Догори
Дати відгук

Підліткова вагітність може підвищити ризик ранньої смерті, застерігають науковці

Але це не точно.

3 хв на прочитання18 Березня 2024, 19:23
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Підліткова вагітність може вплинути на значне скорочення тривалості життя молодої мами. На дослідження канадських науковців, опубліковане в науковому журналі JAMA Network, звернуло увагу видання Health Day.

Автори дослідження повідомляють, що жінки, які завагітніли у підлітковому віці, частіше помирали, не досягнувши 31 року.

«Що молодшою була людина, коли вона завагітніла, то більшим був ризик передчасної смерті. Дехто скаже, що ми не повинні судити про це, але я думаю, що ми завжди інтуїтивно знали, що є вік, який є занадто раннім для вагітності», — розповів перший автор дослідження доктор Джоел Рей, фахівець з акушерської медицини з лікарні Святого Михайла в Торонто.

Дослідники звернулися до реєстру медичного страхування, щоб відстежити результати вагітності серед трохи більше 2 млн підлітків у провінції Онтаріо, Канада. Ця база даних включала всіх дівчат, яким було 12 років у період з квітня 1991 року по березень 2021 року.

Виявилося, що навіть після зважування таких складних факторів, як інші проблеми зі здоров'ям, дохід і освіта, підлітки, які доносили вагітність до терміну, більш ніж удвічі частіше страждали від передчасної смерті.

Не менш жахливою була картина для підлітків із позаматковою вагітністю, коли запліднена яйцеклітина росте поза маткою, або вагітністю, яка закінчилася мертвонародженням чи викиднем.

Хоча серед жінок, які перервали вагітність у підлітковому віці, небезпека дещо зменшилася, ймовірність передчасної смерті цих жінок на 40 % вища порівняно з тими, хто не був вагітним у підлітковому віці.

Проте найбільший ризик передчасної смерті спостерігався серед жінок, які завагітніли у віці до 16 років, а також серед тих, хто був вагітним більше одного разу в підлітковому віці.

Аналіз показав, що безпосередньою причиною ранньої смерті найчастіше були травми — як напади, так і самоушкодження.

Жінки, які були вагітними у підлітковому віці, більш ніж удвічі частіше помирали молодими від ненавмисних травм, тоді як вони вдвічі частіше помирали від травм, завданих собі самі.

Елізабет Кук, науковець з Child Trends, дослідницької організації, що займається проблемами молоді, зазначила в коментарі, що супроводжує дослідження, що підліткова вагітність насправді може не бути причинним фактором передчасної смертності.

Натомість вона може відображати безліч інших впливів, включаючи несприятливий досвід дитинства, які підвищують імовірність ранньої смерті.

Проте підліткова вагітність сама собою може бути причиною.

«Підлітки, які завагітніли, часто зазнають стигматизації й ізоляції, що може ускладнити їхнє процвітання в дорослому житті, особливо якщо вони не мають необхідної підтримки, щоби прийняти таке важливе рішення», — пише Кук.

Результати дослідження «є протверезним нагадуванням про те, що вагітних підлітків — замість того, щоб засуджувати їхні рішення — слід заохочувати приймати рішення, які, на їхню думку, є найкращими для них самих, а також надавати їм послуги з підтримки, які допоможуть їм отримати дружнє до підлітків медичне обслуговування, завершити освіту, дізнатися про здорові стосунки й отримати наставництво від співчутливих людей».

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитанняВчора