Догори
Дати відгук

Альтернатива соняшниковій олії є, причому не одна: з чого і як можна вибирати

Кухарі в різних країнах дають різні поради з цього приводу.

3 хв на прочитання05 Травня 2022, 22:46
Поділитись:

Соняшникова олія має не найкращу репутацію, але, як казав класик, яка розумная цьому альтернатива? Кухарі в різних країнах дають свої відповіді на це запитання. Їх зібрав Alexus.

Італійські, іспанські та грецькі кухарі найчастіше використовують для готування оливкову оліюПов’язано це переважно з тим, що в Середземномор’ї росте велика кількість оливкових дерев.

Утім, оливкова олія дійсно корисний і дієтичний продукт. У ньому містяться мононенасичені жирні кислоти, зокрема олеїнова кислота, яка, на думку науковців, знижує рівень «поганого» холестерину.

Але не варто думати, що оливкова олія — найцінніша з рослинних: вона поступається олії льону за вмістом омега-3-ненасичених жирних кислот.

Найчастіше оливкова олія використовується для заправки салатів, приготування соусів. Однак на оливковій олії цілком можна смажити, на відміну, наприклад, від лляної олії, яку рекомендовано використовувати тільки в холодному вигляді — додавати в каші, салати.

В оливкової олії відносно висока температура згоряння (близько 190°С), відповідно вона цілком підійде для смаження.

В українській кухні традиційно популярне сало. У його складі:

  • 50 % мононенасичені жири;
  • 40 % насичені;
  • 10 % поліненасичені.

З мононенасичених кислот переважає олеїнова — та сама сполука, яка наявна в жирі оливок і довела свою стійкість при нагріванні і користь здоров’ю.

До складу свинячого сала також входить з’єднання фосфатидилхолін, властивості якого схожі на вплив вітаміну Е. Це антиоксидант, який може захистити молекули жирних кислот від окислення. Тому готувати на свинячому салі можна.

В азійській кухні найпопулярніша соєва олія. Вона містить 50-60 % поліненасичених жирних кислот і має високу точку димлення, а отже, чудово підходить для смаження і високих температур. Окрім того, вживання цього виду олії позитивно позначається на нервовій системі людини.

Соєва олія використовується для обсмажування овочів, креветок, риби і навіть м’яса, надає стравам цікавий тонкий смак.

У Китаї також популярне смаження у техніці стір-фрай — коли кухар обсмажує продукти в розпеченій олії дуже швидко, постійно помішуючи. Для такої техніки обжарювання найчастіше азійські кухарі використовують арахісове масло. В арахісового масла висока точка димлення, тому воно підходить навіть для смаження у фритюрі і майже не вигоряє. Зручне арахісове масло тим, що витрачається його для смаження в чотири рази менше. Але не варто забувати, що арахісове масло має яскраво виражений запах і смак і може бути сильним алергеном.

У французькій кухні популярна кукурудзяна олія. Як і соняшникова, кукурудзяна олія буває двох видів. Нерафінована не підходить для смаження через високий вміст домішок і низьку точку димлення, також вважається, що в такому продукті містяться пестициди, які неминуче використовуються при вирощуванні кукурудзи в промислових масштабах.

Рафінована олія виробляється двома способами: пресовим і екстракційним. Така олія буває двох видів: рафінована дезодорована марки Д (для виробництва продуктів дитячого і дієтичного харчування) та рафінована дезодорована марки П (для поставки в торговельну мережу та на підприємства громадського харчування). Відрізняються вони якістю очищення від хімічних розчинників.

Також ми розповідали, як вибрати найкращу олію, щоб смажити без шкоди для здоров’я.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Прорив у медицині: створено універсальну протиотруту від укусів змій. Фото ілюстративне
Імунологи створили універсальну протиотруту від укусів отруйних змій на основі крові "людини-імунітету"
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне / Reuters
У Німеччині пасажирський літак опинився без керування на висоті 10 тисяч метрів
1 хв на прочитанняВчора
Алкоголь та артеріальний тиск: правда та міфи. Фото з відкритих джерел
Як алкоголь впливає на тиск: від короткочасного підвищення до хронічної гіпертонії
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Українці за кордоном можуть пройти оцінку для підтвердження інвалідності
2 хв на прочитанняВчора
Похибки глюкометра: коли цифри брешуть і як їх зрозуміти
3 хв на прочитанняВчора
Міжнародний день вакцини проти ВІЛ: огляд сучасних розробок
4 хв на прочитанняВчора
Виявлено зв'язок між інгредієнтом популярних напоїв та ризиком раку крові - дослідження
3 хв на прочитання17 Травня 2025
У Саудівській Аравії відкрилася перша у світі клініка, де діагнози ставить штучний інтелект
4 хв на прочитання17 Травня 2025
Більше з GreenPost
Зображення згенеровано ШІ
Озеленення дахів — тренд 2025 року: як перетворити міське житло та присадибну ділянку на зелену оазу
3 хв на прочитання2 години тому
Фото: Рixabay
Достатньо, аби забезпечити домогосподарства газом на 3,5 роки: Туреччина виявила нові запаси газу у Чорному морі
1 хв на прочитання3 години тому
Вирощуємо цибулю правильно: секрети щедрого врожаю. Фото ілюстративне
Скільки разів можна садити цибулю на одному місці: поради для гарного врожаю
1 хв на прочитанняВчора
Астрологічний прогноз на 19 травня 2025 року. Фото з відкритих джерел
Астрологічний прогноз на 19 травня 2025 року
6 хв на прочитанняВчора
Львів стане першим містом в Україні з повноцінним 5G-зв'язком
2 хв на прочитанняВчора
"Укрнафта" отримала право на розробку Олеської газової ділянки, яка раніше належала Chevron
1 хв на прочитанняВчора
Австрія перемогла на Євробаченні-2025, Україна – дев'ята
1 хв на прочитанняВчора
На Житомирщині запрацювало найбільше в Україні підприємство з переробки промислових конопель
2 хв на прочитанняВчора