому в літньому віці такий важливий позитивний погляд на життя? Чи це так насправді? Інформаційний портал «Здорові люди» поговорив із експертом — керівником геронтологічного центру (активного довголіття) Людмилою Жилевич.

Природний процес

Умовно в такому понятті, як старість, можна виділити два компоненти. Перший стосується природних процесів старіння, що відбуваються із роками. Так задумано природою. Старіння закладено еволюцією. Згодом у людини з'являються зміни в організмі, які є характерною рисою похилого віку. Це і втрата м'язової маси, слабкість у руках, зміна сприйняття життя, зниження пам'яті тощо.

Другий компонент — психологічний. Це власне сприйняття себе та свого життя, свого тіла й організму.

Наприклад, одне дослідження, яке стосувалося питання, коли ж приходить старість, показало, що в середньому людина починає вважати себе старою у віці близько 59 років. При цьому жінки озвучували цифру 60 років, а чоловіки — на два роки раніше, у 58. До речі, ті з респондентів, які ще не досягли 50 років, були впевнені, що старість «стартує» в середньому 46 років. Однак ті, хто вже переступив цей рубіж, вважали, що старість починається після 62,5 року. А ще швидше старіють ті, хто не працює, до тих, хто працює, на їхню думку, старість приходить пізніше — в середньому на 9 років.

Науковці довели, що якщо люди протягом усього життя не втрачають інтересу до розумової діяльності, то старість відсувається на якийсь час. Величезну користь приносять такі заняття, як читання, творча діяльність, розгадування кросвордів, гра в шахи та шашки, вирішення головоломок і математичних завдань тощо. Потрібно протягом усього життя вчитися підтримувати цікавість до чогось нового, бути в курсі подій, що відбуваються, розвиватися і навчатися того, що ще не вивчили, а не сидіти на дивані і нескінченно згадувати минуле, фокусувати свою увагу на тому, чого вже немає, нарікати на здоров'я та намагатися вишукувати нові хвороби. Негативне мислення може значно погіршити стан здоров'я.

У кожному віці є свої позитивні сторони. Наприклад, із відходом на пенсію з'являється багато вільного часу. Питання лише в тому, як його розподілити: проводити перед телевізором за переглядом нескінченних серіалів, вийти на прогулянку чи присвятити його якимось цікавим справам. Корисно якнайбільше рухатися.

Що ж робити

Серед факторів, що визначають тривалість життя людини, можна виділити спадковість, спосіб життя, харчування та довкілля.

Згідно з визначенням ВООЗ, літніми вважаються люди віком від 60 до 74 років, похилого віку відповідає 75-89 рокам, а вік довгожителів — 90 років і більше.

Довгожителів об’єднує те, що вони активні, незважаючи на вік, життєрадісні і не піддаються похмурим думкам. Тож найголовніший компонент у «рецепті» здорового старіння — уміння знаходити сенс і радість у житті, ставити собі цілі та досягати їх.

Кожна людина йде своєю життєвою дорогою у пошуку сенсу та радості, а види діяльності, які приносять задоволення, можуть змінюватися з роками. І це нормально. Водночас важливо знайти саме те заняття, яке стане значним і приємним у цей період.

І найголовніше — відчувати молодість душі! Здорове старіння — це не тільки про фізичне здоров'я, а й про здатність людини підтримувати цікавість до життя. Якщо не виходить повністю виключити негативні моменти в житті, краще постаратися максимально звести їх нанівець, не піддаватися зневірі. Оптимісти, як правило, більш здорові, а ось депресія, негативні емоції та замкнутість часто призводять до передчасного старіння. Якщо позбутися негативного настрою, то можна не лише покращити своє життя, а й зміцнити імунну систему.

Проводьте час із іншими оптимістами, з якими відчуваєте піднесення, щастя та підтримку. Зверніть увагу на свої емоції, коли ви перебуваєте поряд із друзями та родиною. Можливо, вам доведеться встановити межі з тими, хто знижує вашу позитивну енергію. Уникайте буркотунів.

І ще важливо — треба навчитися приймати свої емоції. Банальне заперечення свого віку, придушення почуттів може призвести до появи депресії та тривожних думок. Намагайтеся розуміти, що старіти нормально, це перехід у наступну фазу вашого життя.

А позитив — це наш вибір, і не завжди простий. Але з практикою ви зможете закласти основу, яка допоможе позбавитися негативних думок. Вплив емоцій на здоров'я очевидний і доведений.

Не думайте про себе погано. Дбайте про себе й уявіть, що ви дитина, за якою потрібно стежити, щоб із нею не сталося нічого поганого. Ви б лаяли малюка за невдачу? Ні, ви заспокоїли б його. Отже, потрібно намагатися мислити позитивно, доброзичливо ставитися до оточуючих, аби позитивний емоційний настрій сприяв зміцненню здоров'я.

Контролюйте свої думки та не дозволяйте їм рухатися самостійно в негативному напрямку. Підтримуйте здоровий спосіб життя та балуйте себе здоровим харчуванням, подорожами, масажем чи іншим способом розслаблення.

Тимчасом науковці навчилися знищувати «зомбі-клітини», які викликають старіння.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення згенероване ШІ
В індійських прянощах знайшли отруту — їх могли постачати по всьому світу
1 хв на прочитання44 хвилини тому
Зображення: URB/SWNS
На території Об'єднаних Арабських Еміратів з'явиться перший у світі оздоровчий острів
1 хв на прочитання2 години тому
Зображення згенероване ШІ
Протестувальники в Парижі вимагають припинити очищення міста від саморобних таборів перед Олімпіадою
1 хв на прочитання7 годин тому
Ознаки інсульту Небезпечні симптоми Хвороби
Ці ознаки інсульту можуть попередити про загрозу життю: ніколи не ігноруйте їх
2 хв на прочитання8 годин тому
У Німеччині команда зіграла у футбол голяка, протестуючи проти комерціалізації цього виду спорту (ФОТО)
1 хв на прочитання13 годин тому
На Одещині відкрили дзеркальний туалет - "мільйонер"
1 хв на прочитанняВчора
Страсна п'ятниця: до чого варто прислухатися, а чого робити зась
2 хв на прочитанняВчора
БЕБ на Волині вилучило контрабандні електронні сигарети вартістю 3,2 млн грн
1 хв на прочитанняВчора