Догори
Дати відгук

Чому виникає рак молочної залози? Шість основних причин

І половина з них залежить від самої жінки

7 хв на прочитання13 Жовтня 2020, 17:50
Поділитись:

13 жовтня відзначають Усесвітній день боротьби з раком молочної залози. Для України, де традиційно онкозахворювання лідирують серед причин смертності, це питання дуже актуальне. Кому загрожує діагноз «рак молочної залози» і як цьому можна запобігти? На запитання GreenPost відповів Юрій Марченко – акушер-гінеколог, мамолог.

– Яка динаміка захворюваності на рак молочної залози в Україні?

– Насамперед і в Україні, і в світі рак молочної залози дуже помолодшав, і це одна з дуже поширених онкопатологій у жінок. Після раку шийки матки та раку яєчників, рак молочної залози стабільно займає третє місце, а в деяких регіонах друге.

Кількість випадків захворювання зросла, тому що поліпшилася діагностика: раніше жінки або не доживали раку молочної залози, або його неякісно діагностували.

Летальні випадки припадали на ускладнення, і вони фіксувалися: якщо жінка померла від ракової тромбоемболії, то писали «тромбоемболія легеневої артерії», і все. А першопричиною був рак молочної залози. Зараз же ми його краще діагностуємо, раніше виявляємо, відповідно і статистика підросла.

На противагу цьому є позитивний момент: за останні 10 років ми навчилися лікувати рак молочної залози, навчилися диференціювати гормонально залежні пухлини і лікувати їх за допомогою гормонів, а також різні імуногістохімічні варіанти пухлин – підбирати для них лікування, що дає позитивний ефект і більший відсоток п'ятирічної виживаності (в онкології є такий критерій). Раніше це був не такий великий відсоток, та зараз він становить 6-7 із 10 жінок (також залежно від регіону).

– Які чинники впливають на захворюваність?

– Чому виникає рак молочної залози? Перше – це спадковість. Тому лікарі завжди ставлять питання, чи були проблеми з молочною залозою у мами, бабусі, сестри, тітки, прабабусі. По жіночій лінії спадковість висока. Зараз є аналіз визначення схильності до мутації в генах, які кодують рак молочної залози. Вони називаються BSCа.1 та BSCа.2. Ці два гени від ступеня мутації залежно можуть викликати рак молочної залози. Що вища мутація, то вища ймовірність захворіти на рак молочної  залози.

Впливають також шкідливі чинники: шкідливе виробництво, робота з хімією, випромінювачами, радіацією.

Можуть спричиняти рак молочної залози і гормональні проблеми.

Дуже важливий також спосіб життя жінки.

Окремо слід сказати про шкідливі звички: тютюнокуріння, вживання наркотичних речовин… Науковці говорять про той же айкос, кальян, лайтові цигарки або їхню альтернативу. Поки що наукового підтвердження, щоб можна було послатися на ВООЗ абощо, ще нема, але ми звертаємо на це увагу.

Ще у цьому списку нереалізоване материнство. Є відсоток жінок у популяції, які не народжували й не годували груддю. Якщо жінка народила і через день-два покинула годування чи молоко зникло, більша ймовірність проблем із боку запальних процесів, а не з онкопатологій.

– Що жінка може зробити для профілактики раку молочної залози?

– Передусім це самообстеження + спостереження лікаря. Якщо по жіночій лінії у родині була онкопатологія молочної залози, то потрібно  пройти обстеження – здати кров на ці два показники, щоб дізнатися, чи є мутації в цих генах. Їх є сенс здавати через півроку після настання менструації.

