Догори
Дати відгук

Помилка базового відсотка: психолог пояснює, чому вірити у краще майбутнє шкідливо

Люди фокусують увагу на окремих моментах і ігнорують інформацію про загальну частоту бажаних подій.

2 хв на прочитання04 Вересня 2022, 22:45
Поділитись:

Ми не лише мріємо про найкраще майбутнє, а ще й переконані, що наша віра має під собою раціональну основу. Про це розповідає маркетолог, психолог Микола Молчанов.

«Практично будь-який студент вважає, що досягне багато чого. У перспективі малюється кар'єра топ-менеджера у великій компанії. Або власний бізнес. Можливо навіть технологічний, із наступним переїздом до Чорногорії. Впевненість зростає, якщо добре навчаєшся у гарному виші. Тільки найімовірніше, та й то, у кращому разі, студент виросте і залишиться менеджером середньої ланки. Навіть стрімкий рух кар'єрними сходами в перші роки після вишу нічого не гарантує — просто рівень старту дуже низький», — говорить психолог.

Він пояснює, що це помилка базового відсотка: люди фокусують увагу на окремих, специфічних моментах (вступив до престижного вишу, отримання хорошої роботи, здатність розуміти швидше за начальство) й ігнорують інформацію про загальну частоту бажаних подій. Наприклад, те, що шанс пробитися до керівництва великих компаній, — частка відсотка. Причому ця частка слабо залежить і від вишу, і від академічних успіхів, і навіть від старань, що докладаються.

«Аналогічний приклад любив наводити Канеман: здається природним, що тиха, скромна і любляча книги людина працює бібліотекарем. Хоча набагато ймовірніше, що вона менеджер із продажу — лише тому, що їх у тисячі разів більше», — розповідає маркетолог.

Молчанов наголошує, що стеля для більшості нормальних співробітників — середній рівень. Власне, тому він і називається «середнім».

«Намагатися пробити цю стелю, безумовно, необхідно. Але — особливо після 30 — краще не будувати планів, заснованих на вірі у безперервне покращення свого майбутнього», — застерігає він.

Раніше ми писали, чому не треба уявляти «краще майбутнє»: застерігає психолог.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Безе на паличці (швейцарська меренга) — простий і оригінальний десерт лише з чотирьох інгредієнтів
1 хв на прочитання3 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Поєднання мускарі та тюльпанів: квіти, що вдало створюють яскраву весняну композицію (ФОТО)
1 хв на прочитання4 години тому
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на 19 квітня
Проведіть час у самотності: гороскоп на п'ятницю, 19 квітня
2 хв на прочитанняВчора
Як правильно збивати яйця з цукром
Рецепти Великодня: як правильно збивати яйця з цукром
1 хв на прочитанняВчора
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитанняВчора
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитанняВчора
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки
1 хв на прочитанняВчора
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитанняВчора