Догори
Дати відгук

Гольфстрім став повільніше на 15% — вчені

За останні сто років Гольфстрім став повільніше на 15%

3 хв на прочитання28 Лютого 2021, 10:45
Гольфстрім сповільнився до рекордних за останнє тисячоліття значеньза останні сто років Гольфстрім сповільнився до рекордних за останнє тисячоліття значеньза останні сто років
Поділитись:

Гольфстрім — тепла морська течія в Атлантичному океані, сповільнюється, переносячи в Північну Америку та Європу все менше теплої води. Саме Гольфстрім забезпечує м'який клімат на північному заході Європи.

Вчені заявили про значну зміну в системі атлантичної течії Гольфстрім, що, в тому числі несе тепло до Європи, повідомляє Financial Times, посилаючись на опубліковані дослідження.

Науковці мають на увазі не тільки течію уздовж східного узбережжя Північної Америки, але і всю пов'язану з ним систему атлантичних течій, що зачіпають північно-західне узбережжя Африки, Західну Європу, Скандинавію, Баренцове море, Північний Льодовитий океан.

Фахівці кажуть,  сповільнення течії  пов'язано із загальною, глобальною зміною клімату на Землі. Стефан Рамсторф з Потсдамського інституту досліджень впливу клімату вважає, що причина полягає в антропогенному впливі на природу.

«Це, ймовірно, викликано нашими викидами парникових газів, тому що іншого правдоподібного пояснення цьому уповільнення немає. Саме це передбачали кліматичні моделі протягом десятиліть », - заявив Рамсторф.

Гольфстрім сповільнився до рекордних за останнє тисячоліття значеньза останні сто років

На думку дослідника, за останні сто років Гольфстрім став повільніше на 15%. Це вже вплинуло на погоду, - призвело до більш частої спеки на півдні Європи. Він стурбований уповільненням течії, оскільки при продовженні цього процесу циркуляція мас води, що формують клімат в обох півкулях, може повністю дестабілізуватися.

Океанограф Британської Антарктичної служби Ендрю Мейерс зазначив, що до початку антропогенного впливу на клімат загальна система Гольфстріму була більш стабільною. Зараз на неї чинять значний вплив танення льоду в Гренландії, збільшення кількості опадів в Північній Америці.

 Вчені відзначають, що швидкість Гольфстріму зменшувалася всі останні 150 років, а сьогодні досягла більш ніж півторатисячолітня мінімуму.

Довідково:

Гольфстрі́м (англ. Gulf Stream) — тепла морська течія в північній частині Атлантичного океану. Разом із північним продовженням у європейському напрямку, Північно-Атлантичною течією, є могутнім теплим океанським потоком. Течія є величезним океанічним конвеєром, що транспортує тепло з екваторіальних районів до півночі. Завдяки Гольфстріму відбувається потужна циркуляція води: теплої — на північ, а холодної — на південь. Теплі води з району екватора доходять майже до самого Полярного кола, по дорозі віддаючи своє тепло.

Нагадаємо, у світі стало більше аномалій. Так у США від морозів гинуть люди, а у Німеччині — зафіксовано одразу декілька температурних рекордів з потепління.

До слова, аномалії також спостерігаються і в Україні. Так, на Одещині під снігом вже розцвіли рідкісні квіти, а на Закарпатті — перші підсніжники (фото).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Створення Платформи дій щодо Зеленого відновлення України
Відбулася зустріч робочої групи GREEN Action Task Force: обоворено створення Платформи дій щодо Зеленого відновлення України
2 хв на прочитаннягодина тому
Китів та дельфінів у Тихому океані офіційно визнали «юридичними особами»: це сприятиме захисту морських ссавців
2 хв на прочитання3 години тому
Зображення згенероване ШІ
Рослини кам'янистого саду (ФОТО)
2 хв на прочитання4 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Лілійник — невибагливий, проте дуже привабливий елемент садового ландшафту (ФОТО)
1 хв на прочитання11 годин тому
Азербайджан готовий підтримувати достойну участь України у Кліматичному саміті СОР29 в Баку
2 хв на прочитанняВчора
Земельні махінації на 3,3 млн грн: на Житомирщині перед судом постане держреєстраторка
1 хв на прочитанняВчора
Йде циклон із Скандинавії: Буковину уже засипало снігом (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
ЮНЕСКО збільшило охоронну зону об'єктів всесвітньої спадщини в Одесі
1 хв на прочитанняВчора