Окрім того, кожна мама має навчитися сама і навчити доньку самообстежувати молочну залозу. Підліток, а далі майбутня жінка має знати свою молочну залозу на типовість. Не потрібно заглиблюватися в складнощі, як лікарі, які оцінюють шкіру, підшкірно-жирову клітковину тощо. Достатньо просто знати, як виглядає молочна залоза перед менструацією, після менструації, коли наливається, які відчуття під час ПМС. Якщо дівчина обстежує себе регулярно, у неї формується тактильна пам’ять – пальчики запам’ятали, і далі все відбувається на автоматі: під час душу теплою мильною рукою пройшлися по молочній залозі, раз-раз – усе так, як місяць-дві-півроку тому, от і добре. Раз на два три місяці потрібно оглядати груди на симетрію: розмір, колір пиптиків та ореоли мають бути однакові. Бувають молочні залози асиметричні від природи – це індивідуальні особливості, і тому для цієї конкретної дівчини чи жінки це типово. А якщо груди були однакові, а тепер одна побільшала чи пиптик почав дивитися в інший бік, це привід звернутися до лікаря.

Окрім того, раз на рік дівчата мають робити УЗД молочної залози, щоб виявити зміни. Нестерпний біль перед менструацією більше ніж 5 днів, який погіршує якість життя, – це теж показ для візиту до лікаря.

Робити це варто всім. Група ризику якраз і виявляється під час такого скринінгового обстеження. Є група, яка приходить до лікаря частіше – 2 чи 3 рази на рік. Якщо є доброякісні зміни в молочних залозах, лікар визначає, як часто жінка має приходити для контролю.

Спосіб життя має велике значення! Якість харчування, відпочинок, навантаження, стреси і дистреси… Бо якщо у жінки хронічне недосипання, синдром хронічної перевтоми, жінка постійно перебуває у дистресі – це підвищений кортизол, який вона заїдає простими цукрами чи якимись солодощами – це все пошкоджує ендотерій судин і протоки молочної залози. А якщо туди ще додається кава… Кава – це концентрат метилксантинів, які пошкоджують протоки молочних залоз, перекручуються, утворюючи дрібні кісти, мікрозапалення, а часом і повноцінні кісти та запалення, з яких починаються кістозні та фіброзні зміни, які приводять до доброякісних утворень – і до злоякісних, на жаль, також.

У 5-6 із 10 жінок за все життя спостерігається мастопатія, причому роками. Я не дуже люблю цей термін – це діагноз ні про що і ні для чого.

Колись я був на курсах в Естонії, і тамтешній мамолог мені поставив запитання: «Що ти бачиш на УЗД?» Я кажу: «Мастопатію». – «Мастопатія – це що? Це фізіологічний стан чи патологія, хвороба? Що слід робити при мастопатії?» – «Спостерігати». – «До якого моменту?» – «Доки щось не утвориться, доброякісне чи злоякісне». – «А сенс? Можливо, все-таки варто позначити це як хворобу і її лікувати?» У них немає такого діагнозу. Я теж намагаюся його не використовувати, але система іноді вимагає. Коли я пишу «фіброзні зміни» або «фіброзна хвороба», страхові компанії вимагають, щоб я називав це «мастопатія», бо інакше у них математика не складається.

У японців рак молочної залози скрізь і всюди, його дуже багато – Фукусіма, ядерна держава, мирний атом у кожній хаті і так далі. Але у них там скринінг поставлений на дуже високий рівень, і вони рак знаходять ледь не в зачатку. Кіберножем пройшлись – і все… А смертність від раку молочної залози у них менше 1%. Ось так: розповсюдження і виявлення високе, а смертність найнижча у світі. Тому, крім способу життя, обстеження, самообстеження і скринінги мають дуже велике значення.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Управління небезпечними відходами
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитаннягодина тому
Попередження про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитання3 години тому
Закон «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитання4 години тому
Салат із курячим філе
До Великоднього столу: соковитий салат із курячим філе
1 хв на прочитання5 годин тому
Що покласти у Великодній кошик та що краще лишити вдома: символізм продуктів, які несуть на освячення
4 хв на прочитання6 годин тому
Переробка та цифрові «паспорти продукції»: Європарламент схвалив нові правила екодизайну
2 хв на прочитання6 годин тому
Україну накрили «піщані» дощі: чи несуть вони загрозу
1 хв на прочитання7 годин тому
Просто та смачно: перевірений рецепт відмінних дерунів
1 хв на прочитання8 годин тому