Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Майже 90 % харчових алергій пов'язані з білками: які продукти найчастіше викликають алергічну реакцію

Майже 90 % харчових алергій пов'язані з білками: які продукти найчастіше викликають алергічну реакцію

Людям із харчовою алергією слід з особливою увагою читати етикетки.

5 хв на прочитання01 Березня 2024, 20:13
Фото: «Здорові люди» Фото: «Здорові люди»
Поділитись:

Практично будь-який харчовий продукт може спричинити у людини алергічну реакцію. Все залежить від індивідуальних особливостей і сприйнятливості організму. Але деякі продукти найчастіше стають причиною специфічної імунної реакції. Є дані, що майже 90 % харчових алергій пов'язані з білками таких продуктів: молока, сої, яєць, пшениці, арахісу, деревних горіхів, риби, молюсків і кунжуту.

Крім того, що ці продукти високоалергенні самі собою, вони також часто входять до складу інших продуктів. Тому людям із харчовою алергією слід з особливою увагою читати етикетки. Про це розповідають «Здорові люди».

Коров'яче молоко. При алергії на молоко імунна система людини дуже гостро реагує на білки — казеїн і сироватку. Цей стан відрізняється від незносності молока, яке зумовлене ферментною недостатністю та нездатністю організму перетравлювати молочний цукор.

Алергія на білок коров'ячого молока — найпоширеніша харчова алергія у дітей. Однак приблизно половина з них переростає її до 5-річного віку.

Курячі яйця. У людей, які страждають на алергію на яйця, реакція може бути на яєчний білок, яєчний жовток або на те й інше. Близько 2,5 % усіх дітей страждають на алергію на яйця, що робить її другою за поширеністю харчовою алергією у дітей. Діагноз зазвичай ставиться у віці до 2 років. Як і у випадку з алергією на білок коров'ячого молока, алергію на яйця більшість дітей можуть перерости до підліткового віку.

Арахіс. Алергія на арахіс часто викликає дуже гостру реакцію з важкими проявами, що іноді становлять небезпеку для життя. Статистично частота анафілаксій при алергії на арахіс вища, ніж при алергії на молоко, яйця чи пшеницю.

Арахіс належить до сімейства бобових, до якого належать також соєві боби, горох, сочевиця та квасоля. Білок в арахісі аналогічний білку в деревних горіхах — кеш’ю, пекані, фундуку, мигдалі, фісташках, волоському горісі. Тому якщо у вас є алергія на арахіс, із більшою ймовірністю буде і алергія на деревні горіхи, і навпаки. Так, близько 25-40 % людей з алергією на арахіс також мають алергію на деревні горіхи.

Арахіс — один із найпоширеніших високоалергенних продуктів. Навіть невелика кількість арахісового білка може спричинити потужну алергічну реакцію, тому важливо уважно читати етикетки.

У більшості людей алергія на арахіс зберігається протягом усього життя.

Соєві боби. Люди, які страждають на алергію на сою, реагують на білки соєвих бобів. Як правило, йдеться про алергічні реакції легень. Але, як і за будь-якої харчової алергії, іноді можливі важкі, небезпечні життя стану.

Оскільки соя є основним продуктом багатьох популярних вегетаріанських страв, особливо тих, які включають тофу, вегетаріанцям з алергією на сою доведеться покладатися інші джерела білка.

Пшениця. Алергія на пшеницю спричинена алергічною реакцією на білок пшениці. Іноді її плутають із целіакією, хоча це два різні захворювання. Целіакія — аутоімунне захворювання, при якому вживання глютену може спричинити пошкодження тонкої кишки. При алергії можливість вживати продукти, що містять глютен, за певних умов зберігається.

Алергія на пшеницю часто зустрічається у дітей і рідко у дорослих. У деяких дітей, які страждають на алергію на пшеницю, надмірна імунна реакція виникає й на інші злаки. Тому обов'язково треба радитися з алергологом, чи можна замінити пшеницю іншими видами зернових — ячменем, житом, наприклад — аби покрити потреби в харчуванні.

Риба. При алергії на рибу патологічну імунну реакцію викликають білки плавникової риби, наприклад тунця, тріски, палтуса, лосося. Алергія на рибу відрізняється від алергії на молюсків, тому у людини з алергією на рибу може бути алергії на молюсків. І навпаки.

Алергічна реакція зазвичай виникає при вживанні риби, та в деяких людей симптоми виникають навіть після дотику до неї або при вдиханні парів під час приготування риби.

Алергія на рибу однаково може розвинутись як у дитинстві, так і в дорослому віці й зазвичай зберігається протягом усього життя.

Можлива алергія лише на один вид риби. Лосось, тунець і палтус вважаються найбільш алергенними. Проте все одно необхідно зберігати пильність. Більша половина людей, які страждають на алергію на один вид риби, має велику сприйнятливість і до інших видів.

Молюски. Існують різні типи молюсків: ракоподібні (креветки, краби, лангусти, омари) та м'якотілі (устриці, мідії, морські гребінці, кальмари, восьминоги, каракатиці).

Алергічні реакції зазвичай викликаються ракоподібними та мають тенденцію бути важкими аж до анафілаксії. Реакція зазвичай виникає при вживанні молюсків, але вона також може бути викликана дотиком до них або вдиханням пари від приготування молюсків. Алергія на молюсків зустрічається у дорослих частіше, ніж у дітей, причому близько 60 % уперше реагують у дорослому віці. Алергія на молюсків, як правило, зберігається на все життя.

Крім того, до сильних харчових алергенів також належать мед, шоколад, цитрусові, а також томати та готові копчені м'ясні продукти.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.