Догори
Дати відгук

Найбезпечніший спосіб приготування їжі: оригінальне відкриття англійських науковців

Рекомендують продовжувати провітрювання в кухні й не вимикати витяжну вентиляцію.

2 хв на прочитання24 Грудня 2024, 08:32
Зображення згенеровано ШІ Зображення згенеровано ШІ
Поділитись:

Під час приготування їжі у повітря потрапляє значна кількість дрібних твердих частинок і летких органічних сполук, високі концентрації яких можуть шкодити організму. У новому дослідженні німецькі та британські науковці провели експеримент, у якому із п'яти способів готування виявили найбезпечніший із погляду забруднюючих викидів у довкілля. Випробування проходили у спеціальній ізольованій кухні-лабораторії, оснащеній необхідним вимірювальним обладнанням і плитою з індукційною конфоркою.

Дослідники протестували п'ять методів приготування курячої грудки: її смажили на звичайній сковороді, у фритюрі, швидко обсмажували з перемішуванням у воці, готували в аерогрилі та варили. У процесі науковці відстежували концентрації твердих дрібнодисперсних частинок і летких органічних сполук. У результаті з'ясувалося, що найсильніше повітря на кухні забруднювала смаження на звичайній сковороді. Далі йшло приготування у фритюрі, потім обсмажування у воці.

Науковці припускали, що варіння найменше погіршить якість повітря, проте під час дослідження з'ясувалося, що за викидами твердих мікрочастинок і летких органічних сполук цей метод поступився приготуванню в аерогрилі. При приготуванні їжі на рівень забруднення повітря впливають інші чинники, включаючи кількість використовуваної олії та температуру плити. Однак можна з упевненістю сказати, що провітрювання з відкриттям вікон і використання витяжки допоможуть розсіяти шкідливі частинки та знизити їх вплив на людину.

Метод приготування неймовірно важливий, тому що раніше дослідження показували, що висока концентрація забруднювачів у повітрі приміщень може призводити до серцево-судинних та цереброваскулярних захворювань, патологій дихальної системи та зору, респіраторних інфекцій і нападів астми. Також вони підвищують ризик розвитку онкології, особливо у людей із груп підвищеного ризику. Науковці рекомендують продовжувати провітрювання в кухні й не вимикати витяжну вентиляцію навіть після закінчення готування, оскільки забруднюючі частки залишаються в повітрі ще якийсь час і можуть поширитися вдома.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото: Міністерство цифрової трансформації України
Запуск еАкцизу перенесено на 1 листопада 2026 року
1 хв на прочитання59 хвилин тому
Держбюджет-2026 ухвалено: 2,8 трлн на оборону, підвищення зарплат педагогам та допомоги при народженні.
Прийнято Бюджет 2026: збільшення соціальних стандартів і рекордні видатки на оборону
3 хв на прочитання2 години тому
Фото з відкритих джерел
Новий календар щеплень: вакцинація проти ВПЛ та зміни у схемах
2 хв на прочитання8 годин тому
Фото: YGphoto/DEPOSITPHOTOS
Світ відзначає Міжнародний день людей з інвалідністю: права, доступність та реальна включеність
2 хв на прочитання9 годин тому
День світової тиші і німоти: ініціатива, що привертає увагу до мовної тиші та поваги до мовчання
3 хв на прочитання11 годин тому
Понад 290 тисяч заявок через Дію та ПФУ: Стартувала програма одноразової допомоги 6500 грн
2 хв на прочитанняВчора
Булінг — це не конфлікт, а систематичне цькування: не ігноруйте ознаки насильства
1 хв на прочитанняВчора
День спеціальної освіти: увага, підтримка і рівні шанси для кожної дитини
2 хв на прочитанняВчора