Догори
Дати відгук

Міжнародний день поінформованості про передозування: скільки коштує врятувати людське життя

І що для цього потрібно.

5 хв на прочитання31 Серпня 2021, 17:08
Поділитись:

Людина, яка 31 серпня вдягає срібну стрічку, таким чином заявляє про втрату когось із близьких від передозування наркотиками або висловлює підтримку наркозалежним, яким щоденно загрожує смерть. Сьогодні срібляста стрічка символізує знання про передозування та його наслідки. Як же зрозуміти, що у людини передозування, і що робити в таких випадках? Про це GreenPost розповів Олексій Квітковський, представник БО «Всеукраїнське об’єднання людей з наркозалежністю (ВОЛНА)».

Відомо, що щорічно сотні тисяч людей у світі помирають від передозування наркотиками. Скільки з них українців?

Статистики як такої в Україні не ведеться, тому що причини смерті зазвичай вказуються інші — дуже рідко саме передозування (зазвичай опіатами). Адже з усіх психоактивних речовин передозування опіоїдами найважче і найбезпечніше, бо вони пригнічують дихальні шляхи, і через це людина може втратити свідомість і померти від асфіксії через зупинку дихання. Буває таке, що людина прийшла додому, заснула й померла. Але і для родичів, і для самих медиків незручно вказувати таку причину смерті, бо це виглядає як недопрацювання соціальних чи медичних служб, тому зазвичай пишуть «зупинка серця» чи «серцева недостатність». Тому офіційна статистика не відображає реального стану речей.

На програмі замісної терапії я працюю з 2015 р., і в мене було більше 10 разів, коли люди помирали від передозування, але їм ставили інші діагнози. Помирають молоді люди, але нема важелів для вирішення проблеми — насамперед через брак якісної статистики, яка би звернула увагу спільноти на цю проблему.

Чому виникає передозування?

Коли розвивається залежність, розвивається й толерантність – людині потрібно дедалі більше речовини для того, аби отримати ейфорію.

Є передозування різними речовинами — алкоголем, канабіоїдами, стимуляторами, але якщо від усіх інших препаратів може бути тимчасова втрата здатності орієнтуватися в просторі, головний біль, перепади тиску, то можна просто лягти, прикласти до голови вологу пов’язку, і це минає. А ось якщо йде передозування опіоїдами, то спочатку треба негайно викликати швидку допомогу, а доки вона їде, стежити за диханням, говорити з нею, намагатися привести до тями – і якщо є напохваті Налоксон, то спочатку потрібно зробити внутрішньом’язову ін’єкцію — 1 мг, і зазвичай за 2-3 хв людина приходить до пам’яті.

Налоксон — блокатор опіоїдів. Раніше він був за рецептом — не знаю, навіщо, бо це не наркотичний препарат. Без Налоксона навіть медикові буде важко привести до тями людину, щоб у неї відновилося дихання.

БО «Волна» сьогодні провело акцію «Час допомагати: Налоксон = життя». Головні меседжі акції — «Налоксон у вільний доступ», «Налоксон — ціна життя», «Не залишай вмирати», «Кожне життя важливе», «Скажемо «ні» передозуванням», «Налоксон рятує життя».

Ціна однієї ампули Налоксона — 15 грн. Це фактично ціна людського життя.

Чому саме опіоїди посідають перше місце серед причин смерті через передозування?

Опіоїди більше діють на область спинного мозку, який відповідає за дихання, ніж на область головного мозку, який дає ейфорію. Тому часто в тих людей, у яких виробилася велика толерантність до опіоїдів, підвищений ризик передозування.

Коли наркополітика жорстка і наркотичні речовини більш-менш натурального виробництва забороняють, на їхні місця приходить синтетика. І вона більш небезпечна — там, де опіоїди стають синтетичними, зростають ризики передозувань. Зараз є синтетичні опіоїди — кристалічний метадон, фентаніл і карфентаніл. І якщо порівнювати фентаніл із героїном, то фентаніл небезпечний тим, що він не так дає ейфорію, як героїн, і ризик передозування зростає в 6 разів.

10-15 років тому опіоїди були більш поширеними, зараз їх витіснили стимулятори. Від передозування стимуляторами теж можна померти, але не безпосередньо, як з опіоїдами, а через те, що ці речовини викликають психоз, галюцинації – і буває таке, що людина сидить удома, а тоді виходить на балкон і стрибає. Я зрозумів, як це відбувається, коли поговорив з одним таким — він розповів:

«На третій чи четвертий день марафону я вийшов на балкон просто покурити конопель, щоб заспокоїтися (зазвичай зі стимуляторами так і відбувається, але це були солі, тому дія вийшла протилежна — коноплі посилили дію). А балкон був на 8 поверсі. І тут я ніби на ліфті спускаюся донизу — береза, яка росте під балконом, уже на моєму рівні, мені стало дивно, як таке може бути, я захотів доторкнутися до неї – почав перегинатися, але тут мене спіймали й затягнули назад. Ще б кілька секунд…»

Ці солі ж можна вживати по-різному — нюхати, курити, колоти, пити, це універсальний наркотик, і цим вони небезпечні.

Які ознаки передозування?

Якщо людина починає ніби засинати, «втикає», у неї починають синіти губи, вона втрачає свідомість, дихання стає слабким, — значить, треба діяти негайно.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.