Догори
Дати відгук

Лікарі розповіли, як уберегтися від раку шийки матки

В Україні цю процедуру поки не можна зробити безкоштовно. Однак проблема не тільки в цьому. Лише 10 % знають про це щеплення та розуміють, навіщо воно потрібне.

2 хв на прочитання26 Січня 2021, 12:36
Поділитись:

Щорічно реєструється понад 600 тисяч нових випадків раки шийки матки. В основному це країни із середнім і низьким рівнем доходу, та й у розвинених країнах ця проблема повсюдна. Про те, чи можна захиститися від цієї хвороби розповідають онкогінекологи.

«За останній рік у Росії було зареєстровано понад 18 тисяч нових випадків захворювання на рак шийки матки. Це дуже велика цифра. І, на жаль, йде тенденція до омолодження цього виду хвороби. Основна причина онкології шийки матки — це вірус папіломи людини. І мало хто знає, що від цього можна зробити щеплення, тим самим максимально убезпечивши себе», — йдеться у повідомленні.

За словами лікаря, вакцина від ВПЛ існує давно та діє ефективно. Найкраще робити щеплення в ранньому віці.

Ідеальним варіантом вакцинації від вірусу папіломи людини є проведення процедури до статевого дозрівання людини. Однак цілком успішно можна робити це щеплення і до 40 років.

В Україні цю процедуру поки не можна зробити безкоштовно. Однак проблема не тільки в цьому. Лише 10 % знають про це щеплення та розуміють, навіщо воно потрібне.

У своєму інтерв’ю GreenPost  акушер-гінеколог, мамолог Юрій Марченко розповів про те, що в Японії розповсюдження та виявлення раку молочної залози дуже високе, але смертність від цієї хвороби найнижча у світі — менше 1 %.

«У японців рак молочної залози скрізь і всюди, його дуже багато — Фукусіма, ядерна держава, мирний атом у кожній хаті тощо. Але в них там скринінг поставлений на дуже високий рівень, і вони рак знаходять ледь не в зачатку. Кіберножем пройшлись — і все…» — розповідає мамолог. Лікар наголошує: крім способу життя, обстеження, самообстеження та скринінги мають дуже велике значення.

Якщо по жіночій лінії в родині була онкопатологія молочної залози, то Юрій Марченко радить  пройти обстеження — здати кров на два показники, щоб дізнатися, чи є мутації в цих генах. Їх є сенс здавати через півроку після настання менструації.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Укренерго анонсувало графіки обмеження потужності
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитаннягодина тому
Всеукраїнська акція Дуби Шевченка єднають Україну
На Черкащині розпочато всеукраїнську акцію «Дуби Шевченка єднають Україну»
1 хв на прочитання2 години тому
З Сулинського заказника вилучено 1,5 кілометри сіток
З Сулинського заказника вилучено 1,5 кілометри сіток
1 хв на прочитання3 години тому
Рецепт ідеальної випічки Паска Великдень
Як приготувати найсмачнішу паску: рецепт пухкої та ідеальної випічки
2 хв на прочитання5 годин тому
Відбулася зустріч робочої групи GREEN Action Task Force: обоворено створення Платформи дій щодо Зеленого відновлення України
2 хв на прочитання7 годин тому
Смачний чизкейк за перевіреним рецептом: готуємо просто та швидко
1 хв на прочитання7 годин тому
Мінагрополітики прогнозує цьогорічний врожай зернових та олійних культур близько 74 млн тонн
2 хв на прочитання8 годин тому
Китів та дельфінів у Тихому океані офіційно визнали «юридичними особами»: це сприятиме захисту морських ссавців
2 хв на прочитання9 годин тому