Догори
Дати відгук

Найбезпечніший спосіб приготування їжі: оригінальне відкриття англійських науковців

Рекомендують продовжувати провітрювання в кухні й не вимикати витяжну вентиляцію.

2 хв на прочитання24 Грудня 2024, 08:32
Зображення згенеровано ШІ Зображення згенеровано ШІ
Поділитись:

Під час приготування їжі у повітря потрапляє значна кількість дрібних твердих частинок і летких органічних сполук, високі концентрації яких можуть шкодити організму. У новому дослідженні німецькі та британські науковці провели експеримент, у якому із п'яти способів готування виявили найбезпечніший із погляду забруднюючих викидів у довкілля. Випробування проходили у спеціальній ізольованій кухні-лабораторії, оснащеній необхідним вимірювальним обладнанням і плитою з індукційною конфоркою.

Дослідники протестували п'ять методів приготування курячої грудки: її смажили на звичайній сковороді, у фритюрі, швидко обсмажували з перемішуванням у воці, готували в аерогрилі та варили. У процесі науковці відстежували концентрації твердих дрібнодисперсних частинок і летких органічних сполук. У результаті з'ясувалося, що найсильніше повітря на кухні забруднювала смаження на звичайній сковороді. Далі йшло приготування у фритюрі, потім обсмажування у воці.

Науковці припускали, що варіння найменше погіршить якість повітря, проте під час дослідження з'ясувалося, що за викидами твердих мікрочастинок і летких органічних сполук цей метод поступився приготуванню в аерогрилі. При приготуванні їжі на рівень забруднення повітря впливають інші чинники, включаючи кількість використовуваної олії та температуру плити. Однак можна з упевненістю сказати, що провітрювання з відкриттям вікон і використання витяжки допоможуть розсіяти шкідливі частинки та знизити їх вплив на людину.

Метод приготування неймовірно важливий, тому що раніше дослідження показували, що висока концентрація забруднювачів у повітрі приміщень може призводити до серцево-судинних та цереброваскулярних захворювань, патологій дихальної системи та зору, респіраторних інфекцій і нападів астми. Також вони підвищують ризик розвитку онкології, особливо у людей із груп підвищеного ризику. Науковці рекомендують продовжувати провітрювання в кухні й не вимикати витяжну вентиляцію навіть після закінчення готування, оскільки забруднюючі частки залишаються в повітрі ще якийсь час і можуть поширитися вдома.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото ілюстративне
Свято для всіх: 20 серпня – офіційний привід полінуватися
2 хв на прочитання2 години тому
Зображення ілюстративне.
Фото: Newscientist.com
Кровопивці під прикриттям: усе, що ви не знали (або боялися запитати) про москітів
2 хв на прочитання4 години тому
У Миколаєві розслідують розтрату 20 мільйонів на лікуванні немовлят
Посадовців лікарні підозрюють у розтраті 20 млн грн, виділених на лікування немовлят
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Амброзія: небезпека для здоров'я та врожаю. Як захиститися від алергії та знищити бур’ян
2 хв на прочитанняВчора
Українець встановив світовий рекорд, перепливши Ла-Манш на спині
1 хв на прочитанняВчора
Вода на пляжах Житомирщини небезпечна для купання: фахівці виявили критичне забруднення
2 хв на прочитанняВчора
Від аналогового до цифрового: ШІ пише медичні нотатки, щоб лікарі рятували життя швидше
2 хв на прочитанняВчора
Україна увійшла до трійки лідерів на Всесвітніх іграх-2025, виборовши 44 медалі
1 хв на прочитання18 Серпня 2025