Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Відео
  • Екоцид на Вінниччині: відстійники із хімікатами, які піняться — за 2 км від містечка (ВІДЕО, ФОТО)

Екоцид на Вінниччині: відстійники із хімікатами, які піняться — за 2 км від містечка (ВІДЕО, ФОТО)

4:30
Поділитись:

Нині відкрито кримінальне провадження за неналежну утилізацію хімічних відходів.

У Вінницькій області назріває екологічна катастрофа. Тут працівники СБУ виявили  у полі поблизу населених пунктів приблизно 10 тисяч тонн відходів переробки гліцерину. Сім котлованів із рідиною, яка піниться, навколо пакети зі сміттям і неприємний запах. Все це за два кілометри від Калинівки, йдеться у сюжеті Суспільного. 

На площі майже 2 гектарів розташовані  відстійники із хімікатами, які сюди зливає одне з калинівських підприємств із переробки гліцерину. Розташований завод у центрі Калинівки, відходи утилізують за межами населеного пункту, — каже заступник міського голови Олександр Щьов. Додає, працює підприємство легально. Дозволи на захоронення у них є. Місце під відстійники виграли на аукціоні.

Щьов додає, гліцерин на завод привозять із за-кордону. Така співпраця триває 2,5 роки. Два тижні тому на підприємстві слідчі СБУ провели обшуки. За словами слідчого Олександра Панченка, виявили низку порушень.

«Такі відходи у великій кількості захоронювали у непристосованих для цього місцях, підприємство не отримувало дозволу на операції поводження з відходами, не оформляли паспорт на місця видалення та зберігання відходів, таким чином ні компетентними органами, ні правоохоронцями не контролювалося склад відходів, їх кількість і небезпечність», — розповідає Олександр Панченко.

Обсяги захоронених відходів нині ще встановлюють. Кримінальне провадження відкрито за статтею «Екоцид», тобто масове знищення рослинного або тваринного світу, отруєння атмосфери або водних ресурсів, а також дії, що можуть спричинити екологічну катастрофу.

Таке порушення карається позбавленням волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років. Досудове розслідування триває.

Додамо, іноземне судно забруднило внутрішні води України тоннами пальмової олії.