Догори
Дати відгук

Похмілля: експерти називають 6 міфів, у які варто припинити вірити

Поширені міфи про похмілля і алкогольні напої.

3 хв на прочитання31 Грудня 2020, 14:56
Поділитись:

Алкоголь, як і способи його вживання, обріс величезною кількістю народних міфів. Ми часто ними керуємося і навіть не замислюємося, чи правда це.

Експерти в галузі охорони здоров’я постійно спростовують ті чи інші міфи про похмілля. Наведений нижче список був опублікований у журналі Prevention декілька років тому, але ми вирішили нагадати про нього.

Коли після насиченої алкогольної вечірки люди хочуть запобігти або полегшити симптоми похмілля, найчастіше вони використовують широко відомі, але абсолютно неефективні способи.

1. Для хорошого самопочуття потрібно похмелитись на наступний день. Вживання алкоголю вранці після пиятики може відтягнути, але не запобігти похміллю. Вилікуватися за допомогою тієї ж речовини, що призвела до поганого самопочуття, неможливо, стверджує директор Національного інституту США з питань зловживання алкоголем і алкоголізму Джордж Кооб. Додаткова доза спиртного принесе ще більше шкоди для печінки та мозку, а також спровокує сильний головний біль через декілька годин.

2. Антипохмільні таблетки перед сном. Зловживання алкоголем спричиняє зневоднення організму та головний біль, інтоксикацію печінки та мозку. Аспірин й ібупрофен є протизапальними засобами, які борються з інтоксикацією, однак цілком зняти симптоми похмілля можуть не завжди. Медики категорично не рекомендують вживати за похмілля парацетамол, оскільки він перевантажує і без того завантажену печінку.

3. Хліб зменшує вплив алкоголю. Хліб не поводить себе як губка, каже професор сімейної медицини в Медичному центрі Університету Лойоли Аарон Мішельфелдер. Хліб може уповільнити всмоктування алкоголю в кров, але не зменшить його вплив. Щоб заблокувати поглинання організмом спиртного, у процесі застілля їжте жирну їжу.

4. Потрібно добре проспатися. Насправді алкоголь виходить з організму двома шляхами: через сечу і через дихання. Тому, якщо ви хочете швидше протверезіти і позбавитися від похмілля, вам потрібно не спати, а, навпаки, рухатися, щоб активніше дихати. Спробуйте прогулятися або вийти на пробіжку, якщо, звичайно, знайдуться сили. Також не забувайте пити багато води.

5. Найкращі ліки від похмілля — шкідливий сніданок. Якщо похмілля супроводжується не тільки головним болем, але й нудотою, не снідайте смаженими сосисками, яйцями, картоплею або будь-яким фаст-фудом. Обирайте легко засвоювані продукти, які підвищать рівень цукру в крові та перетравляться організмом без проблем. Відмінно підійдуть прості вуглеводи, наприклад, білий хліб, крекери, солодкі фрукти, мед.

Експерти зазначають, що в нормальному стані печінка автоматично виробляє більше глюкози в разі зниження рівня цукру в крові. За алкогольного отруєння печінка передусім зайнята метаболізмом спиртного, а не регулюванням рівня цукру.

6. Чашка міцної кави допоможе відновитися. На жаль, міцна свіжозварена кава може тільки посилити похмільну нудоту. «Кофеїн допомагає стати більш зосередженим і уважним, але не виводить з організму алкоголь», — говорить Аарон Мішельфелдер.

Джерела:  segodnya.ua, nv.ua.

Нагадаємо, що сомельє розказав, яке шампанське українцям краще не купувати.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Здорові люди»
Топ-10 продуктів, які повинні бути у весняному раціоні
5 хв на прочитання3 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Туя західна Даніка — одна з найпопулярніших хвойних рослин у ландшафтному дизайні (ФОТО)
1 хв на прочитання4 години тому
Великдень вихідні де провести час та влаштувати пікнік у Києві
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитанняВчора
Затоплені автомобільні дороги у Петропавловську, Казахстан, 13 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитанняВчора
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитанняВчора
Дофаміновий гардероб: як підняти настрій за допомогою одягу
5 хв на прочитанняВчора
Цей фрукт знижує цукор у крові та "розщеплює" холестерин: можна їсти майже всім
1 хв на прочитанняВчора
Злість під час бігу: чому спорт може мати негативний психологічний ефект
2 хв на прочитанняВчора