Догори
Дати відгук

Міжнародний день поінформованості про передозування: що про це слід знати тим, хто вживає наркотики, і тим, хто не вживає

Заборона опіатів не призвела до того, що люди перестали вживати, просто перейшли з натуральних речовин на синтетику.

5 хв на прочитання31 Серпня 2023, 19:02
Поділитись:

Здавалось би, усі знають, що вживання надмірних доз наркотиків може призвести до отруєння, невиліковних ушкоджень органів, коми чи навіть смерті. Тим більше що проблема передозування наркотиків є серйозною загрозою для здоров'я, причому не лише для митців. Однак багато кому здається, що якщо він сам не вживає наркотичних речовин, то його життя ця проблема ніяк не зачіпає. Насправді ж ми всі відчуваємо на собі наслідки державної наркополітики, хоча можемо не замислюватися про це. Сьогодні, в Міжнародний день поінформованості про передозування, на запитання GreenPost відповів Олексій Квітковський, регіональний представник Всеукраїнського об'єднання людей з наркозалежністю VOLNa, директор ГО Ресурсний центр Всеукраїнського об'єднання людей з наркозалежністю «ВОЛНА-ДОНБАС», учасник Експертної ради по доступу до лікування ENPUD (Eurasian network people who use drugs).

Наведемо основні тези його розповіді.

Чому боротьба з опіатами закінчилася провалом

Внаслідок недолугої наркополітики у нас зараз мак навіть на пиріжки, здається, купують за кордоном — його вирощування в Україні заборонено.

Традиційно вважається, що особливо небезпечне передозування опіатами. Проте вони мали велику перевагу — були передбачувані. Наркологи знали, що робити — були протоколи, які нормально працювали, програма ЗПТ…

Внаслідок повної заборони на вирощування маку опіати в Україні практично зникли. Але святе місце порожнім не буде — просто замість опіатів прийшли опіоїди. Опіоїди й опіати мають схожу дію, вони дуже широко використовуються як у медицині, так і для рекреаційних цілей. Та попри спільний корінь, різниця між опіатами й опіоїдами дуже суттєва. Опіати більш натуральні — це те, що виробляється з самого макового молочка, це прямі похідні (деривати) опіуму, тобто натурального соку маку, а опіоїди — це штучні аналоги опіатів.

Опіоїди відразу поширилися значно більше, ніж опіати, тому що вони доступні — будь-хто через інтернет може замовити трішки загорнутого у фольгу порошку, від якого людина може вмерти. І доступ до цього має дитина 13-14 років, в якої є 200-300 грн і смартфон з адресою такого магазину (а вони всюди — скрізь їхні об’яви).

Про небезпечність комбінацій різних речовин

Найбільш поширеним опіоїдом у нашому регіоні є кристалічний метадон і фентаніл — справжній бич США та країн Балтії. У 2020 році у США 85 % зафіксованих передозувань припадали на препарати, до складу яких входить фентаніл. Це не означає, що вони його вживали цілеспрямовано. Фентоніл застосовують для знеболення у паліативній медицині, а карфентоніл — для знеболення великої рогатої худоби. Оскільки він у вигляді порошку, його можна вживати різними способами. Це дуже сильнодіючий наркотик, ефект настає відразу після вживання.

Фентаніл підступний тим, що він дуже дешевий. Він у воді не розчиняється, натомість дуже гарно розчиняється у спирті. Тому його додають у героїн, у метадон… Коли у 2020 році через перекриті кордони у місцевих бариг на Луганщині все закінчилося (неможливо було поповнити запаси з Російської Федерації), вони «бодяжили» 1 до 3.

Якщо ти вживаєш метадон, то маєш враховувати, що в нього може бути домішаний фентаніл. Це робиться для того, щоб посилити дію. «Підлість» фентанілу в тому, що він діє не на головний мозок, а на спинний, який відповідає за дихання. Людина засинає, її м’язи розслабляються — і вона помирає від асфіксії, в неї зупиняється серце…

Коли в когось передозування

У мене завжди з собою «Налоксон». До мене в будь-який момент може хтось зателефонувати і сказати: біда, передоз…

Із 2017 року у нас скасували рецепт на «Налоксон». Він не містить ніяких наркотичних речовин, натомість є буде сильним блокатором опіоїдів — навіть фентанілу. Завдяки цьому препарату з’являється час, за який уже можна викликати швидку. Ампула «Налоксону» коштує 15 грн — така ціна життя наркозалежної людини…

«Техніка безпеки», яка дозволить уникнути передозування

Передозування можливе тоді, коли у людини була якась перерва, або вона вживає наркотик у стані алкогольного сп’яніння. Якщо ви берете в новому місці й не знаєте, що берете, нехай із вами буде хтось, хто має «Налоксон».

Але проблему без держави не розв’язати

На жаль, у нашій країні зараз нема «Налоксона» — його виробляло харківське підприємство «Здоров’я народу». Цей препарат треба завезти і роздати швидким та поліції — потрібно змінювати нашу політику. Не можна репресіями перемогти наркозалежність, ніколи такого не буде! Не просто так весь цивілізований світ декриміналізує наркополітику, а в нас це совдеп — навіть на політичному рівні про це не говорять, бо кожен боїться втратити свій електорат — адже це непопулярне рішення.

Та ми бачимо, що заборона не призвела до того, що люди перестали вживати, просто перейшли з натуральних речовин на синтетику. Так само коли ввели «сухий закон» в СРСР, люди не перестали пити — вони просто почали більше помирати, отруюючись неякісним алкоголем. Потрібно це питання врегулювати, декриміналізувати, дати людям інформацію про це — щоб людина знала: можна для свого вживання виростити той же мак, але продати його без ліцензії — це вже стаття.

Раніше ми вже писали про Міжнародний день поінформованості про передозування: скільки коштує врятувати людське життя.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Румунія передала Україні організатора міжнародного наркосиндикату
Румунія передала Україні організатора міжнародного наркосиндикату: "ціна питання" на понад 200 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Захищає від інсульту Схуднення Корисні продукти
Допомагає схуднути та захищає від інсульту: названо продукт із чарівними властивостями
1 хв на прочитанняВчора
Магнітні бурі на середу, 1 травня
Можуть чинити негативний вплив на здоров'я: магнітні бурі на середу, 1 травня
1 хв на прочитання30 Квітня 2024
Медичний висновок для майбутніх усиновлювачів
Медичний висновок для майбутніх усиновлювачів стане цифровим
2 хв на прочитання30 Квітня 2024
Роздратований кінь тяжко понівечив молодого господаря (ФОТО)
1 хв на прочитання30 Квітня 2024
Названо чай, який знижує рівень цукру в крові до мінімуму: коштує копійки
1 хв на прочитання30 Квітня 2024
Викрито організовану групу лікарів, які підробляли документи для отримання інвалідності
1 хв на прочитання29 Квітня 2024
«Розумні» презервативи: нові технології дарують нові можливості подбати про своє здоров’я
1 хв на прочитання29 Квітня 2024