Догори
Дати відгук

Хліб і сир: гастрономічна пара, що святкує свою універсальність

15 листопада — день, коли поціновувачі смаку з усього світу відзначають «хліб + сир» як символ культури столу, простоти і смачної традиції.

5 хв на прочитаннягодина тому
Міжнародний день сиру і хліба Міжнародний день сиру і хліба
Поділитись:

 

Щороку 15 листопада відзначається Міжнародний день сиру і хліба (Cheese and Bread Day) — день, коли святкують давню гастрономічну комбінацію, яка супроводжує людство тисячоліттями. Хліб — символ життя, а сир — винахід людських рук і ферментації, разом вони стали частиною кухонь Європи, Близького Сходу, Центральної Азії та інших регіонів.

Історія обох продуктів сягає глибоко в минуле: хліб з’явився ще в неоліті, а сир — це винахід кочових і фермера-лазаври, які помітили, що молоко під дією ферментів перетворюється на тверду масу. Разом вони стали не просто їжею — символом щоденного столу, спільноти, гостинності.

У цей день нас не лише закликають насолоджуватися шматочком хліба з сиром, але й думати про витоки продуктів, традиційну рецептуру, секторальну підтримку фермерів і екологічність харчування. У багатьох країнах проходять фестивалі сиру й хліба, ярмарки локальних сортів, місцеві виробники презентують свої варіанти. В Україні все більше фермерських господарств пропонують сири з непастеризованого молока, хліб із закваски, і це свято — чудова нагода їх відвідати.

Міжнародний день сиру та хліба — це вшанування одного з найдавніших і найфундаментальніших кулінарних дуетів. Це день, коли люди насолоджуються вишуканим поєднанням солодкого і кислого, перетворюючи просте задоволення на витончену страву. Додавання гострого яблучного чатні чи солодкого томатного джему до сиру та хліба виводить звичні тости на новий кулінарний рівень.

Кулінарний тренд і домашній затишок

Завдяки розвитку соціальних мереж, особливо Instagram, сирні дошки та хлібні тарілки перетворилися на важливий тренд. Йдеться не лише про смаки, але й про вишукану презентацію, пише видання Дзвін.

З 2020 року, коли ресторани та кафе були закриті, багато людей звернулися до створення розкішних обідів та вечерь удома. Добре зібрана сирна дошка стала як заспокійливим засобом, так і полем для кулінарної творчості.

Міжнародний день сиру і хліба — це свідчення нашої любові до цих фундаментальних елементів кухні. Це час для відкриття нових смаків, насолоди комфортом знайомих страв та радості спільного прийому їжі.

Цікаві факти про сир

В епоху Відродження в Європі сир помилково вважали шкідливим для здоров'я, і лише у XVIII столітті цей міф був розвінчаний.

Підрахувати кількість сортів сиру у світі неможливо. У Франції та Італії їх налічується приблизно по 500. Художник Сальвадор Далі вважав, що країна, де не виробляється хоча б 50 сортів сиру і стільки ж гарного вина, "дійшла до ручки".

Отвори в багатьох сортах сиру утворюються через вуглекислоту, яка скупчується в мікропорожнечах продукту. Від хімічного складу газу залежить і розмір дірок (наприклад, у швейцарському сирі "Емменталь" вони можуть досягати двох сантиметрів).

Греція є світовим лідером за споживанням сиру на душу населення — в середньому кожен грек з'їдає близько 27 кілограмів сиру на рік. Франція трохи поступається з 24 кілограмами.

Італійський "Пармезан" (парміджано-реджано) називають королем сирів. Термін його дозрівання сягає кількох років. Корови, з молока яких його готують, можуть їсти лише натуральну траву й сіно, будь-які кормові добавки заборонені. Італійські банки навіть видають кредити фермерам під заставу цього елітного сиру.

На півночі Швеції виробляють унікальний сир із молока лосів. Через обмеженість надоїв, вартість одного кілограма може досягати 1 000 доларів.

Французький сировар Андре Симон витратив 17 років на складання грандіозного літературного трактату "Про сирну справу", де докладно описав технологію приготування 839 сортів сиру.

Винайдений у Шотландії як спосіб "відродження" зіпсованого сиру шляхом додавання олії та соди і підігрівання на водяній бані.

Британська компанія Long Clawson Dairy виробляє найдорожчий сир у Великій Британії, до складу якого входять золоті пластівці.

Французький сир "Епуас" має настільки різкий запах, що його заборонено перевозити у громадському транспорті. Цей сорт, який дуже любив імператор Наполеон Бонапарт, був врятований від зникнення у 1968 році завдяки спеціальній "Профспілці захисту епуасу".

Цікаві факти про хліб

У середньому людина з'їдає за все життя близько 7 тонн хліба та 35 тисяч булочок. Щодня людство споживає понад 9 мільйонів буханців.

За свідченнями археологів, перший хліб (понад 7 тисяч років тому) випікали не зі злаків, а з жолудів.

З давніх-давен ячмінне зерно було однією з найдавніших одиниць виміру. Наприклад, дюйм в англосаксонській системі дорівнює трьом ячмінним зерняткам.

У Стародавньому Римі раб, який умів пекти хліб, коштував у десять разів дорожче за вправного гладіатора. У Візантії пекарі не обкладалися державними повинностями, але за низьку якість хліба могли бути суворо покарані.

У середні віки в Європі черстві шматки хліба використовувалися замість тарілок. Після обіду хліб, що просочився їжею, з'їдали або віддавали тваринам.

Відомий булочник, щоб приховати потрапляння таргана в тісто, з'їв його, заявивши, що це родзинка. Пізніше він справді почав додавати родзинки у булочки.

"Король" фастфуду був винайдений графом Сендвічем, який був настільки захоплений іграми, що звелів приносити йому їжу між двома шматками хліба, щоб не бруднити пальці.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро