Догори
Дати відгук

«Подушка здорової людини» — що в ній має бути

Переваги та недоліки подушок із натуральними й синтетичними наповнювачами.

4 хв на прочитання15 Лютого 2023, 00:24
Поділитись:

Попри все різноманіття різних наповнювачів подушок, їх можна розділити на два класи: натуральні і синтетичні, кожен із яких має свої переваги і недоліки, від яких залежить, наскільки «цілющою» буде подушка саме для вас. Про це розповіли у Головному управлінні Держпродспоживслужби у Волинській області.

Натуральні наповнювачі — природні й екологічні, але людям, що страждають на алергію, деякі з них не підходять. Окрім того, подушки з натуральними наповнювачами бувають досить дорогими, а також потребують спеціального догляду.

Синтетичні наповнювачі — як правило, дешевші за натуральні. Доглядати за ними легше — більшість з них можна прати навіть у пральній машині. Але багато хто ставиться до них насторожено з причини їх ненатуральності.

Подушки з натуральними наповнювачами — пухом і пером. На одностайну думку фахівців, подушка, наповнена пухом і пером, була, є і буде найкращою подружкою будь-якого любителя добре поспати. Звичайно, в тому разі, якщо у нього немає алергії на пух і пір’я.

Подушки, наповнені овечою вовною. Позитивом подушок з овечою вовною є те, що вони можуть позитивно впливати на здоров’я людини. Позитивний ефект зумовлений тим, що дотичні шерстяні волокна утворюють електростатичне поле. Вовняні подушки можуть надати благотворний ефект при таких захворюваннях, як ревматизм, болі в м’язах і суглобах.

Недоліком подушок, наповнених овечою вовною, є те, що наповнювач може звалятися вже за кілька місяців експлуатації. Також подушки з овечої вовни протипоказані людям, які страждають на алергію.

Подушки, наповнені натуральним шовком. Кокони тутового шовкопряда акуратно розрізають і розтягують — виходить невагоме, як павутина, полотно. Натуральний шовк гіпоалергенний, не звалюється і не пахне. Недолік шовкових подушок — висока ціна.

Подушки з рослинними наповнювачами — гречаним лушпинням, «шишками» хмелю, оболонкою рису, трави. Переваги подушок із рослинними наповнювачами: мають ароматерапевтичні властивості, дозволяють швидше розслабитися, ідеально повторюють контури голови, масажують шкіру, не викликають алергії.

Недоліки: середній термін служби подушок з рослинними наповнювачами становить лише близько 2 років.

Натуральний латекс виготовляється зі спіненого каучуку — смоли тропічного дерева гевея. Цей матеріал застосовують переважно при виготовленні дорогих ортопедичних подушок. Подушка з натурального латексу, напевно, найдовговічніша: вона здатна прослужити близько 20 років, при цьому залишаючись пружною й водночас м’якою.

Подушки, наповнені ватою — найдешевші серед подушок із натуральними наповнювачами. Такі подушки не викликають алергії, але вата швидко скачується, і подушка втрачає придатність.

Для тих же, кому алергія на природні наповнювачі не дозволяє спати на натуральних подушках, підійдуть гіпоалергенні подушки з синтетичними наповнювачами. Існує кілька видів синтетичних наповнювачів для подушок.

Синтепон — недорогий варіант синтетичного наповнювача подушок. Подушки, наповнені синтепоном, не викликають алергії, нічим не пахнуть, у них не заводяться кліщі. Їх можна експлуатувати протягом 7-10 років. Синтепонові подушки можна прати в пральній машині.

Комфорель — один із найбільш популярних синтетичних наповнювачів, є кульками з пухнастого синтетичного волокна. Подушка, наповнена комфореллю, не викликає алергії, чудово зберігає форму, легко переться.

Холофайбер вважається одним із найкращих синтетичних замінників пуху і пера. Наповнені холофайбером подушки можна прати при температурі до 40 °С. Більш жорсткі ортопедичні подушки наповнюють сумішшю холофайбера й овечої вовни.

Силіконові подушки, практично також як і їх більш відомі силіконові колеги, вирізняються підвищеною пружністю і здатністю швидко відновлювати форму. Ще однією особливістю силіконових подушок є те, що що більше їх збиваєш, то більшими й вищими вони стають.

Матеріал з ефектом пам’яті реагує на тиск і тепло, набуває форми тіла. При знятті тиску повільно (за 1-2 с) відновлює форму. Матеріали з ефектом пам’яті можуть бути жорсткими і м’якими. Виготовляються як на основі синтетичних пін (поліуретану), так і латексу (меморілатекс).  Важливо пам’ятати, що подушки з ефектом пам’яті ні в якому разі не можна прати. Вода руйнує структуру подушки, й ефект пам’яті втрачається.

Раніше ми вже писали про подушку-подружку: як перевірити, чи вона вам підходить.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.