Догори
Дати відгук

Хибні новизна та різноманітність: експерт пояснює, чому нове найчастіше гірше за старе

Фейки та треш поширюються на порядки швидше за корисну інформацію.

4 хв на прочитання01 Березня 2024, 14:21
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Незнайомка цікавіша за знайому, новий автор цікавіший за вже відомого, нова цукерка привабливіша за стару. Потрапляючи в пастку хибного розмаїття, використовуючи потяг до новизни, ми стаємо не дослідниками, а радше щурами, які нескінченно натискають важіль, щоб отримати більше стимуляції дофамінових центрів у мозку. Кандидат медичних наук, автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров’я Андрій Біловешкін розповідає про пастку новизни, про те, що нове найчастіше гірше, ніж старе, на прикладі їжі, сексу й інформації.

Потяг і секс. Ефект Куліджа — це вплив різноманітності та новизни, коли нове здається привабливішим за звичне. Біологічно це підвищення сексуальної активності у присутності готової до запліднення самиці, яку мозок сприймає як унікальну можливість. Найбільш привабливі незнайомки. Цікаво, що коли чоловік бачить фото жінки лише вдруге, він сприймає її як менш привабливу. Прагнення до новизни (як у секс-адикції чи порно-залежності) перетворюється на сексуальну залежність, призводить до гіперстимуляції та вигоряння. Людина перестає отримувати задоволення від нормальних стимулів та людей і ковзає до патології.

Апетит і переїдання. Ми переїдаємо різноманітною їжею, проте схильні зменшувати споживання одноманітної. Різноманітність переробленої та калорійної їжі лише збільшує переїдання — це ефект шведського столу (smörgåsbord effect). Велика кількість різних смачних страв за одним столом — це серйозна проблема. Що різноманітніша їжа на столі, то більше ми їмо. Для організму висококалорійні продукти — рідкість у природі, тому він прагне з'їсти їх на користь. Виробники роблять із цукру та борошна сотні різноманітних різнокольорових, різних смаків і запахів, продуктів, стимулюючи інтерес до них, використовуючи ефект різноманітності. Використовуйте одноманітність щодо висококалорійних страв — не більше однієї на їду.

Допитливість і думскролінг. Ефект залипання в соціальних мережах — алгоритми втрачають нашу увагу, стимулюючи різноманітністю та псевдокорисною інформацією. Наш мозок прагне дізнаватися про нове, важливе для виживання. Найважливіша — це інформація про загрози та підтримання соціального статусу. Тому замість того, щоб отримувати користь, ми лише заряджаємося ворожістю в племінних війнах і гіперстимулюємо мигдалину в нескінченному потоці поганих новин і фейків (фейки та треш поширюються на порядки швидше за корисну інформацію). Надлишок інформації призводить до ізоляції, зниження настрою, пасивності, підвищення стресу, погіршення якості рішень. Стрічки соціальних мереж спрямовані лише на нескінченне поглинання вашої уваги.

Що робити? Андрій Біловешкін радить замінити хибне розмаїття істинним. Наприклад, використовувати різноманітність для низькокалорійних і корисних страв.

«Чотири види водоростей, три види горіхів, п'ять видів бобових, десять видів зелені, два десятки спецій. Щодо овочів і фруктів — принцип «райдуги», більше різних видів. Так овочі не будуть приїдатись і ви їх із задоволенням з'їсте. Використовуйте різноманітність спільного досвіду з чоловіком, починаючи від активностей і закінчуючи різноманітним сексом. У споживанні інформації використовуйте кілька якісних джерел, аби перевіряти ще одну ідею чи вивчити одне явище всебічно», — рекомендує експерт.

Він наголошує, що справжня різноманітність — це те, що зміцнює ваше тіло, вашу психіку, ваші стосунки і робить вас сильнішими. Натомість хибна різноманітність — це гонка наркомана за ще однією дозою, яка руйнує вас.

«Справжня різноманітність у житті — це збагачене середовище. Вона включає візуальні, соціальні, рухові, і безліч інших різноманітних стимулів, дає можливість контролю та широкої участі в житті суспільства, вивчати, взаємодіяти, отримувати зворотний зв'язок, містить багато можливостей. Естетика, друзі, дозвілля, робота, гідні виклики — це лікує без перебільшення. Збагачене середовище виліковує ожиріння, залежності, і навіть здатне уповільнити швидкість росту пухлин та продовжити життя», — говорить науковець.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитанняВчора