Догори
Дати відгук

Чим небезпечний високий пульс і як його знизити негайно

Не завжди підвищений пульс — це лише відчуття нестачі повітря, він може свідчити про наближення інфаркту, інсульту тощо.

3 хв на прочитання20 Квітня 2022, 18:28
Чим небезпечний високий пульс і як його знизити негайно Чим небезпечний високий пульс і як його знизити негайно
Поділитись:

Пульс — це скорочення стінок судин у відповідь на те, що серце виштовхує в них порцію крові. Грубо кажучи, це показник того, як часто б'ється серце. Лайфхакер розповідає, який пульс вважається високим і як можна швидко нормалізувати ситуацію.

У нормі у дорослої людини пульс становить від 60 до 100 ударів за хвилину.

Розкид великий, тому що частота серцевих скорочень (ЧСС) змінюється протягом дня. Від навантаження вона росте, у спокої знижується. Це логічно, адже якщо ми активні, то нашим клітинам потрібно більше кисню. А його, своєю чергою, приносить кров. Тому серце і прискорюється, щоб кожна клітина могла дихати.

Але іноді серцебиття виходить за межі розумного. Раптове зростання пульсу вище 100 ударів на хвилину називається тахікардією. Коли серце скорочується дуже часто, воно не встигає наповнитися кров'ю, а отже, з кожним ударом відправляє в організм недостатньо кисню. Тобто не виконує основне завдання.

Таке трапляється при стресі чи тривозі, а коли людина заспокоюється, пульс приходить у норму. Це фізіологічний варіант тахікардії. Але іноді причиною підвищення ЧСС бувають захворювання. Це патологія, з якою має розбиратися лікар-кардіолог.

Відстежити пульс можна самостійно або за допомогою будь-яких пульсометрів.

Зазвичай підвищений пульс не становить небезпеки, але може викликати небажані симптоми: відчуття нестачі повітря, неприємні відчуття в грудях, запаморочення.

Однак якщо серцебиття часто сягає 120 ударів за хвилину без видимих ​​приводів (тобто в стані спокою), це сигналізує про неполадки в організмі. Як правило, причина постійних нападів тахікардії — нерегулярний серцевий ритм. Такий стан називається аритмією. При ній неправильно передаються електричні сигнали в серці. Тахіаритмії бувають різними, деякі можуть призвести до серйозних наслідків, аж до інфарктів, інсультів та зупинки серця.

Якщо пульс зашкалює через переживання або активність, є кілька способів знизити його:

  • Для початку — сповільнитися. Якщо ви біжите — перейдіть на крок. Якщо стоїте — краще сісти чи лягти.
  • Забезпечити доступ повітря: розстебнути одяг, що стискає, відчинити кватирку в кімнаті.
  • Виконати дихальні вправи. У розслабленій позі зробіть спокійний повільний вдих. Для самодопомоги рахуйте від 1 до 5. Потім, не затримуючи дихання, повільно видихніть, рахуючи від 5 до 1. Можливо, спочатку вийде дійти лише до 3 — це нормально. Продовжуйте повільно дихати протягом 3-5 хвилин.
  • Вмитися прохолодною водою. Можна навіть трохи потримати долоні у прохолодній (не крижаній!) воді.

Важливо: негайно звертайтеся до лікарні або викликайте швидку, якщо ЧСС не знижується протягом півгодини, є біль у грудях та труднощі з диханням, пульс досягає 200 ударів на хвилину або людина втрачає свідомість.

Також ми розповідали, як зрозуміти, що болить саме серце.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.