Догори
Дати відгук

Альтернатива соняшниковій олії є, причому не одна: з чого і як можна вибирати

Кухарі в різних країнах дають різні поради з цього приводу.

3 хв на прочитання05 Травня 2022, 22:46
Поділитись:

Соняшникова олія має не найкращу репутацію, але, як казав класик, яка розумная цьому альтернатива? Кухарі в різних країнах дають свої відповіді на це запитання. Їх зібрав Alexus.

Італійські, іспанські та грецькі кухарі найчастіше використовують для готування оливкову оліюПов’язано це переважно з тим, що в Середземномор’ї росте велика кількість оливкових дерев.

Утім, оливкова олія дійсно корисний і дієтичний продукт. У ньому містяться мононенасичені жирні кислоти, зокрема олеїнова кислота, яка, на думку науковців, знижує рівень «поганого» холестерину.

Але не варто думати, що оливкова олія — найцінніша з рослинних: вона поступається олії льону за вмістом омега-3-ненасичених жирних кислот.

Найчастіше оливкова олія використовується для заправки салатів, приготування соусів. Однак на оливковій олії цілком можна смажити, на відміну, наприклад, від лляної олії, яку рекомендовано використовувати тільки в холодному вигляді — додавати в каші, салати.

В оливкової олії відносно висока температура згоряння (близько 190°С), відповідно вона цілком підійде для смаження.

В українській кухні традиційно популярне сало. У його складі:

  • 50 % мононенасичені жири;
  • 40 % насичені;
  • 10 % поліненасичені.

З мононенасичених кислот переважає олеїнова — та сама сполука, яка наявна в жирі оливок і довела свою стійкість при нагріванні і користь здоров’ю.

До складу свинячого сала також входить з’єднання фосфатидилхолін, властивості якого схожі на вплив вітаміну Е. Це антиоксидант, який може захистити молекули жирних кислот від окислення. Тому готувати на свинячому салі можна.

В азійській кухні найпопулярніша соєва олія. Вона містить 50-60 % поліненасичених жирних кислот і має високу точку димлення, а отже, чудово підходить для смаження і високих температур. Окрім того, вживання цього виду олії позитивно позначається на нервовій системі людини.

Соєва олія використовується для обсмажування овочів, креветок, риби і навіть м’яса, надає стравам цікавий тонкий смак.

У Китаї також популярне смаження у техніці стір-фрай — коли кухар обсмажує продукти в розпеченій олії дуже швидко, постійно помішуючи. Для такої техніки обжарювання найчастіше азійські кухарі використовують арахісове масло. В арахісового масла висока точка димлення, тому воно підходить навіть для смаження у фритюрі і майже не вигоряє. Зручне арахісове масло тим, що витрачається його для смаження в чотири рази менше. Але не варто забувати, що арахісове масло має яскраво виражений запах і смак і може бути сильним алергеном.

У французькій кухні популярна кукурудзяна олія. Як і соняшникова, кукурудзяна олія буває двох видів. Нерафінована не підходить для смаження через високий вміст домішок і низьку точку димлення, також вважається, що в такому продукті містяться пестициди, які неминуче використовуються при вирощуванні кукурудзи в промислових масштабах.

Рафінована олія виробляється двома способами: пресовим і екстракційним. Така олія буває двох видів: рафінована дезодорована марки Д (для виробництва продуктів дитячого і дієтичного харчування) та рафінована дезодорована марки П (для поставки в торговельну мережу та на підприємства громадського харчування). Відрізняються вони якістю очищення від хімічних розчинників.

Також ми розповідали, як вибрати найкращу олію, щоб смажити без шкоди для здоров’я.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Ольга Гвоздецька очолила Європейську мережу IANPHI: новий рівень української експертизи
Україна очолила Європейську мережу IANPHI: Ольгу Гвоздецьку обрано головою
1 хв на прочитання10 годин тому
Всесвітній день медитації 2025: Чому 21 грудня — ідеальний час для практики
Всесвітній день медитації: офіційне свято спокою та ментального здоров'я
2 хв на прочитання13 годин тому
Сиве волосся як захист від раку: вчені відкрили несподіваний зв'язок між пігментацією та здоров'ям
Сивина як біологічний щит: втрата кольору волосся може свідчити про захист від раку
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
У місті Чоп та прилеглих громадах запроваджено двомісячний карантин через сказ
2 хв на прочитанняВчора
У Німеччині 14-річну радикалку оселять у спецконтейнері через відмову психіатрій
2 хв на прочитанняВчора
Нова зброя проти раку: бактерії японських деревних жаб демонструють феноменальну ефективність
2 хв на прочитанняВчора
Кабінет Міністрів оновив процедуру перевірки лікарняних
2 хв на прочитанняВчора
Регулярне обстеження на туберкульоз є життєво необхідним для людей з ВІЛ
2 хв на прочитання19 Грудня 2025
Більше з GreenPost
День енергетика: люди, які тримають світло
4 хв на прочитання32 хвилини тому
Які іграшки не можна вішати на ялинку 2026 року
Як правильно прикрасити ялинку, щоб задобрити Вогняного Коня
1 хв на прочитаннягодина тому
На Закарпатті оголошено жовтий рівень небезпеки через туман
Жовтий рівень небезпеки: Закарпаття накриє густий туман у ніч на 22 грудня
1 хв на прочитання2 години тому
На станції «Академік Вернадський» народилося 1200 пінгвінят. Фото: Уніан
Рекордний сезон на Галіндезі: українські полярники нарахували понад 700 гнізд із малечею пінгвінів
1 хв на прочитання4 години тому
У Карпатах відремонтували притулок для туристів
1 хв на прочитання5 годин тому
Щоб кутя не скисла: секрети приготування та правила зберігання традиційної страви
2 хв на прочитання7 годин тому
Йоль, Коляда та Сонцеворот: як змінити життя у найдовшу ніч року, поради від кармолога
3 хв на прочитання9 годин тому
Держрибагентство розпочало масштабну кампанію з розподілу квот на промвилов біоресурсів
1 хв на прочитання11 годин тому