Догори
Дати відгук

Нестача сну пов’язана з появою зайвої ваги

Науковці ще не визначилися, що в цій парі первинне, а що вторинне.

2 хв на прочитання21 Вересня 2021, 00:27
Поділитись:

Телеграм-канал «Твій сон» розповідає, чому брак сну веде до переїдання і може закінчитися ожирінням. Це відбувається через активність греліну («гормону апетиту») і лептину («гормону насичення»). При недосипанні їхня робота порушується, апетит зростає, а контроль насичення, навпаки, пригнічується. Виходить «їм-їм-і-не-наїмся».

Однак є й зворотна послідовність, розповідає «Твій сон». Можливо, не поганий сон веде до ожиріння, а зайва вага провокує порушення сну.

Був проведений експеримент, в ході якого у піддослідних черв'яків «відключили» ген, який контролює сон (тобто спати вони не могли).

Відразу відбулося дві речі: різко впав рівень АТФ (головне джерело енергії в організмі) і почалося накопичення зайвого жиру (що нагадувало людське ожиріння).

Дослідники висунули гіпотезу, що вивільнення жирових відкладень є механізмом, що стимулює сон, і що причина, через яку мутанти не спали, полягає в тому, що вони не могли вивільняти свій жир.

Щоб перевірити цю гіпотезу, дослідники знову маніпулювали мутантними хробаками, на цей раз — запровадивши фермент, який «звільняє» їх жир. Після цієї маніпуляції черви знову змогли заснути.

Можлива проблема з сигналізацією між жировими відкладеннями і клітинами мозку, які контролюють сон, може бути одним із пояснень причин проблем зі сном у людей із зайвою вагою.

«Поки поширена думка, що сон — це все, що пов’язано з мозком або нервовими клітинами, але зазначена робота передбачає, що це не обов'язково так. Регулювання сну може здійснюватися і на інших рівнях організму», — ідеться в повідомленні.

Також ми розповідали про три золоті принципи, які будь-кому допомагають спати краще.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.