Догори
Дати відгук

Найнешкідливіша з травм: як правильно лікувати мокрий мозоль

Тертя, тиск і волога шкіра — три ключові фактори, які гарантовано призводять до виникнення мозолів.

5 хв на прочитання31 Липня 2024, 10:58
Фото: «Здорові люди» Фото: «Здорові люди»
Поділитись:

Шкірний мозоль — найбільш поширена і, мабуть, найнешкідливіша з травм. Саме так — із травм. Адже мозоль — не що інше, як результат тривалого інтенсивного тертя чи тиску будь-якого предмета на шкіру. Причому щоб отримати таку травму, не потрібно бути в особливій групі ризику.

Для появи мозоля досить хоч трохи пройтися в новому, але не дуже зручному взутті чи згромадити опале листя на дачній ділянці. Мокрий мозоль (пухир, наповнений тканинною рідиною) минає сам, без особливого лікування. Але при цьому буває дуже болючим і може завдавати сильних незручностей у звичайному житті. «Здорові люди» розбираються, чи є сенс лікувати мозоль — а головне, чи варто проколювати пухирі, щоб прискорити процес загоєння?

Чому з'являються мозолі

Тертя, тиск та волога шкіра — три ключові фактори, які гарантовано призводять до виникнення мозолів.

На вразливій ділянці шкіри під впливом тертя й/або тиску з'являється пухир, заповнений рідиною — мозольний пухир. Рідина може бути прозорою чи з домішкою крові — таке буває, коли кровоносні судини у місці появи мозоля розташовані близько до поверхні.

Однак мозолі з'являються не скрізь і не завжди. Імовірність виникнення такої травми збільшується в рази, якщо ділянка шкіри, на яку відбувається дія, волога.

Метою одного з досліджень, результати якого були опубліковані в офіційному журналі Міжнародного товариства біофізики та візуалізації шкіри, був пошук шляхів профілактики появи мозолів. Експериментально науковці встановили, що підвищена гідратація поверхні шкіри (зайва вологість) збільшує швидкість зміни температури шкіри у відповідь на додавання сили (тиск, тертя) й, отже, підвищує ймовірність утворення мокрих мозолів.

У переважній більшості випадків мозоль не вимагає специфічного лікування і протягом 1-2 тижнів безвісти зникає сам (за умови, що на травмовану ділянку шкіри не виявляється повторна шкідлива дія).

Але в деяких випадках медична допомога може таки знадобитися — наприклад, коли мозоль великий, розташований у незручному місці й сильно заважає у звичайному житті.

Якщо мозольний пухир розкритий, у рану потрапила інфекція й почався активний запальний процес, медична допомога потрібна обов'язково.

Мозолями і потом

При тому, що будь-яка людина може «заробити» мозоль, для спортсменів і людей певних спеціальностей ця травма може бути «професійною».

Наприклад, у штангістів мокрі мозолі на долонях згодом перетворюються на сухі.

У легкоатлетів, футболістів і військовослужбовців мозолі найчастіше виникають на ногах — в області п'ят, пальців — і пов'язані з тривалим бігом чи ходьбою.

Долоні — «слабке» місце у плані утворення мокрих, а потім і сухих мозолів у людей, зайнятих фізично важкою працею.

Та, хоч як це дивно, у групі ризику також люди, які страждають від нестачі рухової активності й уникають фізичної праці в принципі. Найкраще цей випадок характеризує народна мудрість: «Ледар за діло — мозоль на тіло».

Лікування мозоля на стопі

Переважна більшість людей не вважають мозоль медичною проблемою саме тому, що знають причину його появи і те, що він не потребує активного лікування. Проте прискорити загоєння мозоля можна й потрібно. Що для цього робити?

Не проколюйте мозольний міхур. Якщо пухир із тканинною рідиною не пошкоджені, дайте спокій. Рідина усередині мозольного міхура є природною стерильною пов'язкою. Якщо цілісність шкіри не пошкоджена, це запобігає інфікуванню рани.

Очистіть і захистіть травмовану ділянку шкіри. Пошкоджену ділянку шкіри потрібно акуратно промити з милом, просушити та заклеїти мозоль гідроколоїдним пластиром. Це спеціальний пластир, який захищає рану від зовнішнього впливу (знижує тертя та тиск), а також прискорює загоєння мозоля та запобігає появі рубця на його місці. Такі пластирі можна легко знайти в аптеці.

