Догори
Дати відгук

Одеса опинилася серед основних осередків незаконної торгівлі червонокнижними осетровими — звіт WWF

Браконьєрство і контрабанда загрожують повним зникненням осетрових видів риб у Нижньому Дунаї.

5 хв на прочитання31 Липня 2024, 01:03
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Всесвітній фонд дикої природи (WWF) оприлюднив звіт, згідно з яким браконьєрство та незаконна торгівля становлять серйозну загрозу для виживання зникаючих осетрових видів риб у басейні Нижнього Дунаю.

Згідно з дослідженням WWF, з 2016 по 2023 рік у Болгарії, Румунії й Україні зафіксовано 395 випадків браконьєрства та незаконної торгівлі осетровими, що призвело до загибелі 1031 особини цих цінних риб. Ці дані підтверджують тривожну тенденцію: незаконна діяльність продовжує створювати критичну загрозу для існування чотирьох видів осетрових, що залишились у Дунаї.

«Дані цифри — це лише верхівка айсберга, адже точна кількість постраждалих осетрових не вказана. Як і будь-який інший вид незаконної діяльності, злочини проти дикої природи, зокрема браконьєрство осетрових, залишаються в основному непоміченими», — зазначила Беате Штрибель, керівниця глобальної ініціативи WWF зі збереження осетрових.

В Україні мешкає 6 видів осетрових: осетер європейський, або атлантичний; осетер руський; севрюга; стерлядь; білуга; осетер шип. Із них два види вважаються вимерлими в Україні: шип та атлантичний осетер; інші чотири види занесено до Червоної книги.

«Європейські країни посилюють спільні зусилля на шляху боротьби з довготривалими загрозами для осетрових видів риб і повертають тисячі особин у природне середовище. Проте ці заходи будуть марними, якщо ми не зупинимо браконьєрство та незаконний обіг продуктів з осетрових. Аналіз WWF щодо злочинів проти осетрових у Нижньому Дунаї став щорічним сигналом тривоги — закликом до більш активних дій, аби зупинити найбільшу пряму загрозу для виживання цих знакових видів риб», — продовжує Беате Штрибель.

Звіт підкреслює критичну ситуацію, в якій опинилася популяція осетрових (які вже перебувають на межі вимирання). Незважаючи на юридичний захист та міжнародні угоди, такі як Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES), та Загальноєвропейський план дій по збереженню осетрових, браконьєрство та контрабанда продовжують загрожувати осетровим у Нижньому Дунаї — де залишилося чотири види, з яких три вже перебувають під критичною загрозою зникнення.

Ключові висновки звіту, який базується на даних правоохоронних органів трьох країн, включають:

●     Загальні дані: зафіксовано 395 випадків незаконних дій щодо осетрових, з яких 144 у Болгарії, 157 у Румунії та 94 в Україні.

  • Щорічна тенденція: за останні роки задокументована кількість випадків залишається досить стабільною і коливається в межах від 50 до 65 випадків на рік.
  • Незаконні знаряддя лову: традиційні гачкові пастки (кармаки) досі широко використовують в Болгарії та Румунії, незважаючи на заборону. Лише в Болгарії влада вилучила 988 кармаків, загальна довжина яких становить щонайменше 37 км.
  • Вплив на осетрових: звіт враховує 1031 осетра, причому найбільше випадків зафіксовано в Румунії (610), за нею йде Україна (418) та Болгарія (3). Однак реальна кількість, імовірно, значно вища.
  • Основні регіони: головні осередки незаконної торгівлі осетровими залишаються незмінними: Враца (Болгарія), Тульча (Румунія) й Одеса (Україна).

Вперше румунська поліція надала вичерпні дані про зусилля з контролю за рибальством, що сприяло більш поглибленому аналізу. Болгарські органи влади також поділилися конкретними даними щодо контролю за браконьєрством осетрових. У звіті підкреслюється необхідність отримання послідовних і вичерпних даних про правоохоронну діяльність усіх країн регіону, щоби краще розуміти тенденції контрабанди осетрових і ефективніше боротися з незаконною діяльністю.

Дані, зібрані в цьому звіті, представляють єдиний загальнодоступний регіональний огляд незаконної торгівлі осетровими у Центральній і Східній Європі, надаючи безцінну інформацію для цільових природоохоронних заходів. У звіті наголошується, що будь-яка дія чи бездіяльність в одній із країн має вплив на стан всієї популяції осетрових у Нижньому Дунаї та Чорному морі.

