- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- Кутя — як приготувати, щоби сподобалось усім
Кутя — як приготувати, щоби сподобалось усім
Краще не розмішувати всю пшеницю, щоб можна було відкоригувати смак.
Приготування куті — давня українська традиція, яку ми передаємо із покоління у покоління. Рецепти куті відрізняються в різних місцевостях. Є й інші нюанси в її приготуванні. Наприклад, багато залежить від меду — варто перевірити, чи він не гіркий. Кількість окропу залежить від того, наскільки рідку кутю ви полюбляєте.
Інгредієнти:
пшениця — 250 г;
мак — 200 г;
цукор — 100 г;
горіхи — 300 г (100 г — помолоти/перетерти);
мед — за смаком;
окріп — за смаком.
Приготування.
Пшеницю промити декілька разів, залити водою і залишити на декілька годин (якщо є час).
Потім злити цю воду із пшениці, залити чисту так, щоб накривала пшеницю мінімум на 1,5 — 2 см і варити під кришкою до готовності на малому вогні. За потреби можна доливати воду (окріп) у процесі готування, якщо вона випарується. Час приготування — доки не стане м’якою, орієнтовно мінімум 1 година.
Мак залити окропом, розмішати і злити цю воду — таким чином він помиється. Залити окропом і залишити під кришкою на 20 хв.
Злити воду з маку, перетерти у макітрі (ще поки мак гарячий) або ж у комбайні. Мак повинен пустити біле молочко і гарно розтертися. Потім додати цукру (половину ваги маку) і знову перетерти.
До готового маку додати горіхи (частково — подрібнені руками, частково — перемелені до дрібного), потім частину пшениці, 1-2 ложки меду й окріп.
Гарно перемішати кутю і покуштувати. А тепер додавати до смаку: якщо має бути солодше — більше меду, менш солодке — більше пшениці. Любите рідке — більше окропу.
У кожного свій смак, тому краще не розмішувати всю пшеницю, щоб можна було відкоригувати смак.
Також ми розповідали, що лише двоє з десяти набирають зайві кілограми за рахунок жиру, в інших це зайва рідина: як зняти набряки після застілля.