Догори
Дати відгук

МОЗ нав'язало виробникам вакцини проти COVID свою компанію-посередника — активісти

Компанія-виробник вакцини Sinovac у телефонній розмові підтвердила, що на конкретній компанії-посереднику наполягав саме український уряд.

4 хв на прочитання22 Січня 2021, 12:06
Фото з відкритих джерел Фото з відкритих джерел
Поділитись:

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов у ручному режимі призначив посередником у процесі закупівлі вакцини проти COVID компанію «Лекхім». Про це заявили активісти ГО «Пацієнти України» на сторінці об'єднання у Facebook.  

За словами громадських активістів, Україна могла закупити вакцину у компанії Serum Institute of India — найбільшого світового виробника вакцин. Тим паче, що з цією компанією ДП «Медичні закупівлі України» вже майже закінчили перемовини про поставки. Але на фінальній стадії Максим Степанов скасував попередні домовленості та наказав ДП укласти договір лише з компанією «Лекхім».

Цю інформацію також підтверджує народна депутатка від партії «Голос» Олександра Устінова. Народна обраниця говорить про те, що замість того, щоб закупити вакцини по $3 за дозу у Serum Institute of India і відповідно набагато більшу кількість, Україна має шанс отримати китайську вакцину компанії Sinovac Biotech по $ 17,85. Тобто Україна закупить вакцину у п’ять разів дорожче і поки лише 1,9 млн доз. 

Своєю чергою, міністр охорони здоров'я Максим Степанов відкидає всі звинувачення на свою адресу. 

«За пропозицією, за наполяганням компанії Sinovac, до процесу переговорів була залучена компанія, з якою вони співпрацювали раніше та співпрацюють зараз — компанія «Лекхім». Після того, як підійшло питання відповідного висновку договорів, ми ще раз звернулися щодо нашого бажання укладення договору безпосередньо з компанією Sinovac. Ми отримали відповідь, що вони хотіли б укласти договір через компанію «Лекхім», яка вже безпосередньо займатиметься постачаннями цих вакцин», — заявив Степанов під час одного зі своїх ранкових щоденних брифінгів.

Але цю інформацію спростували журналісти Chas News. Вони зателефонували до відділу міжнародної співпраці китайської компанії Sinovac. Аби отримати найточнішу та неупереджену інформацію, представилися приватною фірмою та запитали про можливість купити вакцину. Китайці відповіли: співпрацюють лише з урядами, «Лекхім» як посередника запропонувала Україна. 

До слова, Максима Степанова і раніше публічно звинувачували в ручному регулюванні закупівлі вакцини проти COVID. На початку січня очільник «Медзакупівель» Арсен Жумаділов звинуватив Максима Степанова в тиску на виробника вакцини та перевищенні повноважень. 

За його словами, необхідно було підписати мінімум 4–5 угод із декількома виробниками на вакцини, створені за різними технологіями. Також було необхідно прописати вимоги до вакцини, щоб у разі порушення норм мати змогу повернути товар.

Замість цього тільки 10 грудня МОЗ уповноважило ДП на проведення закупівлі. У цей самий день ДП повідомило виробників вакцин-кандидатів про це рішення та проінформувала про намір замовити певний обсяг вакцини.

Станом на ранок 28 грудня держпідприємство отримало відповідь тільки за одним постачальником, із яким уклало договір.

«Міністр, по суті, сам визначив постачальника. За моєю інформацією, Україна могла отримати ціну мінімум на 1 долар США нижче фінальної, якби ДП вело переговори самостійно, створивши конкурентний тиск на постачальника», — підкреслив глава ДП «Медичні закупівлі», — сказав Жумаділов.

У МОЗ не забарилися із відповіддю. 6 січня Максим Степанов заявив про те, що Міністерство охорони здоров'я найближчими днями  змінить компанію, яка буде виконувати технічну функцію щодо закупівлі вакцин.

«Найближчим часом ми змінимо компанію, яка буде виконувати технічну функцію щодо закупівлі вакцин. Тому що ми не можемо ставити під ризик забезпечення вакцинами України, бо комусь хочеться писати дописи в соцмережах і отримувати якусь хвилинку слави», — сказав Степанов. 

Як ми інформували своїх читачів раніше, вакцину для щеплення українців від коронавірусу будуть закупати не «Медзакупівлі», а міжнародний посередник. Це британська компанія Crown Agents, з якою МОЗ співпрацює вже п’ять років.

Тим часом відома інфекціоністка Ольга Голубовська звинувачує цю компанію в тому, що за часів Супрун вона постачала в Україну прострочені ліки та допомогла вкрасти мільярди на держзакупівлях препаратів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.