При цьому в Україні діє міжнародний проєкт LIFE-Boat 4 Sturgeon, покликаний врятувати від вимирання чотири види осетрових, що залишилися в Дунаї. З 2022 по 2029 рік партнери, що беруть участь у проєкті, впровадять шість природоохоронних заходів для таких видів: осетер руський, стерлядь прісноводна, севрюга та білуга. У рамках проєкту буде створено живий генетичний банк для чотирьох останніх видів осетрових у Дунаї та посилено природні популяції за рахунок зариблення молоддю їхнього ареалу.

Серед заходів проєкту — створення LIFE-Boat 4 Sturgeon, плавучого інкубатора на Дунаї у Відні (Австрія) для утримання та відтворення маточного поголів’я й вирощування молоді. Додатково, для мінімізації ризиків, подібний інкубатор для маточного стада буде побудовано на річці Кьорьош (Угорщина). Ще один інкубаційний контейнер буде встановлено на березі річки Мура (Словенія).

Осетри та веслоноси є найбільш зникаючою групою видів у світі, оскільки вони є єдиним джерелом надзвичайно цінної чорної ікри. Через надмірну експлуатацію чисельність осетрових популяцій різко скоротилася в усьому світі, включаючи регіони Дунаю та Чорного моря. Басейн Нижнього Дунаю — один із останніх європейських регіонів із самовідтворюваними популяціями осетрових, що робить його пріоритетним для збереження.

Незважаючи на суворі заборони на вилов осетрових видів риб в Болгарії, Молдові, Румунії, Сербії й Україні, а також постійні заборони в інших чорноморських країнах, незаконна діяльність триває.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Зображення згенеровано ШІ
Тектонічні плити почали рухатися: у Хмельницькому й Одесі відчули відлуння землетрусу, який стався у Румунії
1 хв на прочитаннягодина тому
Розі у свій 32-й день народження торік. Фото: Newsquest/SWNS
Найстарша кішка у світі померла у віці, еквівалентному 152 людським рокам
1 хв на прочитання3 години тому
Черга за чистою питною водою у Венесуелі. Фото: picture-alliance/dpa
Нестача води в містах: які є шляхи вирішення цієї проблеми?
6 хв на прочитання4 години тому
Затоплений район міста Глухолази, Польща, 15 вересня 2024 року. Фото: Reuters
Польща пішла під воду: ось що в сусідній країні накоїв циклон «Борис» і як люди справляються з наслідками (ФОТО)
3 хв на прочитання5 годин тому
З вулиць Чернігівщини зникли горобці - у причинах розбиралися екологи
1 хв на прочитання7 годин тому
На Черкащині майже добу горить ліс, до медиків звернулись уже шестеро людей
1 хв на прочитання8 годин тому
Оперативна інформація щодо ситуації на річках Сейм та Десна станом на зараз
3 хв на прочитання8 годин тому
В Австрії тисячі ластівок загинули через безперервні дощі
1 хв на прочитання9 годин тому
Більше з GreenPost
Осінній пиріг зі сливами і корицею
Що приготувати зі слив: осінній пиріг зі сливами і корицею
1 хв на прочитання24 хвилини тому
Фото: Міненерго
Україна закликає МАГАТЕ вжити заходів для припинення атак на цивільну енергетичну інфраструктуру та звільнення ЗАЕС
1 хв на прочитання2 години тому
Львівські лікарі прооперували чоловіка із раком молочної залози.
ФОТО: ПЕРШЕ ТМО
Пухлина досягла 8 см: львівські лікарі прооперували чоловіка із раком молочної залози
1 хв на прочитання6 годин тому
В Україні працюють 179 Центрів життєстійкості
Для підтримки ментального здоров'я та вирішення соціальних питань в Україні працюють 179 Центрів життєстійкості
3 хв на прочитання6 годин тому
Несподіваний убивця: у Британії назвали найсмертоноснішу домашню тварину — ви теж не раз із нею зустрічалися
8 хв на прочитання10 годин тому
Собака "викрила" білизну пасажира потяга «Перемишль – Київ» набиту гашишем
1 хв на прочитання11 годин тому
Стоматологічну допомогу в Україні можна отримати безоплатно: роз’яснення НСЗУ
2 хв на прочитання11 годин тому
Озон відіграє критичну роль у захисті життя на Землі та чому людство працює над його відновленням
3 хв на прочитання12 годин тому