Догори
Дати відгук

Перетворення ЛПУ на КНП було протизаконним — експерт

Тому медикам слід було відразу звертатися до суду.

3 хв на прочитання02 Серпня 2021, 12:02
Медики Медики
Поділитись:

Голова правління Експертної Ради суспільних досліджень та проєктів у сфері національного здоров'я та соціального захисту Інна Березюк у своєму життєписі в Фейсбук заявила, що «нарешті те очевидне, що багато хто намагався видавати вам за неймовірне, запихаючи з печивом із маслом «реформу фінансування системи охорони здоров'я» за всіма канонами математики в стилі «великих сім шапок із вівці не викроїти ніяк» починає вилазити на Божий світ з усіх дірок цього рваного салопа під назвою «Управління покращеною системою охорони здоров'я».

Інна Березюк вважає, що другий етап медичної реформи слід було відтермінувати щонайменше на два роки, запустивши лише після проведення повного аудиту системи охорони здоров’я та введення системи медичного страхування. Також вона звинувачує голову Комітету ВРУ з питань здоров’я нації Михайла Радуцького у тому, що він заднім числом уже через рік після перетворень ЛПУ на КНП вносив правки в закон, щоб цю опцію призвести до норми.

«Але дати ж ніхто не «підтирав» — усе можна перевірити та зіставити за календарем і судді це показати», — пропонує Інна Березюк.

Експерт говорить, що на той момент, коли ЛПУ «добровільно-примусово» переводили в КНП юридично («але це ж ніде не написано, а тому — відповідальність на кожному конкретному головлікареві та криворукості керівника ДОЗу», тобто Департаменту охорони здоров’я), це повністю суперечило нормам законодавства.

Інна Березюк називає новостворені КНП «потьомкінськими селами» і говорить, що після новацій у фінансуванні «в «общак» на ЗП залишилися тільки миші в коморі, які з'їли загальну крупу і тепер не знають, а звідки ж «нааферистити» на зарплати персоналу».

«Знову, значить, будуть нагинати бідного пацієнта та шантажувати його темою «гаманець або життя». А що ж іще залишається? Ну або черговий кредит МВФ нас може врятувати на декілька місяців ще, але продавати, от біда, вже нічого в країні. Навіть здоров'я вже продали, разом із коноплями і землею.

Ну а ось це вже, мені здається, може закінчитися у країні, де платоспроможних хворих у нас не більше 5 % залишилося, точно Майданом, на який якщо вийдуть не вони самі, то їхні родичі ще здорові точно сходити за такого смертовбивства нації побажають. Тільки дочекаємося осені й нового витка пандемії зі штамом дельта», — говорить Інна Березюк.

Вона вважає, що керівники, які заздалегідь розуміли, які наслідки матиме перетворення ЛПУ на КНП, повинні були звернутися до суду, щоб «отримати право на збереження субвенції у 2020 р. й показати приклад усім решті в державі, як це має бути». Інна Березюк переконана, що потрібно було разом із місцевою владою, «що взяла на себе тепер вимушено левову частку тягаря утримання медзакладів, не маючи на це достатнього регіонального ресурсу, протидіяти цьому належно».

«От тоді, напевне, й КСУ був би у своєму рішенні щодо перегляду  конституційності ЗУ «Про держфінгарантії» більш аргументованим. І медицина в Україні не була б віддана в руки невігласів і руйнаторів остаточно», — вважає експерт.

Також ми розповідали, що вакцинація в Україні йде за стандартами країн третього світу й окупованих територій — інфекціоніст.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.