Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Відео
  • Експертка розказала, яку воду пити і як перевірити її якість в домашніх умовах (ВІДЕО)

Експертка розказала, яку воду пити і як перевірити її якість в домашніх умовах (ВІДЕО)

21:23
Поділитись:

Найбільше часу триває тест на вміст нітратів.

Експертка з якості води із громадської організації «Екодія» Анна Даниляк розповіла, чим перевірити якість води вдома. Розібратися в тому, яку воду варто вживати — з бювету, з-під крана, з-під фільтра чи куплену у пляшці — вона допомогла у студії «Суспільного».

За словами Даниляк, є багато варіантів перевірити якість води вдома — від максимально простих, як-от смужки тестів, до більш складних, наприклад, крапельних порошкових реагентів. Процедура вимірювання останніми трохи складніша й триваліша, але й результат, відповідно, точніший, зазначила експертка. Вона додала, що ці реагенти доступні кожному.

Даниляк також підтвердила, що замороження води з-під крана, коли вона не надто брудна, трохи допомагає очистити її, але цей метод, як найпростіший, не вирізняється великою ефективністю.

Під час використання реагентів для перевірки стану води її колір змінюється, найбільше часу триває тест на вміст нітратів (до 15 хвилин), перевірити воду на фосфати можна за декілька хвилин. Спершу до води треба додати порошковий реагент, збовтати, а тоді — додати реагент у рідкому стані (п’ять крапель).

Водночас часто для очищення води вдома використовують різні види фільтрів, наприклад соляний фільтр і зворотний осмос.

До слова, на Івано-Франківщині браконьєри полюють за червонокнижними птахами (ФОТО).