Догори
Дати відгук

«Навіть найбагатший урожай не вартий підірваного здоров'я»: лікар дає поради дачникам

Як не залишити здоров'я на грядках?

8 хв на прочитання05 Травня 2023, 17:16
Поділитись:

Для багатьох людей похилого віку дача — місце, де можна з користю провести час, доглядаючи за городом. Біль у спині та суглобах, високий тиск, мушки перед очима — не найприємніші відчуття після роботи на дачній ділянці. На городі варто не трудитися до сьомого поту, а прислухатися до себе. Закололо, зашуміло, закрутило — треба все кинути. Навіть найбагатший урожай не вартий підірваного здоров'я.

Про те, яких правил слід дотримуватись людям елегантного віку під час роботи на дачі, поділилась із журналістом інформаційного порталу «Здорові люди» заступник головного лікаря, керівник геронтологічного центру (активного довголіття), спеціаліст із геронтології МОЗ Людмила Жилевич. Втім, ці рекомендації будуть актуальними і для молодших любителів провести вихідні на грядках.

Артеріальний тиск

Прополювання грядок — зовсім не невинне заняття для тих, хто хворий на артеріальну гіпертензію. Тривале перебування вниз головою, особливо в спеку, може спровокувати гіпертонічний криз.

Гіпертонічні кризи найчастіше відбуваються з 5 до 11 години ранку та з 17 до 19 вечора. У цей час краще не активувати і не намагатися за один раз прополоти всі грядки. У жодному разі не можна працювати в спеку. З 11 ранку до 16 (або навіть 17) годин краще влаштувати собі перерву.

Не варто різко випрямлятися, довго простоявши в положенні вниз головою, — слід робити це поступово. Через різкі рухи може закрутитися голова. Якщо з'явилися неприємні симптоми, такі як шум у вухах, тяжкість у грудях, раптова слабкість, треба негайно припинити роботу і зробити перерву.

Найоптимальніший варіант — півгодини роботи, потім відпочинок. Потім бажано змінити положення тіла чи вид діяльності.

Варто враховувати погодні умови. При високій вологості навіть невелике навантаження може здатися надмірним. Похмурі та прохолодні дні, коли сонце не припікає та приховано хмарами, — найсприятливіший час для роботи на присадибній ділянці.

Під час роботи на грядках краще опускатися на коліна, підклавши щось зручне. Так голова не буде сильно нахилена донизу. Самі гряди краще зробити високими та вузькими, межі — широкими.

Якщо після роботи з'явилися темні плями перед очима, які минають через якийсь час, це може говорити про те, що в сітківці порушено кровопостачання. Крім того, ви можете відчути:

  • різкий головний біль в області потилиці,
  • запаморочення,
  • шум в вухах,
  • колючі болі або відчуття тяжкості за грудиною,
  • мушки перед очима,
  • тремтіння в руках або у всьому тілі,
  • пульсацію у скронях,
  • нудоту, позиви на блювання,
  • раптове погіршення зору.

Ці ознаки можуть свідчити про різке зростання тиску — є ризик розвитку таких серйозних ускладнень, як інсульт чи інфаркт.

Навіть якщо ви почуваєтесь добре, не припиняйте приймати призначені лікарем препарати, а якщо змінюєте їх на інші, то порадьтеся з лікарем.

При різкому підйомі тиску не треба панікувати. Потрібно лягти, розслабитися та заспокоїтися, зробити кілька спокійних вдихів і видихів, виміряти артеріальний тиск. За необхідності випити лікарський засіб, який протягом короткого часу зменшить артеріальний тиск. Які саме ліки та в якому дозуванні вам потрібно тримати при собі на випадок стрибка тиску, попередньо треба погодити з лікарем. Хворим на ішемічну хворобу серця доцільно прийняти нітрогліцерин.

Ефект є, якщо за годину показники від початкового систолічного (верхнього) тиску знизилися на 20 – 25 % (наприклад, було 200 — стало 160 мм рт. ст.). Не варто намагатися швидко досягти низьких значень і використати весь свій арсенал препаратів.

Якщо тиск не знижується, можливий прийом того ж таки лікарського засобу в тому ж дозуванні. Контроль за артеріальним тиском — через годину після повторного прийому.

Руховий режим

Не варто відразу «рватися у бій» і за один день обробити всі грядки. За осінньо-зимовий період тонус м'язів знизився, серцево-судинна система давно не тренована. Тому вливатися в роботу потрібно акуратно й без поспіху, інакше не уникнути загострення багатьох хвороб.

Перш ніж вийти на город, зробіть нескладну розминку. Під час роботи змінюйте види діяльності, не залишайтеся довго в одному положенні.

Захист від сонця

У самий пік сонячної активності працювати не можна. Не варто нехтувати головним убором, одяг краще одягати світлих тонів із натуральних тканин, що дихають. Це захистить від сонячного удару, перегріву й опіків. Потрібно також враховувати, що спека може вплинути на значення артеріального тиску (як у бік зниження, так і підвищення), впливати на частоту серцевих скорочень. Якщо пульс почастішав, значить, навантаження на серце та судини підвищено.

Влітку бажано працювати до полудня та після третьої години, у спекотний період відпочивати у затінку. Згодом випаровується багато вологи з організму, через що може підскочити тиск і розболітися голова. Тому слід пити багато рідини, краще воду чи несолодкий ягідний морс.

Якщо ви все-таки обгоріли на сонці

Почервоніла шкіра — це ознаки опіку І ступеня. Далі на сонці не можна перебувати. Якщо пошкоджене місце сильно болить, піднялася температура, а опік великий за площею, потрібно звернутися лікаря.

У жодному разі не можна мазати уражені місця олією, спиртом, мазями чи іншими засобами, які не призначені для лікування опіків.

Поки симптоми сонячного опіку не минуть повністю, лущення шкіри не припиниться, перебування на відкритому сонці протипоказане. Відновлення може тривати від чотирьох днів до тижня.

Спина та коліна

Тривале перебування на грядках на колінах, особливо на сирій та холодній землі, може спричинити загострення захворювань суглобів. Щоб уникнути цього, фахівець радить працювати не більше 3-4 годин на день. Бути у добрій формі на городі допомагає гімнастика. Вправи можуть бути простими та невигадливими, але виконувати їх потрібно регулярно.

При болях можна прийняти нестероїдні протизапальні препарати, але зловживати не варто. Безконтрольний прийом таких ліків здатен спровокувати у гіпертоніків проблеми з тиском, у хворих на виразку шлунка — викликати її загострення.

Працюючи на городі, треба намагатися тримати спину якнайпряміше і не нахилятися зайвий раз. Не варто довго виконувати ті самі дії, види діяльності потрібно чергувати. Одноманітні рухи призводять до перенапруги сухожиль і зв'язок. У перервах між роботою корисно буде розминати затерплі суглоби та спину. При варикозі не слід забувати про еластичні бинти чи ортопедичні панчохи.

Щоб не «зірвати спину» під час підйому ваги, нахилиться вперед, зігніть ноги в колінах і сядьте. Основне навантаження має припадати на ноги, а не на спину. Так ви убережете себе від травми хребта. Вантаж намагайтеся розподіляти симетрично.

Якщо все ж таки розболілася спина, слід лягти на жорстку поверхню, щоб розслабити свій хребет. Потерпіле місце натерти маззю, яка має протизапальний і знеболювальний ефект, припинити на час навантаження.

Список ліків для аптечки

Перед виїздом на дачу зберіть із собою аптечку.

Зразковий стандартний набір необхідних медикаментів:

  • препарати, які приймаєте щодня (що знижують тиск, антидіабетичні, серцеві тощо);
  • ліки, необхідні для усунення гострих станів;
  • ранозагоювальний засіб;
  • активоване вугілля чи інший сорбент, який зв'язує та виводить з організму токсини;
  • знеболювальні засоби;
  • протизапальні препарати та гелі;
  • антигістамінні ліки (проти алергії);
  • бинт, бактерицидний пластир, одноразові стерильні серветки; еластичний бинт, джгут (для зупинки кровотечі);
  • зеленка, йод, перманганат калію (марганцівка);
  • серцеві засоби (нітрогліцерин, каптоприл);
  • жарознижувальні засоби;
  • нашатирний спирт;
  • перекис водню 3 % чи хлоргексидин;
  • протидіарейні препарати;
  • засіб від опіків;
  • тонометр, термометр (якщо необхідно, то і глюкометр), ножиці, пінцет, мірна склянка, грілка.

Лікарські препарати не можна зберігати на відкритому сонці (їхня дія може зійти нанівець). Покладіть їх у холодильник або далеко від прямих сонячних променів. Зверніть увагу на термін придатності. Наприклад, ефективність препаратів нітрогліцерину при закінченні терміну придатності знижується у 2-3 рази. Якщо ви їдете на дачу на кілька днів, переконайтеся, що таблеток вистачить на весь цей період.

Також ми наводили три вечірні вправи для здоров’я спини.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Скріншот: devby.io
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитаннягодина тому
Смачний десерт Шоколадна ковбаса Рецепт приготування
Десерт зі смаком дитинства: як приготувати шоколадну ковбасу
1 хв на прочитання2 години тому
Бранденбурзька брама, облита помаранчевою фарбою активістами руху «Останнє покоління». Фото: Paul Zinken/dpa/picture alliance
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитання3 години тому
Заволодіння землею Незаконна діяльність НАБУ
Заволодіння землею на 291 млн грн: НАБУ викрили міністра агрополітики та задіяних у схемі посадовців
2 хв на прочитання3 години тому
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання4 години тому
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання5 годин тому
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання6 годин тому
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання7 годин тому