Якщо пухир лопнув сам. Буває і таке, що під впливом тертя мокрий мозоль лопається самостійно. Як правило, у місці рани з'являється сильний біль і печіння. Необхідно обережно обробити місце пошкодження: промити під чистою проточною водою чи обробити краї рани антисептиком для запобігання можливому інфікуванню. Якщо це можливо, потрібно обережно закрити рану клаптем шкіри, потім накласти гідроколоїдну пов'язку чи заклеїти рану гідроколоїдним пластиром.

Не ігноруйте проблему. Якщо ви все зробили правильно, але мозоль усе одно стає болючішою, з'явилися припухлість, почервоніння, неприємний запах, імовірно, в рану потрапила інфекція. В цьому випадку не варто чекати, що все мине саме — звертіться за кваліфікованою медичною допомогою.

Як запобігти утворенню мозолів

Хоча мокрі мозолі найчастіше гояться самостійно, погодьтеся, краще, щоб вони зовсім не з'являлися.

На щастя, запобігти утворенню мозолів можна.

  • Купуйте взуття за розміром, пам'ятайте, що найголовніший тренд — не модель і фасон, а зручність.
  • Нове взуття, перш ніж вирушати в ньому на тривалі прогулянки чи заняття спортом, можна трохи розносити вдома, одягаючи на 10-15 хвилин щодня.
  • Носіть шкарпетки, які добре вбирають і відводять вологу. Як правило, це шкарпеткові панчохи з бавовни з невеликим вмістом синтетики. Змінюйте шкарпетки за потребою, але не рідше, ніж щодня.
  • Використовуйте бавовняні рукавички зі спеціальними гумовими вставками, якщо у вас з'являються мозолі на долонях у результаті занять спортом або фізичної праці.
  • Як профілактика утворення мозолів можна також перед майбутніми навантаженнями заклеювати найбільш вразливу область шкіри пластиром, а також використовувати тальк (дитячу присипку) для запобігання надмірній вологості шкіри.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Львівські лікарі прооперували чоловіка із раком молочної залози.
ФОТО: ПЕРШЕ ТМО
Пухлина досягла 8 см: львівські лікарі прооперували чоловіка із раком молочної залози
1 хв на прочитання7 годин тому
В Україні працюють 179 Центрів життєстійкості
Для підтримки ментального здоров'я та вирішення соціальних питань в Україні працюють 179 Центрів життєстійкості
3 хв на прочитання8 годин тому
Іноземець намагався провезти наркотики.
Фото: Львівська митниця
Собака "викрила" білизну пасажира потяга «Перемишль – Київ» набиту гашишем
1 хв на прочитання12 годин тому
Зображення створено Ш
Стоматологічну допомогу в Україні можна отримати безоплатно: роз’яснення НСЗУ
2 хв на прочитання13 годин тому
Озон відіграє критичну роль у захисті життя на Землі та чому людство працює над його відновленням
3 хв на прочитання14 годин тому
Восени зробити дітей яскравішими — не лише веселіше, а й безпечніше, говорить експерт
1 хв на прочитання15 годин тому
ВООЗ дозволила організаціям ООН закуповувати вакцину проти Mpox: ось хто в пріоритеті
2 хв на прочитання23 години тому
На Київщині виявили вовка зі сказом: оголошено карантин
2 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Серед скам'янілостей, знайдених під середньою школою Сан-Педро, — зуби молодого мегалодона (праворуч), предка великої білої акули; зуби акули мако (в центрі); і зуби менших акул. Фото: Вейн Бішофф / Envicom Corp.
Шаблезубі лососі, мегалодон та інші: у США просто під школою виявили цілу скам'янілу доісторичну екосистему (ФОТО)
3 хв на прочитання56 хвилин тому
Осінній пиріг зі сливами і корицею
Що приготувати зі слив: осінній пиріг зі сливами і корицею
1 хв на прочитання2 години тому
Зображення згенеровано ШІ
Тектонічні плити почали рухатися: у Хмельницькому й Одесі відчули відлуння землетрусу, який стався у Румунії
1 хв на прочитання3 години тому
Фото: Міненерго
Україна закликає МАГАТЕ вжити заходів для припинення атак на цивільну енергетичну інфраструктуру та звільнення ЗАЕС
1 хв на прочитання4 години тому
Найстарша кішка у світі померла у віці, еквівалентному 152 людським рокам
1 хв на прочитання5 годин тому
Нестача води в містах: які є шляхи вирішення цієї проблеми?
6 хв на прочитання6 годин тому
Польща пішла під воду: ось що в сусідній країні накоїв циклон «Борис» і як люди справляються з наслідками (ФОТО)
3 хв на прочитання6 годин тому
З вулиць Чернігівщини зникли горобці - у причинах розбиралися екологи
1 хв на прочитання9 годин тому