Догори
Дати відгук

Науковці навчилися знищувати «зомбі-клітини», які викликають старіння

За останні 24 години від 50 до 70 мільярдів клітин вашого тіла наклали на себе руки.

2 хв на прочитання25 Червня 2023, 12:48
Поділитись:

Науковці називають процес утворення зомбі клітин клітинним старінням. Клітини наче завмирають. Це може статися при їх пошкодженні чи при зникненні генетичних еглетів — тіломер. Як правило, це призводить до «самовбивства» клітини. Іноді клітина відмовляється вмирати і стає зомбі. Такі клітини залишаються у тканинах і викидають у них шкідливі речовини. Незважаючи на те, що такі клітини завжди наявні в наших тканинах у невеликій кількості, саме через них ми й старіємо. Про це розповіла лікар Олександра Литкіна.

Під час експериментів над мишами вчені виділили зомбі-клітини і потім пересадили їх активним молодим особинам. Вони були здорові та бадьорі, але після трансплантації швидко втратили сили. Миші не відновилися навіть через шість місяців після пересадки, хоча зомбі-клітини так довго не живуть.

Виявилося, що через речовини, що викидаються ними, нормальні здорові клітини теж перетворюються на зомбі, і цей процес поширюється по всьому тілу подібно до інфекції!

Під час іншого експерименту вчені вивели мишей з особливою генетичною мутацією, у кожній клітині яких ніби закладено бомбу, яка активується лише у зомбі-клітинах. Дослідники також вигадали, як керувати нею за допомогою особливої речовини. Після досягнення мишами дорослого віку науковці почали запускати цю бомбу двічі на тиждень. Це дозволяло позбутися зомбі-клітин. У результаті подібні миші в середньому прожили на 24–27 % довше, ніж їхні однолітки. Також вони виглядали і почувалися набагато краще.

При цьому зомбі-клітини відіграють дуже важливу роль для організму. Наприклад, беруть участь у процесі розвитку людини, а також у загоєнні ран. Із віком наш організм перестає ефективно позбуватися зомбі-клітин, що і призводить до старіння. Якщо все в тілі працює як слід, клітина імунної системи знищить зомбі-клітину. Однак, як і у випадку з внутрішньоклітинним прибиранням — аутофагією, — здатність імунної системи позбавлятися небажаних елементів із віком згасає.

Для точкового знищення зомбі-клітин науковці винайшли сенолфтик. На його основі зараз розробляється ціла низка медикаментів. Вони діють по-різному, але мета у більшості з них одна: змусити зомбі-клітини вчинити самогубство. Саме це зазвичай і робить ушкоджена клітина: за останні 24 години від 50 до 70 мільярдів клітин вашого тіла наклали на себе руки. Вони роблять це для того, щоб не переродитися в ракові клітини, не нашкодити тканинам навколишнім або зупинити інфекцію. Іншими словами, клітини постійно жертвують собою заради інших.

Тимчасом геронтолог розповідає про дев'ять головних факторів передчасного старіння.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.